Ως ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά όλες οι πτέρυγες της ΝΔ, αλλά και να προστατευτεί η υστεροφημία της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή, αντιμετωπίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση η δικαστική απόφαση για το Βατοπέδι.

Παράλληλα, η δικαστική ετυμηγορία αποτέλεσε το εφαλτήριο για την επανεμφάνιση στο πολιτικό προσκήνιο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Η γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες είναι μια από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του. Χαρακτηριστικό είναι πως η τελευταία φορά που είχε μιλήσει δημοσίως ήταν για το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015, ενώ γραπτές δηλώσεις είχε εκδώσει από το 2009 μόνο για προεκλογική στήριξη των διαδόχων του στο τιμόνι της ΝΔ.

Με σκληρή φρασεολογία, ο Κώστας Καραμανλής σχολίασε χωρίς καθυστέρηση την απόφαση και τη χρησιμοποίησε ως όχημα για μια πολιτική αντεπίθεση, καθώς –όπως ανέφερε –«αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου». Ο ίδιος έκανε λόγο για μεθοδεύσεις που είχαν στόχο «να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση» και συμπλήρωσε πως η απόφαση αποκαθιστά την «αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν». Με αυτή την αποστροφή ουσιαστικά αναφέρεται στη δικαίωση του προσωπικού του συνεργάτη Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για την υπόθεση και πέρυσι έφυγε από τη ζωή. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε ο Κώστας Καραμανλής κλείνει τη δήλωσή του με την ίδια φράση που είχε χρησιμοποιήσει και στον επικήδειο του Γιάννη Αγγέλου: «Εστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».

Ο ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ. Ταυτόχρονα, η δικαστική απόφαση ενεργοποίησε και τον καραμανλικό πυρήνα του κόμματος. Ενδεικτική του κλίματος επανάκαμψης του καραμανλικού στρατοπέδου στο προσκήνιο ήταν και η άμεση μετάβαση, χθες το μεσημέρι, του Θοδωρή Ρουσόπουλου στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Καραμανλή στην Παναγή Κυριακού. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, δεν απέκλεισε την επιστροφή του στην ενεργό πολιτική με ένα αινιγματικό «ίδωμεν». Κομματικές πηγές προεξοφλούν ότι η επιστροφή περνά και από την επάνοδο στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Το μήνυμα πάντως που επιχειρούσε να στείλει χθες το επιτελείο της οδού Πειραιώς είναι πως δικαιώνονται η ΝΔ και η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, «που αβάσιμα κατηγορήθηκαν και συκοφαντήθηκαν». Ουσιαστικά, με την παραπάνω επίσημη ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει την «επίθεση» φιλίας στην καραμανλική πτέρυγα του κόμματος, την οποία έχει εγκαινιάσει εδώ και λίγο καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της ΝΔ είχε εξάρει την περίοδο της πρωθυπουργίας Καραμανλή, υπογραμμίζοντας στην ομιλία του προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πως ο Κώστας Καραμανλής είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για την επερχόμενη οικονομική κρίση.

Στην ίδια κατεύθυνση της επανασύνδεσης όλων των πτερύγων και της υπεράσπισης της περιόδου Καραμανλή κινήθηκαν χθες τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σχόλια «για απόφαση δικαίωσης» και για την αλήθεια που «στο τέλος πάντα νικάει» έκαναν βουλευτές απ’ όλες τις τάσεις της γαλάζια παράταξης. Η Ντόρα Μπακογιάννη αφιέρωσε την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου «στη μνήμη του Γιάννη Αγγέλου», σχολιάζοντας ότι «δεν άντεξε τη λάσπη γι’ αυτή την υπόθεση». Και ο Νίκος Δένδιας θύμισε άλλο ένα στέλεχος της ΝΔ που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες, τον Ευάγγελο Μπασιάκο, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν από τους πολλούς συκοφαντημένους στην υπόθεση, «που δεν είναι δυστυχώς μαζί μας για να ζήσει τη δικαίωσή του».

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. Σε εντελώς διαφορετική γραμμή, ωστόσο, ήταν οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων μετά την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τη Μονή Βατοπεδίου. Το ΠΑΣΟΚ, μολονότι ανέφερε πως σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, σχολίασε δηκτικά ότι «η εμπλοκή των πολιτικών προσώπων δεν κρίθηκε ποτέ λόγω του βεβιασμένου κλεισίματος της Βουλής και της προκήρυξης των έκτακτων εκλογών του 2009». Εκτόξευσε δε πυρά για την περίοδο Καραμανλή λέγοντας πως ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να μιλήσει για το Βατοπέδι, «αλλά όχι για τον διπλασιασμό των χρεών και το έλλειμμα 35 δισ. ευρώ». Ακόμη πιο καυστικό ήταν το σχόλιο του βουλευτή του Ποταμιού Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς μιλάει για ευνοϊκή μεταχείριση του Κώστα Καραμανλή από την κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξέρει να προφυλάσσει τους δικούς της ανθρώπους. Θα μου πείτε, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ναι, βεβαίως, αλλά όχι τελείως. Ετσι, λοιπόν, και οι Βατοπεδινοί όχι απλώς αθωώθηκαν αλλά ευλογήθηκαν κιόλας. Καλή μας Ανάσταση!».

Η πιο ηχηρή αντίδραση ήρθε πάντως από το ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο στην ανακοίνωσή του επιτέθηκε στον Κώστα Καραμανλή σημειώνοντας ότι οκτώ χρόνια μετά την πλήρη αφωνία του, «αντί να μιλήσει για τη χώρα, αντί να εξηγήσει πώς την οδήγησε σε πλήρη εκτροχιασμό, βγήκε ως αγανακτισμένος για να πανηγυρίσει την απόφαση του Βατοπεδίου».

ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ

«Να μας πει κάτι και για τα ελλείμματα του 2009»

Η δικαστική απόφαση για το Βατοπέδι έδωσε την ευκαιρία να εκδηλωθούν και αιρετικές φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες προφανώς δεν αισθάνονται άνετα μέσα σε ένα κλίμα προσέγγισης με την καραμανλική Δεξιά. Αυτό φρόντισε να υπενθυμίσει ο Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος κάρφωσε με ένα μήνυμά του τον πρώην πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του: «Αφού ο κ. Καραμανλής αποφάσισε να “σπάσει” την πολύχρονη σιωπή του, θα ήταν καλό να πει κάτι για τα ελλείμματα και τα χρέη που άφησε η ΝΔ το 2009», έγραψε στο twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ώρα που κυβερνητικά στελέχη αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.