Τα λάθη τους, τα πάθη τους

Οταν άρχισε η σεζόν, τούτη η εφημερίδα είχε βάλει τίτλο «Το πρωτάθλημα των τεσσάρων». Εμπνευσμένος από το μυθιστόρημα, παρέπεμπε σε μάχη ανάμεσα στους τέσσερις ισχυρούς και με έπαθλο την πρώτη θέση. Εκ του αποτελέσματος, πέσαμε έξω, καθώς ο Ολυμπιακός πήρε από νωρίς κεφάλι, εξασφάλισε διαφορά και βλέπει με ασφάλεια τη συνέχεια, ακόμη κι αν έχει λίγο άγχος. Η εξέλιξη, όμως, αυτή δεν ακυρώνει τις προσδοκίες που είχαν οι τρεις για να κοντράρουν τον Ολυμπιακό. Και τώρα που φτάνουμε στο φινάλε, λίγο πριν από τις τελευταίες στροφές, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ πρέπει να αναλογιστούν τι έφταιξε και ουδέποτε έφτασαν στο σημείο να πουν «είμαστε κι εμείς διεκδικητές». Τα σφάλματα του

ΠΑΟΚ αφορούσαν και την περασμένη περίοδο: το -3 στον βαθμολογικό πίνακα υπήρξε βαρίδι που δεν αποχωρίστηκαν ποτέ στην Τούμπα. Εξάλλου, η επιλογή να πορευτούν στην αρχή της περιόδου χωρίς σέντερ φορ κλάσης, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών ευκαιριών στα παιχνίδια και κατ’ επέκταση βαθμούς πεταμένους στα σκουπίδια. Αν προσθέσουμε και τα όσα συνέβησαν με την ιστορία του διαζυγίου τού Τζαβέλλα, διαπιστώνουμε ότι παρακολουθήσαμε πολλά επεισόδια για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα: να τρέχει και να μη φτάνει ο ΠΑΟΚ.

Μόνο λάθη

Ο Παναθηναϊκός έκανε ανεπίτρεπτα λάθη στον σχεδιασμό και το χειρότερο ήταν πως πίστεψε σε ένα πλάνο που δεν έβγαινε. Ο Στραματσόνι μολονότι απολάμβανε την εμπιστοσύνη πολλών δεν περπάτησε, οι ξένοι που κατέφθασαν ήταν ακριβοί χωρίς ουσιαστική προσφορά και τον χειμώνα η ομάδα έκανε αναγκαστικά ένα νέο restart, τραυματισμένη ψυχολογικά και οικονομικά με τόσες λύσεις συμβολαίων. Καθόλου τυχαίο που ο ΠΑΟ πιάνει καλή απόδοση τώρα που ήρθε ο Ουζουνίδης, αλλά και λειτουργώντας χωρίς καθόλου πίεση για πρωταθλητισμό.

Οσο για την ΑΕΚ, ελάχιστοι ανέμεναν τόσες μαζεμένες ατυχείς εμπνεύσεις. Και μάλιστα από ανθρώπους με γνώση της πιάτσας και των ποδοσφαιρικών καταστάσεων –όχι άσχετους με το αντικείμενο. Ο Κετσπάγια υπήρξε λύση ανάγκης και τελευταίας στιγμής, ο Μοράις προέκυψε ως σύσταση φίλου και απέτυχε παταγωδώς γιατί απλά δεν ήταν προπονητής που να εμπνέει και φτάσαμε στον Χιμένεθ ο οποίος συμμάζεψε την κατάσταση και έδωσε όραμα στους ποδοσφαιριστές. Λένε πως με τον Ισπανό η ΑΕΚ είναι πρώτη. Ουδεμία αντίρρηση. Μήπως όμως αυτό δεν αντικατοπτρίζει τη σκληρή πραγματικότητα και είναι απλά μια λεκτική υπέρβαση που ωραιοποιεί άσχημη εικόνα; Διότι η ΑΕΚ με το ικανοποιητικό υλικό είναι κρίμα να πασχίζει να προλάβει τις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας.

Καθρέφτης

Επιμύθιο: για την εφετινή αποτυχία τους οι 3 ας κοιτάξουν στον καθρέφτη. Ούτε η διαιτησία ευθύνεται (που μόνο τον Ολυμπιακό δεν έσπρωξε…), ούτε ο κακός καιρός. Οι ίδιοι μέτρησαν λάθος τα πράγματα.

Σκίμπε

Ο γερμανός κόουτς υποδέχεται σήμερα στο γήπεδο τους ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας. Δύσκολο τεστ το ματς με το Βέλγιο, ωστόσο οι επιλογές δείχνουν αρκετές και, αν κρίνουμε από τη φόρμα των παικτών, διαπιστώνουμε πως οι περισσότεροι βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Αρα, οι ελπίδες δεν λείπουν ακόμη κι αν οι ημέρες μέχρι το Σάββατο είναι λιγοστές.