Με τον κεντρικό σχεδιασμό του Μαξίμου να στρέφεται στη σαββατιάτικη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης και σε μια επιζητούμενη πολιτική λύση στο αδιέξοδο, στο παζλ ήλθαν να προστεθούν οι δηλώσεις Σαπέν – Σόιμπλε που επαναφέρουν στο προσκήνιο πιεστικά σενάρια για την αντιπολίτευση.
Η κίνηση αναδεικνύει στην πραγματικότητα το κυβερνητικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να φουντώνει ξανά και η εκλογολογία. Σχετικό υπαινιγμό έκανε, άλλωστε, στις δηλώσεις του πριν από το Eurogroup ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου τροφοδότησε τη σχετική συζήτηση, δηλώνοντας πως «δεν είναι στην ιδεολογία μας η παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος».
Την αναφορά Σαπέν περί απαίτησης του ΔΝΤ για δέσμευση στήριξης από την αντιπολίτευση των μέτρων της συμφωνίας διέψευσε αρχικά το Ταμείο, ακυρώνοντας τον συναγερμό στην Αθήνα. Στο ζήτημα όμως επανήλθε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας μάλιστα εξ ονόματος των θεσμών στο σύνολό τους. «Σε όλες τις χώρες με πρόγραμμα, οι θεσμοί επέμεναν να υπογράφονται μελλοντικά μέτρα και από την αντιπολίτευση, ανεξάρτητα από τη διενέργεια εκλογών. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο» τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ. Αμέσως άνοιξε μέτωπο ανάμεσα σε Πειραιώς και Μαξίμου. Η ΝΔ κάλεσε ευθέως την κυβέρνηση να πάρει θέση «γι’ αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα, που λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα ζητούνται από τη χώρα». Από το γαλάζιο επιτελείο έκαναν ανοιχτά λόγο για «μεθόδευση» από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να διαφύγει από το αδιέξοδο που μόνη της έχει δημιουργήσει. Για το κλίμα που υπάρχει, είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε υψηλόβαθμη πηγή της ΝΔ στα «ΝΕΑ»: «Μόνη λύση είναι να φύγουν. Δεν θα ψηφίσουμε τίποτα».
Από το Μαξίμου, αντιθέτως, επιχείρησαν σε πρώτη φάση να υποβαθμίσουν το θέμα. «Δεν ασχολούμαστε» δήλωναν στα «ΝΕΑ» κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως «πρόκειται για μια παλιά ιστορία που είχε θέσει το ΔΝΤ ως προαπαιτούμενο», την οποία η κυβέρνηση απορρίπτει και δεν συσχετίζει με τις αντίστοιχες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο αργότερα, ωστόσο, πέρασαν στην αντεπίθεση κατά της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης, τώρα που δεν του βγαίνει, υιοθετεί συνωμοσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές», ανέφεραν πηγές από το πρωθυπουργικό επιτελείο, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Και επί του ελληνικού Συντάγματος, δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές».
Σημειώνεται πάντως ότι το σκηνικό αυτό είχε εκτυλιχθεί στα τέλη του 2011, επί κυβέρνησης Παπαδήμου, όταν οι δανειστές ζήτησαν και πήραν την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά σε κείμενο ρητών δεσμεύσεων για την τήρηση των μέτρων που θα ψηφίζονταν από τη Βουλή.
ΣΦΗΝΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ. Από το Μαξίμου μεταδίδεται ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός στρέφεται σε μια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, με βασικό στόχο να συμπεριληφθεί στο κείμενο της διακήρυξης για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης μια φράση που παραπέμπει ευθέως στα εργασιακά. «Το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο πρέπει να γίνεται σεβαστό σε όλα τα κράτη-μέλη» είναι η επίμαχη φράση που έχει ρίξει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά κατά τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις.
Κυβερνητικός παράγοντας με τον οποίο συνομίλησαν «ΤΑ ΝΕΑ» διευκρίνιζε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται ζήτημα βέτο ή απειλής από την ελληνική πλευρά και διαβεβαίωνε ότι μοναδική πρόθεση είναι η απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων. «Εμείς θεωρούμε λογικό να συμπεριληφθεί μια τέτοια αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων, ως βασική και έμπρακτη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» τόνισε η ίδια πηγή, που πρόσθεσε ότι το ελληνικό αίτημα δεν αποτελεί «προαπαιτούμενο» για την έκβαση των συζητήσεων.
ΖΗΣΕ ΜΑΗ ΜΟΥ. Στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, εξάλλου, θεωρείται βέβαιο ότι στη Ρώμη θα υπάρξουν επαφές του Πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να έχουν κλειστεί ακόμη συγκεκριμένες συναντήσεις.
Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προϊδεάζουν για «πλούσιο τριήμερο», στο οποίο βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η πορεία προς την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου. Από τη στιγμή που οι ευρωπαίοι εταίροι ξεκαθαρίζουν ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη και παρά την αισιοδοξία που τρέφει το οικονομικό επιτελείο για ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου, η ημερομηνία-κλειδί για την Αθήνα είναι η 22η Μαΐου, όταν δηλαδή θα διεξαχθεί η επόμενη Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.