«Μια τρομοκρατική επίθεση δεν είναι απλώς πολύ πιθανή. Εχουμε αποδείξεις ή πληροφορίες ότι σχεδιάζεται να γίνει. Και, δυστυχώς, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα είναι επιτυχής». Αυτό δήλωνε στα «ΝΕΑ», στα μέσα Φεβρουαρίου, ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ σερ Μπέρναρντ Χόγκαν-Χάου. Τρεις εβδομάδες μετά τη συνταξιοδότησή του, η πρόβλεψή του επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο. Το χτύπημα της Τετάρτης στο Ουέστμινστερ, η «επίθεση στη δημοκρατία» όπως τη βάφτισαν τα βρετανικά μίντια, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, είναι η χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια που σημειώνεται στο Λονδίνο από τον Ιούλιο του 2005, όταν 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις βομβιστικές επιθέσεις στο συγκοινωνιακό δίκτυο της βρετανικής πρωτεύουσας. Ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου δεν είναι ο μόνος που είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Τους περασμένους μήνες, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, στη Νίκαια, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, αρκετοί ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι –μεταξύ τους οι αρχηγοί των MI6 και MI5 –είχαν δηλώσει ότι το ερώτημα που τίθεται είναι «πότε» και όχι «αν» θα γίνει τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανία.
«Το μόνο πράγμα που με κρατά άγρυπνο τα βράδια είναι το ζήτημα της τρομοκρατικής απειλής στο Λονδίνο», έλεγε τον περασμένο Οκτώβριο ο δήμαρχος της πόλης Σαντίκ Καν. Χθες, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι έκανε λόγο για «επίθεση κατά της ελευθερίας». Και τόνισε: «Δεν φοβόμαστε. Και η αποφασιστικότητά μας δεν θα υποχωρήσει απέναντι στην τρομοκρατία». Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θύματα της επίθεσης, τους τρεις νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες, μεταξύ των οποίων και δύο Ελληνες που τραυματίστηκαν ελαφρά. Και οι τρεις άνθρωποι που δολοφονήθηκαν έχουν πλέον αναγνωριστεί: πρόκειται για τον 48χρονο βρετανό αστυνομικό Κιθ Πάλμερ, την 43χρονη Αΐσα Φράντε, ισπανίδα δασκάλα, μητέρα δύο παιδιών που ζούσε στο Λονδίνο και τον Κερτ Κόχραν, αμερικανό τουρίστα που γιόρταζε στη βρετανική πρωτεύουσα μαζί με τη σύζυγό του την 25η επέτειο του γάμου τους. O δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο λεγόταν Χαλίντ Μασούντ, ήταν 52 ετών, γεννημένος στο Κεντ και τον τελευταίο καιρό ζούσε στα Δυτικά Μίντλαντς. Σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ, ήταν γνωστός στην αστυνομία από καταδίκες του για διάφορα ποινικά αδικήματα, αλλά δεν ήταν ύποπτος για τρομοκρατικές πράξεις και δεν αποτελούσε αντικείμενο παρακολούθησης.
Εν τω μεταξύ, η βρετανική αστυνομία προχώρησε σε 7 συλλήψεις υπόπτων, οι περισσότερες εκ των οποίων στο Μπέρμιγχαμ, στην πόλη όπου νοικιάστηκε το αυτοκίνητο με το οποίο πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Από τον Ιούνιο του 2013 έως σήμερα οι Αρχές έχουν αποτρέψει 13 τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία. Δεν κατάφεραν όμως να σταματήσουν την 14η. Το απόγευμα της Τετάρτης υπουργοί, βουλευτές, δημοσιογράφοι, τουρίστες και απλοί πολίτες έγιναν μάρτυρες μιας διπλής επίθεσης στην καρδιά του Λονδίνου.
Ο μεγαλύτερος φόβος των κατοίκων της πόλης, ο οποίος αποτυπώνεται σε πολλές έρευνες, είναι ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί τρομοκρατική επίθεση. «Τις επόμενες ημέρες θα φοβάμαι πολύ να μπω στο μετρό. Κι αν γίνει χτύπημα εκεί;», μου λέει η Ιντσί, δημοσιογράφος από την Τουρκία, η οποία την περασμένη Τετάρτη έμεινε εγκλωβισμένη επί πέντε ώρες στα Ανάκτορα του Ουέστμινστερ καθώς οι Αρχές δεν επέτρεπαν την έξοδο σε κανέναν μέχρι να λήξει ο συναγερμός.
Η επίθεση σημειώθηκε λίγες μόνον ημέρες μετά την άσκηση ετοιμότητας που πραγματοποίησε η Σκότλαντ Γιαρντ, το σενάριο της οποίας προέβλεπε τρομοκρατική επίθεση στον Τάμεση και ομηρεία επιβατών κρουαζιερόπλοιων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα αναπτυχθεί ένας άνευ προηγουμένου αριθμός ένοπλων και άοπλων αστυνομικών στους δρόμους και στο μετρό του Λονδίνου και των άλλων πόλεων. Επίσης, αναμένεται να επανεξεταστούν τα σχέδια φρούρησης της Βουλής, η οποία είναι ήδη ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα σημεία στη χώρα. Ενισχυμένες θα είναι οι περιπολίες και στους σταθμούς τρένων και τα αεροδρόμια, με ιδιαίτερη έμφαση στο Χίθροου, το Γκάτγουικ και το Μάντσεστερ. «Καλούμε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι αλλά να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί ώστε αν δουν κάτι που θεωρούν ανησυχητικό να το αναφέρουν αμέσως στην αστυνομία», είπε στα «ΝΕΑ» πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας έχουν εδώ και καιρό εξετάσει το σενάριο επίθεσης με όχημα σε πλήθος. Παράλληλα, όμως, έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτραπεί μια ενέργεια αυτού του είδους. Η επίθεση της Τετάρτης άρχισε με τον δράστη να ρίχνει το αυτοκίνητό του επάνω σε πλήθος στη γέφυρα του Ουέστμινστερ. Πρόκειται για μια μέθοδο που έχει επανειλημμένως διαφημιστεί από ιστότοπους που ελέγχονται από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τα μέλη της οποίας καλούν τους ανά τον κόσμο πιστούς να δράσουν μόνοι τους και να επιτεθούν σε στόχους της Δύσης. Ηδη υποστηρικτές του ISIS πανηγύρισαν στο Διαδίκτυο μετά το χτύπημα στο Λονδίνο, κάνοντας λόγο για «εκδίκηση» για τις αεροπορικές επιδρομές της Βρετανίας στη Συρία και το Ιράκ.
Γιατί προωθούνται οι επιθέσεις αυτού του τύπου; Διότι είναι απλές στην εκτέλεσή τους και πολύ δύσκολο να αποτραπούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 13 τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουν αποτρέψει οι Αρχές από το 2013, περίπου τα μισά είχαν να κάνουν με επιθέσεις με οχήματα ή αιχμηρά αντικείμενα –όπως ακριβώς συνέβη την Τετάρτη στο Λονδίνο και πρόσφατα στο Βερολίνο και τη Νίκαια. Οι επίδοξοι τρομοκράτες δεν χρειάζεται να προμηθευθούν πυροβόλα όπλα ή εκρηκτικά ούτε να έχουν συνεργούς. Δρουν μόνοι τους ως μοναχικοί λύκοι με όπλο ένα αυτοκίνητο ή ένα μαχαίρι χωρίς να κινήσουν υποψίες.