Εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης βρίσκονται οι επτά στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκαλώντας ασφυξία κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις τρεις στις δέκα μικρές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντλούν ρευστότητα μέσω του τραπεζικού συστήματος, την ίδια ώρα που ο δείκτης ρευστότητας εξακολουθεί να διατηρείται σε εμφανώς χαμηλά επίπεδα για το σύνολο των επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων.

Στη δυσκολία αυτή έρχεται να προστεθεί και η κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων των επιχειρήσεων, με τουλάχιστον τη μια στις δύο να εκτιμά ότι η καθοδική πορεία των πωλήσεων θα συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ και οι προοπτικές κερδοφορίας αυτής της κατηγορίας των επιχειρήσεων είναι περιορισμένες αφού για τις μισές περίπου (ποσοστό 43,4%) το 2016 έκλεισε με ζημιές.

Σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες εξασφαλίζουν ρευστότητα μέσω του τραπεζικού δανεισμού έχουν μειωθεί από το 2008 έως σήμερα κατά 50% περίπου με δραματικά αποτελέσματα και στην επενδυτική τους δραστηριότητα. Για του λόγου το αληθές, το β’ εξάμηνο του 2016 μόνο το 7,7% των μικρομεσαίων αύξησε τις επενδυτικές του δαπάνες, ενώ για πάνω από το ένα τρίτο των επιχειρήσεων σημειώθηκε απο-επένδυση.

Την ίδια στιγμή, εξίσου απαισιόδοξες είναι και οι προοπτικές για το τρέχον εξάμηνο του 2017, αφού μόλις το 3,6% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι σκοπεύει θα αυξήσει τις επενδυτικές του δαπάνες, ενώ το 31,4% δηλώνει ότι θα τις μειώσει. Μάλιστα η αδυναμία των επιχειρήσεων για επενδύσεις εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας έχει οδηγήσει περιορισμένο αριθμό μικρών επιχειρήσεων, μόλις το 6,4%, να υπαχθούν σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων, όπως το ΕΣΠΑ ή ο Αναπτυξιακός Νόμος.