Σε αναμονή βρίσκονται περισσότεροι από 300.000 ασφαλισμένοι για να λάβουν τη σύνταξή τους ή το εφάπαξ προκαλώντας «εσωτερική στάση πληρωμών».
Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι όμηροι ενός ανάλγητου κρατικού μηχανισμού, που εδώ και χρόνια δημιουργεί μακριές λίστες αναμονής στα ασφαλιστικά ταμεία, μένουν χωρίς εισόδημα ακόμη και επί τριάμισι έως τέσσερα χρόνια ώσπου να λάβουν τη σύνταξή τους. Σήμερα σε εκκρεμότητα βρίσκονται 280.000 κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στο ενιαίο ταμείο επικουρικών και εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ), καθώς έως τις 31/12/2016 εκκρεμούσαν –εκτός από τις 125.000 επικουρικές συντάξεις –και 25.500 εφάπαξ.
«ΕΒΑΛΕ ΜΠΛΟΚΟ». «Η κυβέρνηση από ανεπάρκεια, ανικανότητα και αναλγησία έβαλε μπλόκο στην έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων» τονίζει ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. Οπως σημειώνει, η κυβέρνηση έχει επιβάλει εσωτερική στάση πληρωμών φέρνοντας σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης. Συγκεκριμένα:
1. Από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ δεσμεύτηκε ποσό 859 εκατ. ευρώ για την κάλυψη 102.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, δεν έχει εκδοθεί ούτε μία σύνταξη.
2. Από τον Μάιο του 2016 δεν έχει εκδοθεί καμία νέα σύνταξη, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν 60.000 νέες συντάξεις.
3. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 έχει μπλοκάρει η έκδοση κάθε νέας επικουρικής σύνταξης, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει ακόμη, ως ώφειλε, τον μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.
4. Πρώτη φορά το υπουργείο Εργασίας δεν κατέβαλε σε 50.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης τα αναδρομικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κρυφό έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, μεγάλα προβλήματα παρουσιάζονται στον ΕΦΚΑ και απίστευτη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους καθώς έχουν εξαφανιστεί αριθμοί μητρώου και ένσημα εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ προκλήθηκε χάος με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια. Ο νόμος Κατρούγκαλου έχει καταρρεύσει στην πράξη.
Και ενώ οι συνταξιούχοι περιμένουν στην ουρά για να πάρουν τις μειωμένες συντάξεις, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να μειωθούν πάλι οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Εκτός από τα 13ψαλίδια που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, νέο ψαλίδι έρχεται μετά τον επανυπολογισμό τους (ο οποίος προβλέπεται να γίνει φέτος). Πρόκειται για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Αυτό σημαίνει μειώσεις έως 35%. Οι συντάξεις που θα πληγούν είναι εκείνες που βρίσκονται πάνω από τα επίπεδα των 600 – 700 ευρώ. Οι μειώσεις θα είναι κατά κανόνα μεγαλύτερες όσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξεις.Το μεγαλύτερο σοκ θα υποστούν οι συντάξεις των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι οποίες δόθηκαν με σχετικά λίγα χρόνια ασφάλισης. Εκτιμάται ότι θα θιγεί το 70% των συνταξιούχων,χωρίς να συμπεριλαμβάνονται 620.000 αγρότες. Το σίγουρο είναι ότι οι συνταξιούχοι που δεν κινδυνεύουν εκτιμώνται σε 500.000, με μηνιαίες αποδοχές από 550 έως 700 ευρώ, που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, όταν καταργηθούν οριστικά οι προσωπικές διαφορές οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης θα αγγίζει συνολικά το 65%, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων, εισφορών και ασθένειας. Οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ από το 2010 με τις 13 περικοπές στις συντάξεις, που έφθασαν και το 60%. Ηδη σύνταξημικρότερη από το όριο της φτώχειας, που βρίσκεται στα 665 ευρώ, λαμβάνουν οι μισοί συνταξιούχοι της χώρας.
Η αίτηση αφορά τον επανυπολογισμό και την αναπροσαρμογή κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μεικτών αποδοχών κύριας και επικουρικής σύνταξης. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που εκπροσωπεί πανελλαδικά συνταξιούχους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, εκτός από την απόλυτα τεκμηριωμένη νομικά αίτηση ακύρωσης ως αντισυνταγματικών των διατάξεων λαιμητόμων, με τις καθημερινές παρεμβάσεις του αλλά και με πρωτοβουλίες που έχει σχεδιάσει –και επιζητά τη στήριξη όλων των συνταξιούχων για την υλοποίησή τους –θα αγωνιστεί για το δίκαιο της κατάργησης αυτών των διατάξεων.
Την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης (7 Απριλίου) το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων διοργανώνει διαδήλωση στις 9 π.μ. έξω από το ΣτΕ.