Το πρώτο φάρμακο για μία σπάνια μορφή καρκίνου του δέρματος που λέγεται καρκίνωμα Μέρκελ ενέκρινε ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων.

Το φάρμακο λέγεται αβελουμάμπη (avelumab) και προορίζεται για ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών με μεταστατική μορφή της νόσου.

Το καρκίνωμα Μέρκελ (ή πρωτοπαθές νευροενδοκρινικό καρκίνωμα του δέρματος) είναι μία επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, που συνήθως προσβάλλει το πρόσωπο και τα άκρα.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα καρκινώματα αυτά είναι τοπικά και επομένως μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργική εκτομή, αλλά σχεδόν οι μισοί ασθενείς υποτροπιάζουν και πάνω από το 30% εκδηλώνουν τελικά μεταστατική νόσο, σύμφωνα με ανακοίνωσητης αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Για τους ασθενείς αυτούς έως πρότινος δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη εγκεκριμένη θεραπεία, κατά τον δρα Ρίτσαρντ Πατζούρ, αναπληρωματικό διευθυντή του Γραφείου Προϊόντων Αιματολογίας και Ογκολογίας του FDA.

Το νέο φάρμακο είναι μία ανοσοθεραπεία, που στοχεύει τις πρωτεΐνες PD-1/PD-L1 για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον καρκίνο.

Η έγκριση της αβελουμάμπης βασίσθηκε σε μελέτη με 88 πάσχοντες από μεταστατικό καρκίνωμα Μέρκελ, το 33% εκ των οποίων παρουσίασε πλήρη ή μερική συρρίκνωση των όγκων.

Η ανταπόκριση αυτή διήρκησε έξι μήνες για το 86% αυτών των ασθενών και για περισσότερο από 12 μήνες στο 45% των περιπτώσεων.

Το νέο φάρμακο θα διατεθεί στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Bavencio.