Ακόμη και η αναθεώρηση του Συντάγματος επιστρατεύεται από το κυβερνητικό επιτελείο για τον κατευνασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και την αποφυγή ενός «βραχυκυκλώματος» στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Η πρόταση της επιτροπής σοφών για τη συνταγματική Αναθεώρηση, υπό τον Γιώργο Κατρούγκαλο, η οποία είναι προφανές ότι δεν δόθηκε συμπτωματικά χθες στη δημοσιότητα, επιδιώκεται από το Μαξίμου να λειτουργήσει ως αντίβαρο στο σχέδιο πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς περιλαμβάνεται σε αυτή και ρήτρα περί της διατήρησης του ελέγχου των δικτύων ενέργειας και ύδρευσης από το Δημόσιο. Με το βλέμμα στους συνδικαλιστές, εξάλλου, μέσω της αναθεωρητικής πρότασης προωθείται και η διαβεβαίωση περί συνταγματικής κατοχύρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Οι κινήσεις αυτές αναδεικνύουν τον συναγερμό που έχει σημάνει στο Μαξίμου από το εύρος των αντιδράσεων για την πώληση μονάδων παραγωγής της Επιχείρησης, η οποία τίθεται ως προαπαιτούμενο από τους δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση. Μέσα από μια συντονισμένη ενεργοποίηση υπουργών και κομματικών παραγόντων, επιχειρείται να καμφθούν οι αντιστάσεις και να σβήσουν φωτιές εν τη γενέσει τους, καθώς το θέμα της ΔΕΗ θολώνει τα μηνύματα αισιοδοξίας που εκπέμπει το κυβερνητικό επιτελείο για άμεση συμφωνία.
Η επιχείρηση κατευνασμού αφήνει σχεδόν στο απυρόβλητο τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος σύρει τον χορό των αντιδράσεων και βγαίνει από τα… αριστερά στο Μέγαρο Μαξίμου, υπερασπιζόμενος τον ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος υψώνει «επαναστατικά» λάβαρα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ από την εποχή που ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βάζει δύσκολα ερωτήματα με την τακτική που ακολουθεί, επιτρέποντας και την εκτίμηση ότι επιδιώκει να συγκροτήσει γύρω του έναν πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Δεν περνά απαρατήρητο, άλλωστε, ότι τις θέσεις του σπεύδει να υπερασπιστεί ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ενώ ανάλογη στήριξη είχε παράσχει πρόσφατα και η ομάδα των 53, όταν ο Πάνος Σκουρλέτης συγκρούστηκε με τον Στέργιο Πιτσιόρλα με αφορμή την πώληση της ΔΕΗ. «Καλά κάνει και αντιδρά για τη ΔΕΗ αυτή τη στιγμή» σχολίασε χθες ο Τσιρώνης, ο οποίος υπήρξε πολιτικός υφιστάμενος του Σκουρλέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΡΑΤΙΣΜΟΥ». Με το Μαξίμου να επιλέγει έναν ρόλο θεατή, την αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών ανέλαβε και χθες να διαχειρισθεί ο Πιτσιόρλας, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει με τη ΔΕΗ ό,τι ακριβώς και με την COSCO στον Πειραιά. «Στη χώρα και σε όλα τα κόμματα υπάρχει μια πολύ ισχυρή παράδοση κρατισμού, την οποία πρέπει να υπερβούμε» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης –σε μια σαφή αιχμή κατά του Σκουρλέτη, αλλά και κάθε κυβερνητικού και κομματικού στελέχους που αντιμάχεται τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η απογευματινή συνάντηση –σε κλειστό κύκλο –που προγραμμάτισε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Δυτική Μακεδονία είναι αμφίβολο εάν θα χαμηλώσει τα «βολτ» των αντιδράσεων. Από το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, κρίνουν σκόπιμο να συνεχιστεί το ψυχολογικό «μασάζ» στους βουλευτές, ενώ αποσυνδέουν την εσωκομματική αναταραραχή από το ενδεχόμενο καταψήφισης μιας συμφωνίας. Προς το παρόν, το θέμα αυτό αφήνουν ανοικτό μόνο στελέχη των ΑΝΕΛ –ωστόσο χωρίς διαφαινόμενη διάθεση για συγκρούσεις και ρήξεις. Μετά τον Δημήτρη Καμμένο και ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις προχώρησε σε αμφίσημες δηλώσεις για τη στάση του στη Βουλή, εστιάζοντας στα φορολογικά: «Θα δω ποια θα είναι τα μέτρα σε συνδυασμό με τα αντίμετρα και μετά θα αποφασίσω αν θα τα ψηφίσω» ήταν το δικό του μήνυμα.
ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ. Σε μια ακόμη προσπάθεια επικοινωνιακού αντιπερισπασμού, εξάλλου, η σκανδαλολογία θα έχει την τιμητική της στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική Επιτροπή που αφορά τα εξοπλιστικά. Τον ίδιο στόχο, παράλληλα, εξυπηρετεί και η πρόταση της επιτροπής σοφών για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία πέραν της προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα των ενεργειακών δικτύων που προαναφέρθηκε προβλέπει τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής και της ψήφου των αποδήμων, καθιέρωση οκταετούς θητείας των βουλευτών, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία και διακριτότητα Κράτους – Εκκλησίας.