Οι καπνιστές που χρειάζονται αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου αντιμετωπίζουν λιγότερες επιπλοκές και έχουν καλύτερη ανάρρωση εάν φροντίσουν πριν χειρουργηθούν να κόψουν το κάπνισμα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα μιας νέας μελέτης.
Στις επιπλοκές από τις οποίες φαίνεται ότι προστατεύονται συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, θρομβώσεις του αίματος, μολύνσεις της χειρουργικής τομής και ανάγκη νέας νοσηλείας στο νοσοκομείο.
«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι καπνιστές έχουν χειρότερη έκβαση μετά την αρθροπλαστική απ’ ό,τι οι μη καπνιστές, αλλά η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Εϊμι Γουέιστερλεϊν, από το Τμήμα Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλους τους παράγοντες κινδύνου που υπονομεύουν τις αρθροπλαστικές, αλλά το θέμα του καπνίσματος πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα για τους ορθοπεδικούς χειρουργούς και τους ασθενείς τους».
Οπως ανέφερε η δρ Γουέιστερλεϊν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών (AAOS) που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο, μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιπλοκές στη διάρκεια της επέμβασης.
Εχουν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν βαθιά μόλυνση της χειρουργικής τομής τον μήνα μετά την επέμβαση.
Για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους, το Langone έχει αρχίσει από το 2013 ένα πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος, ειδικά σχεδιασμένο για τους ασθενείς που θα κάνουν αρθροπλαστική. Το πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις προεγχειρητικές τηλεφωνικές συνεδρίες συμβουλευτικής, δύο μετεγχειρητικές συνεδρίες και παροχή υποκαταστάτων νικοτίνης.
Η δρ Γουέιστερλεϊν και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους 539 καπνιστών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αρθροπλαστική στο Langone μεταξύ 2013 και 2016.
Οι 103 από αυτούς παραπέμφθηκαν από τους γιατρούς τους στο πρόγραμμα. Από αυτούς οι 73 δέχθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό, ενώ τελικά οι 47 ολοκλήρωσαν και τις έξι συνεδρίες. Στους υπόλοιπους έγινε απλώς η κλασική σύσταση να κόψουν το κάπνισμα γιατί υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών.
Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, από τους εθελοντές που άρχισαν το πρόγραμμα αλλά δεν το ολοκλήρωσαν 52% έκοψαν το κάπνισμα. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα ήταν 68%, ενώ απ’ όσους δέχθηκαν απλώς μια σύσταση μόνο 18% υπάκουσαν σε αυτήν.
Επιπλέον, οι ασθενείς που ολοκλήρωσαν μεν το πρόγραμμα αλλά δεν κατόρθωσαν να κόψουν το κάπνισμα, μείωσαν τη μέση κατανάλωση τσιγάρων κατά περισσότερο από 10,5 τσιγάρα την ημέρα, έναντι σχεδόν 5 τσιγάρων λιγότερων την ημέρα που κάπνιζαν όσοι άρχισαν το πρόγραμμα και το διέκοψαν, και 2 τσιγάρων την ημέρα σε όσους δεν εισήχθησαν στο πρόγραμμα.
Διαφορές στις επιπλοκές. Ανάλογες διαφορές υπήρχαν και στη συχνότητα των επιπλοκών: ήταν 4,9% σε όλους τους καπνιστές, αλλά 4,3% στην ομάδα που συμμετείχε στο πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος.
Μεμονωμένα στην αρθροπλαστική γόνατος, επιπλοκές καταγράφηκαν στο 22% των ασθενών που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος και στο 29% όλων των καπνιστών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διακοπή του καπνίσματος μείωσε κατά 24% τον κίνδυνο επιπλοκής, κατά την δρα Γουέιστερλεϊν.
Στις επιπλοκές που μειώθηκαν συμπεριλαμβάνονταν νέες εισαγωγές στο νοσοκομείο, επιφανειακές και βαθιές μολύνσεις της χειρουργικής τομής, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή, πνευμονία, εγκεφαλικό επεισόδιο και ουρολοιμώξεις.
«Η καθυστέρηση της επέμβασης στους ασθενείς υψηλού κινδύνου και η ενθάρρυνσή τους ώστε να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος είναι εξαιρετικά σημαντική για την πορεία της υγείας τους και δεν πρέπει να αμελείται» δήλωσε ο επιβλέπων της νέας μελέτης δρ Ρίτσαρντ Ιόριο, καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής στο Langone.