Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Βούλγαροι για να αναδείξουν το νέο τους Κοινοβούλιο, με το αποτέλεσμα των εκλογών να είναι αβέβαιο αν θα επαναλάβουν την εμπιστοσύνη τους στον κεντροδεξιό πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, πυλώνα της πολιτικής σκηνής ή θα γυρίσουν σελίδα επιλέγοντας τους φιλορώσους σοσιαλιστές.
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20.00. Τα πρώτα exit-polls θα ανακοινωθούν λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Για εβδομάδες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ των δύο πλευρών, περίπου το 30% των προθέσεων ψήφου, πρωτοφανές γεγονός σε βουλγαρικές εκλογές που υποδηλώνει σκληρές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού του οποίου τα εθνικιστικά κόμματα θα μπορούσαν να έχουν ρόλο διαιτητή.
Γι’ αυτές τις τρίτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε τέσσερα χρόνια, οι διεθνείς προκλήσεις κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία, παρότι το χαμηλό επίπεδο διαβίωσης και η ενδημική διαφθορά είναι από τις προτεραιότητες των ψηφοφόρων της φτωχότερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Αν το PSB (Σοσιαλιστικό Κόμμα) κερδίσει, η Βουλγαρία μπορεί να ασκήσει πολιτική ανοιχτά φιλορωσική. Αν το Gerb (του Μπορίσοφ) επιστρέψει στην εξουσία, θα κρατήσει την ισορροπία μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας η οποία έχει σημαντικά συμφέροντα στα Βαλκάνια», συνοψίζει ο Ογκνιάν Μίντσεφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών στη Σόφια.
Οι Σοσιαλιστές, οι διάδοχοι των κομμουνιστών πριν από την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, ελπίζουν να επωφεληθούν από τη δυναμική που έφερε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τον Νοέμβριο του 2016, ο υποψήφιός τους, ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας Ρούμεν Ράντεφ.
Οπως ο αρχηγός του κράτους, η πρόεδρος του PSB Κορνέλια Νίνοβα υποστηρίζει την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ στη Ρωσία και την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Μόσχα.
Αν και τάσσεται υπέρ των «πραγματιστικών» σχέσεων με τη Μόσχα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση κοινών μεγάλων ενεργειακών έργων, ο συντηρητικός Μπόικο Μπορίσοφ υποστηρίζει μια γραμμή πιστή στις θέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Χαρισματική προσωπικότητα, ο πρώην σωματοφύλακας που έγινε αρχηγός της αστυνομίας και στη συνέχεια δήμαρχος της Σόφιας, ο Μπορίσοφ είναι ο μόνος βούλγαρος ηγέτης, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, που έχει κερδίσει δύο πρωθυπουργικές θητείες, οι οποίες έληξαν με δύο παραιτήσεις.
Η τελευταία, τον Νοέμβριο, αποτελεί συνέχεια της αποτυχίας της υποψήφιάς του στις προεδρικές εκλογές.
Αναζητώντας σύμμαχο για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Η κόπωση των ψηφοφόρων σε αυτή τη χώρα των 7,4 εκατομμυρίων κατοίκων απέναντι στον επικεφαλής των συντηρητικών, που ανήλθε στην εξουσία το 2009, θα μπορούσε να ωφελήσει τους Σοσιαλιστές, όπως και το μικρό ποσοστό συμμετοχής, σημειώνουν οι αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους το εκλογικό σώμα του PSB συσπειρώνεται περισσότερο.
Ποσοστό τουλάχιστον 4% απαιτείται για την ένταξη στο Κοινοβούλιο στο αναλογικό σύστημα ψηφοφορίας.
«Δεν πιστεύω ούτε στους μεν ούτε στους δε. Ούτε το Gerb ούτε το PSB τήρησαν τις υποσχέσεις τους», εκτιμά η Τσβετομίρα Τότσεβα, μια 47χρονη εκπαιδευτικός από τη Σόφια. «Θα ψηφίσω μάλλον υπέρ ενός νέου προσώπου, με την ελπίδα της αλλαγής».
Ανάμεσα σε όλα τα κόμματα που διεκδικούν τις 240 έδρες στο Κοινοβούλιο, ένας συνασπισμός εθνικιστικών κομμάτων θα μπορούσε να ανέλθει στην τρίτη θέση και να θέσει τους όρους του στον νικητή. Το Gerb και το PSB δηλώνουν πρόθυμα να συμμαχήσουν μαζί τους.
«Θα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα, να συγκρίνουμε τα προγράμματα και να θέσουμε γραπτώς τις δεσμεύσεις πριν αποφασίσουμε», δήλωσε ο Βαλέρι Σιμεόνοφ, συμπρόεδρος του εθνικιστικού συνασπισμού «Ενωμένοι πατριώτες».
Το κόμμα μιας πλειοψηφίας θα πρέπει να χρειαστεί τη συμμαχία τριών ή τεσσάρων κομμάτων.
Οι εκλογές θα είναι επίσης ένα τεστ για τα δύο κόμματα της μεγάλης μουσουλμανικής μειονότητας στη Βουλγαρία (περίπου 700.000 άνθρωποι, κυρίως τουρκόφωνοι). Το παραδοσιακό τους κόμμα, το MDL, τρίτο στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, δηλώνει ενάντια στην πολιτική του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ένα νέο κόμμα, το Dost, υποστηρίζεται από την Άγκυρα αλλά δεν αναμένεται να εισέλθει στο Kοινοβούλιο.
Αυτή η τουρκική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της εκστρατείας προκάλεσε την μήνιν των βουλγαρικών Αρχών που κατηγορούν την Άγκυρα για ανάμειξη, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Το Volya, ένα νέο κόμμα με επικεφαλής τον επιχειρηματία Βεσελίν Μαρέτσκι αναμένεται επίσης να έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις.