Ένα χάπι που μπορεί να προσθέτει χρόνια στη ζωή ανέπτυξε διεθνής ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι θα αρχίσουν να το δοκιμάζουν σε ανθρώπους μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Αν όλα πάνε καλά, το χάπι μπορεί να αρχίσει να διατίθεται στο εμπόριο σε τρία έως πέντε χρόνια.

Το χάπι περιέχει ένα ένζυμο που λέγεται μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης (ΝΜΝ) και βοηθεί το DNA να αυτοεπιδιορθώνεται.

Η αυτοεπιδιόρθωση του DNA είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιβίωσή μας, διότι το γενετικό μας υλικό υφίσταται διαρκώς βλάβες όχι μόνο από περιβαλλοντικά αίτια (π.χ. υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, κάπνισμα) αλλά και από τυχαία λάθη που συμβαίνουν σε κάθε αναπαραγωγή των σωματικών κυττάρων.

Πειράματα σε ηλικιωμένα ποντίκια έδειξαν πως όσα ζώα έλαβαν το ένζυμο ΝΜΝ έζησαν κατά 20% περισσότερο και η φυσική κατάστασή τους βελτιώθηκε αισθητά, φθάνοντας στα επίπεδα νεαρών ποντικιών έπειτα από μόλις μία εβδομάδα θεραπείας.

«Είναι ό,τι κοντινότερο έχει επιτευχθεί ποτέ στην αναζήτηση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού φαρμάκου αντιγήρανσης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Σινκλαίρ, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας της Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σύδνεϋ, και καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Και πρόσθεσε: «Αν οι κλινικές μελέτες κυλήσουν ομαλά, θα μπορούσε να βρίσκεται στο εμπόριο σε τρία έως πέντε χρόνια».

Προγενέστερη έρευνα με το ίδιο ένζυμο, την οποία είχαν δημοσιοποιήσει πέρυσι επιστήμονες από την Ιαπωνία, είχε δείξει ότι βελτιώνει την όραση, την οστική πυκνότητα, τη μυϊκή μάζα, το ανοσοποιητικό σύστημα και την ηπατική λειτουργία στα ποντίκια.

Όπως εξηγούν ο δρ Σινκλαίρ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση Science,η ικανότητα των ανθρώπινων κυττάρων να επιδιορθώνουν τις βλάβες στο DNA τους μειώνεται κατά 60% καθώς μεγαλώνουμε.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζει η έκπτωση της λειτουργίας ενός μεταβολίτη που λέγεται NAD+. Το ένζυμο NMN αποτελεί πρόδρομη μορφή του.