Στην απαγόρευση της χρήσης των ανώνυμων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμήςπροχώρησε από τις 23 Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και τη μη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Στο εξής, καθίσταται υποχρεωτική η ονομαστικοποίηση και η ταυτοποίηση του κατόχου του μέσου πληρωμής από το πρώτο ευρώ, ενώ πιθανές εξαιρέσεις θα εξεταστούν στον μέλλον.
Η νέα ρύθμιση αφορά συγκεκριμένες προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες, τις οποίες οι χρήστες μπορούσαν να «γεμίζουν» μέσω τερματικών που είναι εγκατεστημένα σε περίπτερα και άλλα σημεία λιανικής.
Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν οι προβλέψεις του νόμου που απαγορεύουν την είσπραξη έναντι τρίτου εν γένει, τόσο με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όσο και μετρητά, από παντός είδους οντότητες που δεν αποτελούν νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, αντιπροσώπους ή τραπεζικά υποκαταστήματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, εξοφλήσεις λογαριασμών θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα από τις τράπεζες και τα υποκαταστήματά τους, καθώς και από Ιδρύματα Πληρωμών και Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος και τους αντιπροσώπους τους. Σημεία λιανικής και λοιπά σημεία πώλησης μπορούν, επίσης, να εξοφλούν λογαριασμούς και να πραγματοποιούν εισπράξεις για λογαριασμό τρίτων, με την προϋπόθεση ότι θα καταστούν αντιπρόσωποι σε ένα από τα 469 Ιδρύματα Πληρωμών και Ηλεκτρονικού Χρήματος που δραστηριοποιούνται νομίμως στη χώρα ή σε όσα δραστηριοποιηθούν νομίμως στο μέλλον.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή τουτο υπουργείο, «με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου εφαρμογής του Ν. 4446/2016 για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα ορατά αποτελέσματα από την ενίσχυση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη θετική επίπτωση στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων».