Η ανάμιξη ενεργειακών ροφημάτων με αλκοόλ μπορεί να ανοίγει το δρόμο στα ατυχήματα, επειδή η καφεΐνη κάνει το άτομο να νιώθει σε εγρήγορση, όταν στην πραγματικότητα είναι μεθυσμένο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ο συνδυασμός μπορεί επίσης να τον κάνει να πίνει περισσότερο, αφού δεν αισθάνεται πως βρίσκεται υπό την επήρεια του αλκοόλ, υποστηρίζουν επιστήμονες από τον Καναδά.
Δεν αποκλείουν επίσης να προκαλεί προβλήματα στον ύπνο και αύξηση του καρδιακού ρυθμού, αν και για τις συγκεκριμένες επιδράσεις απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, προσθέτουν.
Η ανάμιξη δυνατών ποτών, όπως η βότκα, με ενεργειακά ροφήματα είναι πολύ συνηθισμένη στους νέους.
Ωστόσο πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι η προσθήκη καφεΐνης στα οινοπνευματώδη ποτά ενδέχεται να είναι πιο επικίνδυνη απ’ ό,τι η κατανάλωση σκέτου αλκοόλ.
Και αυτό, διότι η καφεΐνη έχει διεγερτική δράση που ανταγωνίζεται την κατασταλτική του αλκοόλ, δίχως όμως να επηρεάζει άλλες δράσεις του, όπως η μείωση των αναστολών και της αντίληψης του κινδύνου.
Έτσι, ο νέος μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση μέθης, αλλά να νιώθει σε εγρήγορση και να κάνει ό,τι του ‘ρχεται στο κεφάλι, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι είναι επικίνδυνο.
Η νέα μελέτη βασίσθηκε στη συνδυασμένη ανάλυση 13 προγενέστερων μελετών, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1981 και 2016.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βικτώρια, στον Καναδά, διαπίστωσαν ότι οι δέκα από τις μελέτες συσχέτιζαν την κατανάλωση του συγκεκριμένου κοκτέιλ με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, καυγάδων και τροχαίων ατυχημάτων.
Τα ενεργειακά ροφήματα περιέχουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης για να τονώνουν τον οργανισμό.
Στην πραγματικότητα, ένα κουτάκι των 250 ml συνήθως περιέχει 80 mg καφεΐνης που είναι παραπλήσια με αυτά που ανευρίσκονται σε ένα φλιτζάνι στιγμιαίο καφέ ή καφέ φίλτρου (είναι γύρω στα 100 έως 150 mg), αναφέρει το BBC.
Υπάρχουν όμως και πιο δυνατά ενεργειακά ροφήματα τα οποία σε μικρότερες συσκευασίες (60 ml) μπορεί να περιέχουν έως 160 mg καφεΐνης.
Αντίστοιχα, ένα κανονικό αναψυκτικό τύπου κόλα περιέχει 32 mg καφεΐνης και ένα κουτάκι λάιτ αναψυκτικό τύπου κόλα 42 mg.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Όντρα Ρέμερ, διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, «όταν ένας άνθρωπος καταναλώνει αλκοόλ, είθισται να νιώθει κάποια στιγμή κουρασμένος και να πηγαίνει σπίτι του για ύπνο.
»Ωστόσο τα ενεργειακά ροφήματα καλύπτουν αυτή την ανάγκη και έτσι οι καταναλωτές μπορεί να υποτιμήσουν πόσο μεθυσμένοι είναι και να συνεχίσουν να πίνουν, υιοθετώντας ολοένα πιο ριψοκίνδυνες συμπεριφορές».
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Studies on Alcohol and Drugs.