Ως πρώτο ρήγμα στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την καραμανλική Δεξιά ερμηνεύονται οι ευθείες βολές της Κουμουνδούρου στην Παναγή Κυριακού για το Βατοπέδι, ύστερα από μια τριετή περίοδο έντονου «φλερτ» των δύο πλευρών. Αν και με καθυστέρηση μιας ημέρας, το κυβερνών κόμμα παρενέβη στους πανηγυρισμούς του καραμανλικού στρατοπέδου, επισημαίνοντας ότι η αθώωση «δεν σβήνει τις πολιτικές ευθύνες» της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

Σε αντίθεση με πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ που μετά την αθωωτική απόφαση μιλούσαν εν χορώ για «δικαίωση» της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή και έκαναν λόγο για την «αποκάλυψη μιας σκευωρίας», ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αναδεικνύει τις σκανδαλώδεις διαστάσεις της πολύκροτης υπόθεσης. «Η αθώωση από το δικαστήριο των κατηγορουμένων (μη πολιτικών προσώπων) για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας για την υπόθεση Βατοπεδίου δεν μπορεί να παραγράψει τις πολιτικές ευθύνες της ΝΔ για το συγκεκριμένο σκάνδαλο» τονίζεται στη σκληρή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να προσθέσει ότι η προσπάθεια αρπαγής και ανταλλαγής δημόσιας γης και περιουσίας με ολυμπιακά ακίνητα από τη Μονή Βατοπεδίου δεν τελεσφόρησε λόγω των αντιδράσεων του τότε Συνασπισμού και της κοινωνίας.

ΤΑ ΠΥΡΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ. Οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για ένα θέμα που «έκαιγε» τον Καραμανλή είχαν εκτοξευτεί προχθές από τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος είχε καλέσει τον πρώην πρωθυπουργό –την ώρα που εκείνος περνούσε στην αντεπίθεση, με όχημα τη δικαστική απόφαση –να πει κάτι και για τα ελλείμματα και τα χρέη που άφησε η ΝΔ το 2009. Με το επίσημο κόμμα να συνηγορεί, ο ευρωβουλευτής επανήλθε χθες στοχεύοντας απευθείας την Παναγή Κυριακού, καθώς σχολίασε δηκτικά ότι «η απόφαση του δικαστηρίου δεν καταργεί την πραγματικότητα και την αλήθεια, ούτε το μέγα σκάνδαλο του Βατοπεδίου, για το οποίο υπάρχει ολοφάνερη ανάληψη ευθυνών τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον Καραμανλή». Ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπενθύμισε, εξάλλου, το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής, τον Μάιο του 2009, «με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και του τότε πρωθυπουργού, το οποίο βοήθησε και στην παραγραφή των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων». Στην ίδια γραμμή η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου υπογράμμισε πως τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ που σήμερα πανηγυρίζουν, όταν είχε συγκλονιστεί όλη η ελληνική κοινωνία από την υπόθεση, είχαν μιλήσει για σκάνδαλο: «Το είχε κάνει η κυρία Μπακογιάννη το 2010. Ο Καραμανλής ο ίδιος είχε πει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση».

Από την πλευρά της Πειραιώς, η ευθεία επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Καραμανλή συνδέεται με την εικόνα γενικής συστράτευσης που εκπέμπει η ΝΔ και το αρραγές μέτωπο όλων των γαλάζιων συστημάτων κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Στο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι η συνοχή της ΝΔ είναι δεδομένη και δεν προσφέρεται ως σωσίβιο» σχολίαζαν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, προεξοφλώντας ότι οι επιθέσεις θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις δομές του κόμματος και τις σχέσεις στελεχών και εσωκομματικών συστημάτων.

Η ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι γαλάζιοι πανηγυρισμοί για τη δικαστική απόφαση συνεχίστηκαν και χθες –στη γραμμή «δικαίωσης της ΝΔ και της κυβέρνησης Καραμανλή». Η επιχείρηση ολικής επαναφοράς των καραμανλικών, μάλιστα, έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, ο οποίος με ένα μπαράζ παρεμβάσεων προανήγγειλε, ουσιαστικά, την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή και τις γαλάζιες λίστες. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την υπόθεση ως «μια κατασκευή και ένα ψέμα» και έκανε λόγο για «μεγάλη ανακούφιση όσων το όνομά τους σπιλώθηκε». Εκτόξευσε, δε, πυρά και προς το εσωτερικό της ΝΔ, ζητώντας από γαλάζια στελέχη «να βρουν το θάρρος και να ζητήσουν συγγνώμη» επειδή είχαν επικρίνει την κυβέρνηση Καραμανλή με αφορμή το Βατοπέδι.