Η κεντρική αντιπολιτευτική γραμμή που ακολουθεί συντονισμένα η ΝΔ συνοψίζεται στις τέσσερις λέξεις «δεν ψηφίζουμε, δεν υπογράφουμε», επιχειρώντας πλέον να καταδείξει ότι την αποκλειστική ευθύνη για τη διαπραγμάτευση και τις συνέπειές της φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στο αίτημα για εκλογές, ανεξάρτητα από την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης. «Η χώρα έχει ανάγκη από μια άλλη κυβέρνηση» επισημαίνεται εμφατικά από το επιτελείο της οδού Πειραιώς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγετική ομάδα της ΝΔ εξακολουθούν να θεωρούν ότι όσα καταγράφονται εντός και εκτός της χώρας περί ανάγκης για πολιτική συναίνεση στην Αθήνα αποτελούν «μεθοδεύσεις». Η δική τους ερμηνεία είναι πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και πάνω στον πανικό της αναζητά συνενόχους. «Τώρα που το καράβι της κυβέρνησης βουλιάζει, τα στελέχη της αναζητούν πολιτικά σωσίβια, εντός και εκτός της χώρας» σχολιάζουν. Προσθέτουν δε ότι προφανής στόχος είναι «να μοιραστούν το κόστος της αποτυχίας τους και να ακυρώσουν τη δυνατότητα της ΝΔ να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Παράλληλα, οι επιτελείς της γαλάζιας παράταξης διαβλέπουν ότι η κυβέρνηση, λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται από τους δανειστές προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση, έχει ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα εσωτερικής συνοχής. Εκτιμάται μάλιστα πως τα όποια νέα επώδυνα μέτρα έρθουν προς ψήφιση πολύ δύσκολα θα έχουν την έγκριση του συνόλου των κυβερνητικών βουλευτών –συνεπώς η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή ενδέχεται να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για το Μέγαρο Μαξίμου. Ως κεντρικό πρόβλημα, άλλωστε, αναδεικνύει η Πειραιώς την «ελλειμματική συνεργασία», όπως χαρακτηρίζεται, του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Βασική εκτίμηση κορυφαίων στελεχών της ΝΔ είναι ότι η «αλλοπρόσαλλη τακτική» της κυβέρνησης είναι πλέον πασιφανής και δείχνει πως δεν υπάρχει καμία στρατηγική για τη χώρα και την οικονομία. Οι συνεχείς προαναγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και αρκετών υπουργών προβάλλονται πλέον ως αποδείξεις ενός μεγάλου κυβερνητικού αδιεξόδου. «Ολα αυτά δεν είναι ψέματα. Ολοι θυμούνται τι έλεγε ο υπουργός Οικονομικών, πως αν δεν κλείσει η αξιολόγηση τον Δεκέμβριο, τότε καιγόμαστε» σχολιάζουν δηκτικά, προσθέτοντας πως ακόμη και σήμερα ο Πρωθυπουργός δεν διευκρινίζει τι διαπραγματεύεται.

Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Με βάση τα παραπάνω, το βασικό μέλημα της ΝΔ σ’ αυτό το κρίσιμο χρονικό σημείο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι να δείξει πως η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης έχει οδηγήσει την οικονομία σε τέλμα. «Η πραγματική οικονομία έχει αποσταθεροποιηθεί και η χώρα οδηγείται εκ νέου σε ύφεση» λένε. Ενδεικτικό της ζημιάς που έχει γίνει, εξηγούν, είναι ότι το πρώτο δίμηνο του 2017 οι εκροές καταθέσεων έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ. «Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης οδηγεί στην αβεβαιότητα, και η αβεβαιότητα στην οικονομία σκοτώνει» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν –και σε αυτό θα επικεντρωθεί η γαλάζια αντεπίθεση σε όλη την πασχαλινή περίοδο. Συνδέοντας, μάλιστα, την αρνητική πορεία της οικονομίας με την έξαρση της εγκληματικότητας και την εξαγωγή τρομοκρατίας, τη διάλυση της Υγείας, την κατάρρευση της ΔΕΗ και την αύξηση των προσφυγικών ροών, αποφαίνονται ότι «το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η κυβέρνηση είναι αιχμαλωτισμένη. Γι’ αυτό και το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για πολιτική αλλαγή και εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».

ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΧΕΔΙΟ. Ενας παράλληλος κεντρικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την ίδια περίοδο, είναι να αναδειχθεί η γαλάζια κυβερνητική πρόταση δίπλα στις καταγγελίες για τις κυβερνητικές ευθύνες στην καθυστέρηση να κλείσει η αξιολόγηση και τη συνακόλουθη υποχώρηση της οικονομίας. Κατόπιν σχετικών εντολών, σχεδόν όλα τα επιτελικά στελέχη διακηρύττουν πως η ΝΔ έχει έτοιμο και επεξεργασμένο εναλλακτικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Τομεάρχες και άλλα κορυφαία στελέχη τις τελευταίες ημέρες εστιάζουν σε επιμέρους σημεία ενός κυβερνητικού προγράμματος. Ενδεικτική αυτής της τακτικής είναι η παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την ενέργεια, κατά την οποία ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος τομεάρχης Κώστας Σκρέκας σήμαναν συναγερμό για την επιβίωση της ΔΕΗ, προτείνοντας παράλληλα την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ –προκειμένου να διασφαλιστούν πόροι για επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας –αλλά και του ΔΕΣΦΑ.

Μια δεύτερη στόχευση του γαλάζιου σχεδιασμού είναι η ενίσχυση του πρωθυπουργικού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα και από ένα πρόγραμμα εξορμήσεων που επιτρέπει την απρόσκοπτη επαφή του με την κοινωνία. Οι επισκέψεις του προέδρου της ΝΔ σε κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις καθώς και η επικοινωνία του με τους απλούς πολίτες προβάλλονται ως στρατηγική επιδίωξη. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ο Μητσοτάκης βρέθηκε χθες τα ξημερώματα στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, όπου συνομίλησε με ψαράδες και κατέγραψε από πρώτο χέρι τα προβλήματα της αλιείας. Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου να αναδειχθεί και η έκρηξη της ανεργίας στην περιοχή.