Οκτώ άνδρες με στυτική δυσλειτουργία έπειτα από εγχείρηση στον προστάτη ανέκτησαν φυσιολογική ερωτική ζωή χάρη σε μία πειραματική θεραπεία με βλαστοκύτταρα, ανακοίνωσαν επιστήμονες από τη Δανία.
Η μέθοδος φαίνεται πως έχει ποσοστό επιτυχίας λίγο πάνω από 50%, αφού άλλοι επτά ασθενείς δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτήν, είπαν οι επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας (EAU17),που διεξάγεται στο Λονδίνο.
Επιπλέον, ένα χρόνο μετά την αρχική ανταπόκριση οι οκτώ ασθενείς δεν έχουν ενδείξεις υποτροπής του προβλήματός τους.
Όπως εξήγησε στο συνέδριο ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λαρς Λουντ,καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, η όλη έρευνα αποτελεί την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών της συγκεκριμένης μεθόδου.
Οι 15 άνδρες που συμμετείχαν υποβλήθηκαν σε μία μεμονωμένη έγχυση βλαστοκυττάρων και έξι μήνες αργότερα οι οκτώ από αυτούς είχαν πλήρη σεξουαλική λειτουργία, δίχως να χρειάζονται φάρμακα ή προθέσεις πέους – ένα αποτέλεσμα που παρέμεινε αναλλοίωτο έπειτα από άλλους έξι μήνες.
«Εξ όσων γνωρίζουμε, είναι η πρώτη φορά που μελέτη σε ανθρώπους με 12μηνη περίοδο παρακολούθησης δείχνει ότι η μέθοδος είναι ασφαλής και μακροπρόθεσμα αποτελεσματική», είπε ο δρ Λουντ. «Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να πρέπει κάποιος να παίρνει ένα χάπι κάθε φορά που θέλει να κάνει σεξ».
Τα προκαταρκτικά ευρήματα (του εξαμήνου) της μελέτης είχαν δημοσιευθεί πέρυσι στην επιθεώρηση EbioMedicine.
Τα αποτελέσματα της μεθόδου στους 12 μήνες είναι τόσο ελπιδοφόρα, ώστε οι υγειονομικές Αρχές της Δανίας ενέκριναν την διεξαγωγή μεγαλύτερης, τυχαιοποιημένης μελέτης.
Σε αυτήν, οι άνδρες θα χωριστούν τυχαία σε δύο ομάδες, με τους μισούς να κάνουν τη θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα και τους υπόλοιπους μία εικονική θεραπεία, για να συγκριθούν οι δύο μέθοδοι.
Σε αυτή τη νέα μελέτη θα γίνουν δεκτοί μόνον άνδρες οι οποίοι αναρρώνουν από καρκίνο του προστάτη και οι οποίοι διατηρούν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστεώς τους, διευκρίνισε ο δρ Λουντ.
Πώς γίνεται η θεραπεία
Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν στους ασθενείς προέρχονταν από τους ίδιους και συγκεκριμένα από τα λιποκύτταρά τους, τα οποία αφαίρεσαν οι ερευνητές με λιποαναρρόφηση στην κοιλιά.
Τα λιποκύτταρα υποβλήθηκαν σε επεξεργασία στο εργαστήριο για να μετατραπούν σε αρχέγονα βλαστοκύτταρα (είναι αυτά από τα οποία προέρχονται όλα τα εξειδικευμένα κύτταρα του σώματος) και στη συνέχεια εισήχθησαν με έγχυση στο πέος, όπου αυτομάτως αρχίζουν να μετατρέπονται στα κύτταρα του οργάνου, δηλαδή σε νευρικά, μυϊκά και ενδοθηλιακά κύτταρα (είναι αυτά που επιστρώνουν το εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων).
Η έγχυση και η όλη διαδικασία έγινε με τους άνδρες υπό γενική αναισθησία, ενώ όταν ξύπνησαν επέστρεψαν σπίτι τους.
Οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας
Οι χειρουργικές θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη συχνά έχουν ως επιπλοκές την στυτική δυσλειτουργία και την ακράτεια ούρων.
Υπολογίζεται ότι οι εγχειρήσεις στον προστάτη ευθύνονται για το 13% των κρουσμάτων στυτικής δυσλειτουργίας, καθώς και ότι για λίγο καιρό έπειτα από κάποια προστατική εγχείρηση ποσοστό έως 80% των ανδρών παρουσιάζουν δυσκολίες στο σεξ.
Άλλο ένα 40% των κρουσμάτων στυτικής δυσλειτουργίας οφείλεται στον σακχαρώδη διαβήτη, ενώ οι αγγειοπάθειες οφείλονται για το 30% των κρουσμάτων.
«Οι άνδρες με διαβήτη είναι η επόμενη πληθυσμιακή ομάδα που θα εντάξουμε στις μελέτες μας» είπε ο δρ Λουντ.
Υπολογίζεται ότι συνολικά οι μισοί άνδρες ηλικίας 40 έως 70 ετών πάσχουν από κάποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία.