Η συχνότητα με την οποία εκτραχηλίζονται οι διαμαρτυρίες των ποδοσφαιριστών εις βάρος των ρέφερι θα επιφέρει έλλειψη διαιτητών στο μέλλον, εκτιμά ο νέος αρχιδιαιτητής της FIFA Πιερλουίτζι Κολίνα.
Ο Ιταλός παρατηρεί πως το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και αναρωτιέται τι κίνητρο μπορεί να έχει ένας νέος να γίνει διαιτητής αν ξέρει πως κινδυνεύει με λεκτικές και φυσικές επιθέσεις.
Στο πλαίσιο της προστασίας των διαιτητών εντάσσεται και η απόφαση της UEFA να μην τιμωρήσει τον γερμανό ρέφερι Ντενίζ Αϊτεκίν ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν ευνόησε με τις αποφάσεις του την Μπαρτσελόνα στην επική της πρόκριση εις βάρος της Παρί Σεν Ζερμέν.
«Θα ήταν σαν να τιμωρούσαμε έναν παίκτη που αστόχησε σε πέναλτι», σχολίασε ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Η γκρίνια για τις κακές διαιτησίες έχει αυξηθεί κατακόρυφα ακόμα και στην Πρέμιερ Λιγκ παρά το γεγονός ότι η επιλογή διαιτητών γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια και η αξιολόγησή τους είναι τακτική.
Για να αποδείξει η ηγεσία της αγγλικής διαιτησίας πόσο άδικο έχουν όσοι επιτίθενται στους ρέφερι –τελευταία ανάμεσά τους και ο Πεπ Γκουαρντιόλα –έδωσαν στη δημοσιότητα κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.
Ενας διαιτητής της Πρέμιερ Λιγκ παίρνει κατά μέσο όρο 245 αποφάσεις ανά παιχνίδι. Το νούμερο είναι τρεις φορές υψηλότερο από τις πάσες στο μέσο όρο που δίνουν οι παίκτες. Κατά προσέγγιση, 45 από αυτές τις αποφάσεις είναι τεχνικές –αφορά για το αν πέρασε η μπάλα τη γραμμή της εστίας, τα κόρνερ, τα πλάγια άουτ –και οι υπόλοιπες 200 αφορούν τη φυσική επαφή των παικτών και πειθαρχικό έλεγχο. Συνολικά, οι διαιτητές κάνουν πέντε λάθη ανά παιχνίδι, γεγονός που σημαίνει πως οι σωστές αποφάσεις τους φτάνουν το 98%. Στο ίδιο ποσοστό κυμαίνεται και οι αποφάσεις των βοηθών. Πόσοι από τους παίκτες έχουν ποσοστό 98% στις σωστές πάσες για παράδειγμα; Ο αριθμός των αποφάσεων που παίρνουν οι διαιτητές αυξήθηκε κατά 3% σε καθένα από τα δύο τελευταία έτη, τάση που πιθανότατα θα συνεχιστεί. Η αλλαγή του τρόπου που παίζουν πια οι ομάδες την τελευταία δεκαετία ανάγκασε τους ρέφερι να αυξήσουν κατά 70% τον αριθμό των σπριντ που κάνουν.
Οι άγγλοι διαιτητές το μόνο που ζητούν από τους φιλάθλους είναι να αντιληφθούν την περιπλοκότητα της δουλειάς τους.