«Το έργο γράφτηκε στην Αργεντινή την εποχή της κρίσης κοντά στο 2000. Μια ομάδα ηθοποιών μαζεύτηκε σε ένα διαμέρισμα – διότι η πενία τέχνας κατεργάζεται- και επί σχεδόν τρία χρόνια αυτοσχεδίαζαν με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη τους και συγγραφέα του έργου Κλαούντιο Τολκατσίρ, ο οποίος συνένωσε αυτούς τους αυτοσχεδιασμούς και έτσι γράφτηκε αυτό το έργο».
Τα παραπάνω εξηγεί η ηθοποιός Αλεξάνδρα Παντελάκη, η οποία ερμηνεύει τον ρόλο της γιαγιάς, στο δεύτερο ανέβασμά του αυτή τη σεζόν στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας.
Πως γράφτηκε. «Είναι ένα προϊόν αυτοσχεδιασμών ηθοποιών, βέβαια πάντα υπό την καθοδήγηση ενός σκηνοθέτη, γιατί αφορά μια οικογένεια και υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί» συνεχίζει η Παντελάκη. «Δεν ήταν ανεξέλεγκτοι οι αυτοσχεδιασμοί. Ηταν μια μικρή ομάδα σε ένα διαμέρισμα που το έλεγαν διαμέρισμα Νο 4 και η ομάδα λεγόταν Κουδούνι Νο 4. Επειδή έκαναν τρομερή επιτυχία με αυτό το έργο, γύρισαν όλο τον κόσμο και έγιναν μεγάλοι και τρανοί. Μέχρι και στο Φεστιβάλ Αθηνών είχαν έρθει επί Λούκου, όχι με αυτό, αλλά με ένα άλλο έργο. Εμείς παραλάβαμε το τελειωτικό κείμενο, δεν κάναμε αυτοσχεδιασμούς, το οποίο κυκλοφορεί σε βιβλίο σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ».
Τι λέει το έργο. «Ποιά είναι αυτή η παράληψη της οικογένειας Κόλεμαν, τι παραλείπουν αυτοί οι άνθρωποι, τι βάζουν κάτω από το χαλί; Κατά αρχάς μιλάμε για μια οικογένεια που ζει στη φτώχεια, είναι άνθρωποι του περιθωρίου και είναι σχεδόν αποκλεισμένοι από τις κοινωνικές παροχές. Παραλείπουν να πουν ποιός είναι ο πατέρας των παιδιών -γιατί η μάνα έχει κάνει με διαφορετικούς πατεράδες τα παιδιά- παραλείπουν να πουν από πού βρίσκει τα λεφτά ένας από τους γιους ο οποίος ζει με μικροκλοπές, παραλείπουν να μιλήσουν για την αρρώστια του άλλου γιου, παραβλέπουν την αρρώστια της ίδιας της γιαγιάς, η οποία ξεσπάει στη μέση του έργου, κ.ά. Ολες αυτές οι παραλήψεις οδηγούν σε διάφορα αδιέξοδα την οικογένεια, άλλα υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Ότι η οικογένεια αυτή βιώνει τη φτώχια της, αλλά πάντα με πολύ διάθεση για ζωή. Δεν υπάρχει μιζέρια. Δηλαδή στο έργο ο θεατής γελάει, είναι κωμωδία. Οσο και αν συμβαίνουν τραγικά πράγματα, δεν αφήνουν αυτοί οι άνθρωποι το χιούμορ τους και τη διάθεση για ζωή να τους εγκαταλείψει».
Για το ρόλο. «Ερμηνεύω τη γιαγιά της οικογένειας, τη Λεονάρντα, η οποία είναι και ο στυλοβάτης. Αυτή τους ενώνει, τους βάζει σε τάξη, ξέρει τα χούγια του καθενός, προσπαθεί να συμβιβάσει τα πράγματα, προσπαθεί να βρει λεφτά από τη μεγάλη κόρη που βρίσκεται εκτός σπιτιού. Απόδειξη ότι όταν χάνεται η γιαγιά διαλύεται και η οικογένεια. Είναι ένας πολύ ωραίος ρόλος, διότι έχει όλα τα στοιχεία και κυρίως έχει φοβερό χιούμορ στον τρόπο που αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Δεν πέφτει ποτέ στο μελό και την κλάψα. Είναι γενναία, μέχρι το τέλος».
Η ιστορία της παράστασης. «Ξεκίνησε πέρυσι όταν είχε κάνει το Θέατρο Τέχνης “Καρόλου Κουν” Θεατρικά Αναλόγια αφιερωμένα στο αργεντίνικο θέατρο. Εκεί πρωτοήρθαμε σε επαφή με το έργο, το παίξαμε με το κείμενο στο χέρι για μια μέρα. Ωστόσο, είχαμε κάνει σοβαρές πρόβες για να κάνουμε αυτή την παρουσίαση, δεν πήγαμε και διαβάσαμε απλώς το κείμενο. Επειδή το αγαπήσαμε πολύ και το έργο και τους ρόλους, είπαμε να το κάνουμε παράσταση. Ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο στην Β’ Σκηνή του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας. Εκμεταλλευτήκαμε τον χώρο που είναι μικρός και είπαμε οκτώ άνθρωποι πού θα χωρέσουμε, αλλά τόσο το καλύτερο επειδή είναι φτωχή η οικογένεια είναι ο ένας πάνω στον άλλον κυριολεκτικά, και έτσι το κάναμε αυτό προσόν».
Ταυτότητα παράστασης
«Η παράλειψη της οικογένειας Κόλεμαν» του Κλαούντιο Τολκατσίρ
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Μαριτίνα Πάσσαρη
Επιμέλεια σκηνικού και κοστουμιών: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Σαββάτης
Ηχητικό περιβάλλον: Κώστας Σουρβάνος
Σκηνική πάλη: Θάνος Δερμάτης
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Πίττας
Ερμηνεύουν: Αλεξάνδρα Παντελάκη (γιαγιά), Εύρη Σωφρονιάδου (Μεμέ), Μιχάλης Πανάδης (Μαρίτο), Μαρσέλα Λένα (Βερόνικα), Αντιγόνη Δούμου (Γκάμπι), Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης (Νταμιάν), Πάνος Τζίνος (Εδουάρδο), Στέργιος Κοντακιώτης (Ερνάν).
Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας- Β’Σκηνή (Κεφαλληνίας 16-18 Κυψέλη, τηλ. 210-8838.727). Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 18.00.