Τα περιττά κιλά μπορεί να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας αργότερα στη ζωή, ενώ η καθιστική ζωή επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, υπαίτια γι’ αυτό είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία σχετίζεται με την διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη και τον διαβήτη τύπου 2.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) εξέτασαν τα επίπεδα ινσουλίνης και τις νοητικές λειτουργίες 489 εθελοντών, ηλικίας 51 έως 64 ετών κατά την έναρξή της, τους οποίους παρακολούθησαν επί 20 χρόνια.

Όσοι εθελοντές είχαν την μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, διέτρεχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να έχουν φτωχές επιδόσεις στα τεστ νοητικών δεξιοτήτων και στα τεστ μνήμης και εκτελεστικής λειτουργίας έως στο τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως.

Είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάζουν σημαντική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και της μνήμης τους.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν ακόμα κι αν οι εθελοντές δεν είχαν ακόμα εκδηλώσει διαβήτη.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Τάνε, καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του TAU, η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μία διαταραχή κατά την οποία τα σωματικά κύτταρα δεν αντιδρούν φυσιολογικά στην ορμόνη ινσουλίνη.

Έτσι, τα κύτταρα των μυών, του λίπους και του ήπατος δεν απορροφούν εύκολα τη γλυκόζη (σάκχαρο).

Αυτό έχει ως συνέπεια να χρειάζεται ο οργανισμός ολοένα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης για να απορροφήσει τη γλυκόζη. Όταν τελικά το πάγκρεας, που παράγει την ινσουλίνη, εξαντληθεί, συσσωρεύεται περιττή γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας στον προδιαβήτη και αργότερα στο διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.

Η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη είναι συχνότερη σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι, καθώς και όσοι διάγουν καθιστική ζωή.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «τα περιττά κιλά και η καθιστική ζωή υπονομεύουν την υγεία του εγκεφάλου, ενώ αντιθέτως όσοι προσέχουν το βάρος τους και γυμνάζονται συστηματικά ωφελούν μακροπρόθεσμα τη νοητική λειτουργία τους», δήλωσε ο δρ Τάνε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease.