Ο προ δύο εβδομάδων σοβαρός τραυματισμός του Ορέστη Καρνέζη στο ιταλικό πρωτάθλημα χάλασε τη happy hour του ομοσπονδιακού τεχνικού Μίχαελ Σκίμπε. Ο γερμανός κόουτς ευελπιστούσε ότι θα αντιμετώπιζε το Βέλγιο, τον ισχυρότερο αντίπαλο της Εθνικής Ελλάδας στη μάχη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, έχοντας όλα τα όπλα του διαθέσιμα αλλά και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το προηγούμενο διάστημα άλλωστε (ιδίως την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου) η αγωνιστική απραξία ή το ντεφορμάρισμα ορισμένων σημαντικών ποδοσφαιριστών όπως ο Γιάννης Μανιάτης, ο Γιώργος Τζαβέλλας, ο Αλέξανδρος Τζιόλης, ο Ανδρέας Σάμαρης, ο Βασίλης Τοροσίδης και ο Μάριος Οικονόμου, προβλημάτισε ιδιαίτερα τον 51χρονο προπονητή. Υπό αυτές τις συνθήκες η προετοιμασία και ο καταρτισμός της ενδεκάδας για τα παιχνίδια με το Γιβραλτάρ (4-1), την Κύπρο (2-0), την Εσθονία (2-0) και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (1-1) μετετράπη σε μόνιμη σπαζοκεφαλιά.

θετική αύρα. Με την έλευση του 2017 όμως φαίνεται ότι άλλαξε και η αύρα στη Γαλανόλευκη, που πλέον οδεύει στη μεθαυριανή κρίσιμη μάχη με τους Βέλγους έχοντας τους περισσότερους διεθνείς σε εξαιρετική κατάσταση. Ο Κώστας Μήτρογλου είναι ασταμάτητος με τη φανέλα της Μπενφίκα σκοράροντας κατά βούληση, ενώ ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος και ο Κώστας Μανωλάς παραμένουν σημεία αναφοράς για τις άμυνες της Ντόρτμουντ και της Μπενφίκα, όπου επίσης έχει ξαναβρεί τη θέση του στο αρχικό σχήμα και ο Σάμαρης. Παράλληλα, ο Κώστας Σταφυλίδης εντυπωσιάζει στο αριστερό άκρο της άμυνας της Αουγκσμπουργκ και οι Τοροσίδης και Οικονόμου ξαναπήραν φανέλα βασικού στην Μπολόνια. Ακόμη και οι «κομμένοι» από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, Μανιάτης και Τζιόλης, το τελευταίο δίμηνο ανέκτησαν τη χαμένη φόρμα τους αγωνιζόμενοι ως βασικοί σε Ατρόμητο και Χαρτς, όπως και ο Τζαβέλλας που πλέον παίζει σημαντικό ρόλο στην Αλάνιασπορ, ενώ παραμένουν σταθερές αξίες ο Κώστας Φορτούνης στον Ολυμπιακό, ο Πέτρος Μάνταλος στην ΑΕΚ και ο Γιάννης Γιαννιώτας στον ΑΠΟΕΛ.

Γίνεται αντιληπτό πως αν δεν προέκυπτε το απρόοπτο με τον τραυματισμό του Καρνέζη, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε με τις καλύτερες προϋποθέσεις την εξαιρετική και άκρως ταλαντούχα ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνες. Ακόμη και στο τέρμα όμως η σταθερότητα του Παναγιώτη Γλύκου με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και το εντυπωσιακό come back του Στέφανου Καπίνο στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό προσφέρουν δύο αξιόπιστες λύσεις στον χερ Σκίμπε.

Συν τοις άλλοις, στο έμψυχο δυναμικό της Ελλάδας έχουν προστεθεί ορισμένα φρέσκα και εξίσου φορμαρισμένα πρόσωπα: ο εκ των MVP του καταπληκτικού Πανιωνίου Μανώλης Σιώπης, οι πολλά υποσχόμενοι 19άρηδες του Ολυμπιακού Γιώργος Μανθάτης και Θανάσης Ανδρούτσος και ο πολιτογραφημένος Ελληνας πια Κάρλος Ζέκα. Ο ακούραστος αρχηγός του Παναθηναϊκού παρέλαβε χθες το ελληνικό διαβατήριό του, απέκτησε και τυπικά δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική και σήμερα θα πετάξει με την υπόλοιπη ομάδα με προορισμό τις Βρυξέλλες.