Πυρ ομαδόν κατά του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ από κυβερνήσεις και πολιτικούς του ευρωπαϊκού Νότου για τα σχόλιά του ότι οι χώρες του Νότου της Ευρώπης που επλήγησαν από την κρίση ξόδεψαν «όλα τους τα χρήματα σε ποτό και γυναίκες και μετά ζητούσαν αλληλεγγύη». Κάποιοι μάλιστα, όπως ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα που χαρακτήρισε τη δήλωση «ρατσιστική, ξενοφοβική και σεξιστική», ζήτησαν επί πίνακι την κεφαλή του Ολλανδού δηλώνοντας ότι «η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη μόνο αν εκείνος αποχωρήσει» συμπληρώνοντας «ο κύριος μας προσέβαλε, ο Ντεϊσελμπλούμ πρέπει να παραιτηθεί».

ΒΟΛΕΣ ΠΑΝΤΑΧΟΘΕΝ. Οι προκλητικές δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε γερμανική εφημερίδα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις ακόμα και από τον ιδεολογικό του χώρο, τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα τόνισε: «Αναρωτιέμαι, πραγματικά, πώς κάποιος με αυτές τις πεποιθήσεις μπορεί και παραμένει πρόεδρος του Eurogroup». Η ελληνική κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, χαρακτήρισε τη δήλωση «άστοχη και σεξιστική»: «Υιοθετεί στερεότυπα τα οποία διευρύνουν το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου και στην πραγματικότητα στρώνουν το χαλί, θα έλεγε κανείς, για εξτρεμιστικές απόψεις». Καταδικαστικές ανακοινώσεις έβγαλαν όλα τα κόμματα.

Την παραίτηση Ντεϊσελμπλούμ ζήτησε και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος που θεωρείται φαβορί να τον διαδεχθεί στην προεδρία του Eurogroup αν προκύψει τέτοιο θέμα, χαρακτήρισε «ατυχείς» τις δηλώσεις του Ντεϊσελμπλούμ και τόνισε ότι ο ολλανδός πολιτικός πρέπει να ζητήσει συγγνώμη. Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν σαφής: «Καθένας έχει την ευθύνη όσων λέει, αλλά ο πρόεδρος Γιούνκερ πάντα εκφράζει τον σεβασμό του για τον Νότο της Ευρώπης».

Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ αντέδρασε στον σάλο που προκάλεσαν τα σχόλιά του με ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει τη λύπη του αν όσα είπε προσέβαλαν κάποιους. Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί. «Λυπάμαι αν κάποιος προσβλήθηκε από αυτό το σχόλιο. Ο τρόπος που μιλώ είναι άμεσος και αυτό μπορεί να εξηγηθεί αν το δει κάποιος από μια αυστηρή ολλανδική καλβινιστική κουλτούρα. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν γίνεται πάντοτε κατανοητό ούτε εκτιμάται αλλού στην Ευρώπη». Και συνέχισε, υπερασπιζόμενος την αρχική τοποθέτησή του: «Νομίζω ότι με εκτιμούν επειδή διατηρώ το δικό μου στυλ και το ότι απευθύνομαι με κάποια αυστηρότητα σε όλους τους υπουργούς. Λυπάμαι αν κάποιοι προσβλήθηκαν, αλλά δεν έχω καμία πρόθεση να παραιτηθώ».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ευρωβουλευτής κάλεσε τον Ντεϊσελμπλούμ να ζητήσει συγγνώμη αλλά εκείνος αρνήθηκε να ανακαλέσει: «Οχι, σίγουρα όχι. Αυτή η δήλωση είχε στόχο να ξεκαθαρίσει απολύτως τι σημαίνει αλληλεγγύη κατά τη γνώμη μου».

ΟΛΛΑΝΔΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ. Προς υποστήριξη του προέδρου του Eurogroup έσπευσαν η ολλανδική κυβέρνηση και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Συνεργάτης του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε σχολίασε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερά στο πλευρό του Ντεϊσελμπλούμ. Χθες, επίσης, απαντώντας στην ερώτηση αν ο Ντεϊσελμπλούμ είναι αποδεκτός ως πρόεδρος του Eurogroup εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά την εργασία του Ολλανδού. «Αναμένουμε, όσο καιρό αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, ότι θα έχουμε έναν πρόεδρο του Eurogroup σε πλήρη λειτουργία» είπε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Δεν δίνω βαθμούς για το στυλ στις συνεντεύξεις.