Η ανάμιξη ενεργειακών ροφημάτων με αλκοόλ μπορεί να ανοίγει το δρόμο στα ατυχήματα, επειδή η καφεΐνη κάνει το άτομο να νιώθει σε εγρήγορση, όταν στην πραγματικότητα είναι μεθυσμένο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ο συνδυασμός μπορεί επίσης να τον κάνει να πίνει περισσότερο, αφού δεν αισθάνεται πως βρίσκεται υπό την επήρεια του αλκοόλ, υποστηρίζουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Δεν αποκλείουν επίσης να προκαλεί προβλήματα στον ύπνο και αύξηση του καρδιακού ρυθμού, αν και για τις συγκεκριμένες επιδράσεις απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, προσθέτουν.

Η ανάμιξη δυνατών ποτών, όπως η βότκα, με ενεργειακά ροφήματα είναι πολύ συνηθισμένη στους νέους.

Ωστόσο πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι η προσθήκη καφεΐνης στα οινοπνευματώδη ποτά ενδέχεται να είναι πιο επικίνδυνη απ’ ό,τι η κατανάλωση σκέτου αλκοόλ.

Και αυτό, διότι η καφεΐνη έχει διεγερτική δράση που ανταγωνίζεται την κατασταλτική του αλκοόλ, δίχως όμως να επηρεάζει άλλες δράσεις του, όπως η μείωση των αναστολών και της αντίληψης του κινδύνου.

Έτσι, ο νέος μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση μέθης, αλλά να νιώθει σε εγρήγορση και να κάνει ό,τι του ‘ρχεται στο κεφάλι, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι είναι επικίνδυνο.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στη συνδυασμένη ανάλυση 13 προγενέστερων μελετών, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1981 και 2016.

Διαβάστε περισσότερα εδώ