Τον κώδωνα του κινδύνου για λειψυδρία στη Μεσόγειο κρούει η Ενωση για τη Μεσόγειο (Union for Mediterranean), με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (22 Μαρτίου).
Οπως επισημαίνει, η περιοχή της Μεσογείου είναι μία από τις πλέον ευάλωτες παγκοσμίως στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της ζήτησης νερού. Το πρόβλημα παρατηρείται κυρίως στις νότιες ακτές, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 180 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τη λειψυδρία και περισσότερα από 60 εκατομμύρια βρίσκονται υπό απειλή.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, η Ενωση τονίζει την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Με την προώθηση της συλλογικής εργασίας, και μέσω της ομάδας εμπειρογνωμόνων της, η Ενωση για τη Μεσόγειο θέτει τον τομέα του νερού ως προτεραιότητα.
Οπως έκανε γνωστό, μέχρι τώρα τα κράτη μέλη της Ενωσης έχουν εγκρίνει οκτώ έργα στον τομέα του νερού και του περιβάλλοντος που αντιπροσωπεύουν περίπου 430 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις. Τα έργα αυτά στοχεύουν στην παροχή πρόσβασης στο νερό, συμβάλλουν μεταξύ άλλων και στην απορρύπανση της Μεσογείου.
«Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, κάθε χρόνο μάς υπενθυμίζει ότι, παρότι έχει σημειωθεί σχετική πρόοδος, πρέπει να αναλάβουμε πρόσθετη δράση για να αντιμετωπίσουμε την υδατική κρίση» δηλώνει με τη σειρά της η δρ Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του διακυβερνητικού «Οργανισμού Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό» (Global Water Partnership Organization – GWPO) και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το Νερό.
Οπως αναφέρει, «σήμερα υπάρχουν στις αναπτυσσόμενες χώρες 663 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν χωρίς να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε νερό, χωρίς να έχουν νερό κοντά στο σπίτι τους, ενώ ξοδεύουν εκατοντάδες ώρες για να πάνε και να φέρουν νερό για τις οικογένειές τους».
Κατά την ίδια, «τόσο στις αναπτυσσόμενες, όσο και τις ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες απορρύπανσης. Οι υδατικοί πόροι σε πολλές περιπτώσεις έχουν ρυπανθεί, ακόμα και το πόσιμο νερό, και πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες απορρύπανσης, τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για την οικολογική ισορροπία των οικοσυστημάτων. Παγκόσμια οι πόροι του νερού δέχονται τις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές του πλανήτη να σημειώνονται έντονα φαινόμενα λειψυδρίας».