Την ώρα που η παραίτηση της Ελένης Ράικου από τη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς ήταν χθες το Νούμερο 1 θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια των δικαστηρίων, με επίσημη τοποθέτησή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναδείκνυε το θεσμικό ζήτημα που προέκυψε και συνδέεται ευθέως με την ανεξαρτησία των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών καθώς και τη θεσμική θωράκιση για την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους.
Το μήνυμα της ανακοίνωσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προς κάθε κατεύθυνση ήταν ένα: Αφήστε τους δικαστές ήσυχους να ασκήσουν το έργο τους.
Μάλιστα η μεγαλύτερη δικαστική Ενωση, με αφορμή την ηχηρή παραίτηση Ράικου και όλα όσα έφερε στο φως τη δημοσιότητας η επίμαχη ιστορία, δεν παραλείπει να εκφράσει την έντονη ανησυχία της για το καθημερινό, όπως το χαρακτηρίζει, φαινόμενο απόπειρας αναχαίτισης του έργου δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με τη δημόσια στοχοποίησή τους.
«Μόνη οδός για την απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, «είναι να αφεθούν οι δικαστές και οι εισαγγελείς να ασκήσουν το έργο τους απρόσκοπτα και σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον νόμο και τη συνείδησή τους».
«Είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μία και μόνη οδός για την απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα: να αφεθούν οι δικαστές και οι εισαγγελείς να ασκήσουν το έργο τους απρόσκοπτα και σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον νόμο και τη συνείδησή τους» αναφέρουν επί λέξει οι δικαστικοί λειτουργοί καθιστώντας σαφές πως η Δικαιοσύνη πρέπει να μένει έξω από αντιπαραθέσεις και κάθε είδους σκοπιμότητες.
ΘΕΣΜΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων διευκρινίζει πως δεν γνωρίζει –δεν θα ήταν εξάλλου επιτρεπτό –τις λεπτομέρειες και τη βασιμότητα των καταγγελιών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αλλά διαπιστώνει ένα θεσμικό έλλειμμα. Και στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «Η αντίφαση μεταξύ της συνταγματικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργού και της δυνατότητας άσκησης αθέμιτων πιέσεων προς αυτόν μέσω της στρατευμένης σε οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα δημοσιογραφίας αποτυπώνει πλήρως τη σημερινή πραγματικότητα. Η Ενωσή μας έχει ζητήσει πολλές φορές μια επαρκή και αποτελεσματική θεσμική προστασία για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που επιτελούν το καθήκον τους. Η ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας συζήτησης του προβλήματος και εξεύρεσης λύσης ανήκει στην πολιτική εξουσία, η οποία οφείλει τώρα να ενεργοποιηθεί. Η συμβολή της ΕΔΕ (Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων) στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένη».
Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΡΑΪΚΟΥ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου σχετικά με την παραίτηση της Ελένης Ράικου, που έχει συνδέσει το όνομά της με την Εισαγγελία Διαφθοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνουν δικαστικοί κύκλοι, δεν εντάσσεται μόνο η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου για τον ορισμό τού ή της συναδέλφου της που θα τη διαδεχθεί, αλλά και η έρευνα προς πάσα κατεύθυνση λόγω της σοβαρότητας και της ιδιαίτερης βαρύτητας των καταγγελιών της, που αφορούν μάλιστα μια πολύ σοβαρή έρευνα για τη διακίνηση μαύρου χρήματος μέσω της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Ράικου έχουν εντοπιστεί στοιχεία που δείχνουν μίζες που αγγίζουν τα 28 εκατ. ευρώ.