στο κενό…
Είναι φανερό πια ότι στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα, τις δικαστικές αποφάσεις τις εκτιμούν μόνο όταν είναι ευνοϊκές για τους σχεδιασμούς τους.
Δεν μπορώ να ερμηνεύσω αλλιώς την επίθεση που έκανε χθες το Τμήμα Παιδείας του κυβερνώντος κόμματος κατά του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο τού (πρώην αναπληρωτή υπουργού Παιδείας) Τάσου Κουράκη για τον τρόπο επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης.
Να θυμίσω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν άρεσε ούτε και η πρόσφατη απόφαση του ιδίου δικαστηρίου που έκρινε «άκυρες και μη νόμιμες» τις απολύσεις διοικητών κρατικών νοσοκομείων που έγιναν το 2015 από το υπουργικό δίδυμο της Υγείας Ανδρέα Ξανθού – Παύλου Πολάκη, για να μη θυμίσω βέβαια την υστερία για το γκρέμισμα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Δυστυχώς η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν μας εκπλήσσει. Αντισυνταγματική λοιπόν η επιλογή των διευθυντών/-τριών από τον σύλλογο διδασκόντων, αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός για να μπει τέρμα επιτέλους στην αυθαιρεσία των καναλαρχών, συνταγματική όμως η διαθεσιμότητα και το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών, συνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων το 2011, πλην των δικαστών βεβαίως…» ανακοίνωσε χθες το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Και επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, συστήνοντας «αυτοσυγκράτηση και αιδώ» στους «αρχιτέκτονες των συστημάτων επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν, μαζί με το ΣτΕ, πως ένα διορισμένο στην πλειοψηφία του Υπηρεσιακό Συμβούλιο έχει τα εχέγγυα μιας δικαιότερης και αντικειμενικότερης κρίσης από τον Σύλλογο Διδασκόντων του κάθε σχολείου, που έχει τυχαία σύνθεση».
Νομίζω είναι περιττό να σχολιάσω.
Μία «διάψευση»
Ξέρετε χρόνια, πόσο πολύ με ενοχλεί όταν επιχειρούν να με διαψεύσουν! Χωρίς στοιχεία μάλιστα ή όταν έχω χρησιμοποιήσει δικά τους λόγια. Αυτών δηλαδή που δεν τους αρέσει (ή μήπως το μετανιώνουν;) όταν τα βλέπουν και γραμμένα.
Εξηγούμαι: O Νίκος Κοτζιάς, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, τα βάζει (και) μαζί μου. Χθες λοιπόν σας έγραψα ότι ο Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε με ερώτησή του να μάθει γιατί ο υπουργός Εξωτερικών δεν έθεσε –κατά δική του ομολογία πάντα –στον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Και τι έκανε ο Κοτζιάς; Μίλησε για «σκόπιμες ανακρίβειες που αναπαράγονται και διανθίζονται με αναληθή, ως συνήθως, δημοσιεύματα στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”».
Να θυμίσω στον υπουργό Εξωτερικών και σε όποιον άλλον ενδιαφέρεται τι ακριβώς (προσέξτε: ακριβώς) είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
– Για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό:
«Δεν με ρώτησε για το Κυπριακό και δεν κάναμε ανάλυση για το Κυπριακό…»
– Σε ερώτηση για το αν τέθηκε το ζήτημα της οικονομίας:
«Οχι, δεν τέθηκε το ζήτημα της οικονομίας…»
– Σε ερώτηση για τη βάση της Σούδας:
«Οχι, δεν είχαμε τέτοια συζήτηση για επιμέρους ζητήματα ή επιμέρους ερωτήματα…»
– Για τις κινήσεις της Τουρκίας:
«Αναφέρθηκα και σ’ αυτήν και εξήγησα και τον γνωστό μου όρο περί τουρκικής νευρικότητας…»
– Σε ερώτηση για το αν μίλησαν για τα Σκόπια:
«Οχι, για Σκόπια ειδικότερα όχι…»
Αυτά για τα πρακτικά. Γιατί στην κοινοβουλευτική διαδικασία, ο Κοτζιάς δεν θα αποφύγει να δώσει μια ουσιαστική απάντηση επί του θέματος. Του το ζητάει άλλωστε και πάλι ο Κουμουτσάκος ο οποίος επανήλθε στο θέμα και με νέα ανακοίνωσή του θέλει άμεσα εξηγήσεις από τον υπουργό. Εξηγήσεις «χωρίς διαστρεβλώσεις και εξάρσεις ρηχού εντυπωσιασμού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Τελευταία Νέα