Εφόσον –κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Νίκου Κοτζιά –δεν κουβέντιασαν για το Κυπριακό, το Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά, τότε τι συζήτησαν στο παρθενικό τους τετ α τετ στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών με τον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον;

Αυτήν την απορία διατυπώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και ζητά να μάθει γιατί δεν άνοιξε επί αμερικανικού εδάφους κανένα ελληνικού ενδιαφέροντος κεφάλαιο εξωτερικής πολιτικής.

Εδώ που τα λέμε, το βρίσκω αναμενόμενο. Σε πολλούς πρέπει να γεννήθηκε η ίδια απορία όταν άκουσαν τον Κοτζιά να λέει σε δημοσιογράφους ότι στο ραντεβού του τόσο με τον Τίλερσον όσο και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, υποστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, δεν τέθηκαν θέματα που παγίως βρίσκονται στην ατζέντα τέτοιων συναντήσεων.

Επιπλέον, ο Κουμουτσάκος είναι εμφανώς ενοχλημένος από την… αμέλεια που επιδεικνύουν στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, να απαντήσουν στο αίτημά του για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με αφορμή την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Πάντως, συνεδρίαση του Συμβουλίου άμεσα δεν αναμένεται, αφού ο υπουργός στρώνει σήμερα κόκκινο χαλί για τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και την Παρασκευή αναχωρεί για την Κύπρο. Εκεί, φαντάζομαι, θα κληθεί να απαντήσει σε… ανάλογες ερωτήσεις.

Θέλημα Θεού!

Να γυρίσω όμως στον Τίλερσον καθώς θέλω να μοιραστώ μαζί σας το… απίστευτο που διάβασα χθες για το πώς ανέλαβε καθήκοντα υπουργού στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνέντευξη λοιπόν που παραχώρησε στο Independent Journal Review, ο πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας ExxonMobil εξήγησε ότι δεν είχε συναντηθεί ποτέ μαζί του, πριν τον καλέσει στον Πύργο Τραμπ για να συζητήσουν για τον «κόσμο» και να του προσφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν ήθελα αυτήν τη δουλειά. Δεν την επεδίωξα» είπε, προσθέτοντας ότι στην ηλικία των 65 ετών και έπειτα από 40 χρόνια καριέρα στην ExxonMobil περίμενε να συνταξιοδοτηθεί: «Θα πήγαινα στο ράντσο μου για να είμαι με τα εγγόνια μου». Ωστόσο, όταν επέστρεψε στο σπίτι του στο Τέξας, η σύζυγός του Ρέντα Σαντ Κλερ ύψωσε το δάχτυλό της στο πρόσωπό του και του είπε: «Σ’ το είπα ότι ο Θεός δεν έχει τελειώσει μαζί σου».

Ελπίζω και για μας, με τόσα διεθνή μέτωπα ανοιχτά, να δείξει την ίδια διάθεση ο Μεγαλοδύναμος.