Ανταρσία ετοιμάζει, όπως όλα δείχνουν, η Γερμανία μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς το Βερολίνο θέλει να δει να ακολουθείται πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Ολα άρχισαν από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον Μάριο Ντράγκι να αλλάξει ρότα. Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη μέλη της ένωσης γερμανικών τραπεζών και παράγοντες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας ζητώντας να αυξηθούν τα επιτόκια ώστε να αυξηθεί η κερδοφορία των τραπεζών αλλά και οι αποδόσεις των καταθέσεων. Τώρα στο παιχνίδι μπαίνουν και δύο από τα ισχυρότερα μέλη της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν και η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της κεντρικής τράπεζας Σαμπίν Λαουτεσλέγκερ. Και οι δύο ζήτησαν από τον Ντράγκι να ετοιμάζεται να μειώσει την παροχή άπλετης ρευστότητας δείχνοντας ουσιαστικά την ανυπομονησία της Γερμανίας για αλλαγή νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη.
Το ζήτημα των μηδενικών επιτοκίων στη Γερμανία δεν είναι μόνο οικονομικό αφού έτσι πλήττονται οι τράπεζες της χώρας οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη αυξημένες προκλήσεις. Είναι και πολιτικό επειδή μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ σημαίνουν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων και οι γερμανοί είναι λαός που αποταμιεύει πολύ περισσότερο από άλλους. Εκτός από τους ιδιώτες καταθέτες, αντιδράσεις εκδηλώνονται επίσης και από θεσμικούς όπως είναι τα ασφαλιστικά ταμεία που διατηρούν μεγάλα ποσά στις τράπεζες.
Ο Ντράγκι αναμένεται να επανεξετάσει τη νομισματική πολιτική από το καλοκαίρι και μετά όταν θα είναι διαθέσιμα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ομως οι πιέσεις των Γερμανών μπορεί να οδηγήσουν σε κόντρα τις δύο πλευρές –ακόμη και σε «εμφύλιο» μέσα στους κόλπους της τράπεζας. Αυτό η ΕΚΤ θέλει να το αποφύγει πάση θυσία. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας και στενό σύμμαχο του Ντράγκι, τον Πέτερ Πράετ, να αντεπιτεθεί στον Βάιντμαν και την Λαουτενσλάγκερ αναφέροντας ότι η ευρωζώνη χρειάζεται ακόμη άπλετη ρευστότητα και ότι το θέμα θα επανεξεταστεί μετά τον Ιούνιο.