Τα βασικά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όσον αφορά τα μέτρα και αντίμετρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλείσει ήδη. Το Εργασιακό παραμένει ακόμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανοιχτό.
«Δίνουμε μάχη για τα εργασιακά» ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή, επαναλαμβάνοντας τη σχεδόν μονότονη διατύπωση των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την οποία όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν δώσει τα χέρια, σε αυτή τη φάση, να μην υπάρξουν διαρροές.
ΤΟ ΒΑΡΥ ΦΟΡΤΙΟ. Πράγματι, οι πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο και παρότι τόσο ελληνικές όσο και ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για ουσιαστικές συγκλίσεις στο Ασφαλιστικό για παράδειγμα (αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι το κεφάλαιο αυτό συγκαταλέγεται πλέον στα συμφωνηθέντα), κανείς δεν αποκαλύπτει αν πέρασε αυτούσια η γραμμή του ΔΝΤ για περικοπές συντάξεων 1,8 δισ. ευρώ το 2020 ή η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε κάποια έκπτωση στο πακέτο ή χρονικό επιμερισμό των μειώσεων σε ορίζοντα τριετίας, όπως επιδίωκε.
Συμφωνία υπάρχει και για τα ενεργειακά και η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Στο αφορολόγητο, οι τελευταίες συζητήσεις γίνονταν στη βάση μείωσής του στα 5.900 ευρώ με πρώτο συντελεστή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα στο 22% και αντίμετρα τα οποία –εφόσον υπάρξει υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων –θα αφορούν μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενδεχομένως της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
«ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ». Αρχικά, η κυβερνητική αφωνία για τα όσα συνέβαιναν στις Βρυξέλλες –τρεις ημέρες Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης διαπραγματεύονταν με το κουαρτέτο και τους ανωτέρους τους χωρίς να δίνεται η παραμικρή εικόνα –έδωσε αφορμές για πιθανό αδιέξοδο. Γρήγορα όμως έγινε ξεκάθαρο ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
Οπως ανέφερε την Παρασκευή πηγή του υπουργείου Οικονομικών. «απομένουν δυο – τρεις εκκρεμότητες οι οποίες έως αύριο θα έχουν λυθεί». Στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι το «έως αύριο» ήταν σχήμα λόγου, αλλά η συμφωνία εξακολουθεί να θεωρείται από κυβερνητική πηγή «θέμα ημερών».
Ισως για πρώτη φορά, μάλιστα, η πιθανότητα Staff Level Agreement (συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού) φαίνεται να είναι τόσο κοντά, εκτός και αν τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, ζυγίζοντας τις αντοχές της, αποφασίσει ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία και βγει στο προσκήνιο ένας νέος κύκλος καθυστερήσεων.
Οι αισιόδοξοι πάντως βλέπουν πιθανότητες για συμφωνία στα μέτρα ακόμα και στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα.
Η ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΔΝΤ. Ο Πολ Τόμσεν με ομιλία του στην Οξφόρδη από την περασμένη Τετάρτη είχε αποκαλύψει στο ακροατήριό του ότι υπάρχουν συγκλίσεις ως προς τις παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το Ταμείο δεν επιθυμεί τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα να αξιοποιηθούν για την ταχύτερη εξόφληση χρέους αλλά για την εφαρμογή πολιτικών φιλικών προς την ανάπτυξη.
Ξεκάθαρα, ακόμα μία φορά ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ υποστήριξε την πάγια θέση του Ταμείου, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Το Ταμείο έχει βγάλει κόκκινη κάρτα στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως διακαώς επιδίωκε η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκές συμμαχίες δεν καρποφόρησαν.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ. Σύμφωνα με τον Τόμσεν, όταν κλείσει η διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, θα αρχίσει μια εντατική συζήτηση ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην Ευρώπη για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τα πλεονάσματα. «Οσες και αν είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα δεν πρόκειται να καταστήσουν το χρέος της βιώσιμο, αλλά και όση και αν είναι η ελάφρυνση του χρέους δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώνει συντάξεις στα επίπεδα της Γερμανίας» ανέφερε.
Το ΔΝΤ τα θέλει όλα, παρότι οι αποφάσεις για την εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα δεν αναμένονται άμεσα. Κατά τα φαινόμενα, πρώτα θα υπάρξει συμβιβασμός στα μέτρα, στη συνέχεια το Eurogroup θα κληθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει όσον αφορά το χρέος και τα πλεονάσματα και εφόσον όλη η εξίσωση ικανοποιεί το ΔΝΤ, τότε θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τη λεγόμενη παγκόσμια συμφωνία ενδεχομένως να υπερβαίνει ακόμα και τον Ιούνιο, όταν το Ταμείο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μια έκθεση σχετική με την πρακτική του ΔΝΤ σε περίπτωση κατά την οποία καλείται να μετάσχει σε προγράμματα χωρών νομισματικών ενώσεων.
ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ. Επισήμως, ευρωπαϊκές πηγές περιορίζονται να δηλώσουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από τις έδρες των θεσμών και το χρονοδιάγραμμα επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα είναι ανοιχτό.
Πράγματι Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσέσκο Ντρούντι και Νικόλα Τζιαμαρόλι δεν πρόκειται να επανέλθουν στην Αθήνα προτού υπάρξει το κατάλληλο σήμα από την ελληνική κυβέρνηση ότι αποδέχεται όλο το πακέτο της συμφωνίας. Μόνο τότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα και για την τυπική ολοκλήρωση του Staff Level Agreement.