Έναν αλγόριθμο που υπολογίζει πόσο πιθανό είναι να πάσχει ένας νέος άνθρωποςαπό καρκίνο του παχέος εντέρου, ανέπτυξαν επιστήμονες από τη Βρετανία.
Ο αλγόριθμος βασίζεται στην παρουσία 10 ενδείξεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται συμπτώματα και ευρήματα αιματολογικών εξετάσεων, και είναι απόρροια μεγάλης μελέτης σε χιλιάδες πάσχοντες από τις δύο νόσους.
Τα ίδια στοιχεία μπορούν να δείξουν πόσο πιθανό είναι να πάσχει κάποιος και από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Αν και το 95% των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου καταγράφονται σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών (το 45% μετά τα 75 έτη), τα υπόλοιπα αφορούν πολύ νεότερους ανθρώπους – και η ταχύτητα της διάγνωσης είναι καθοριστική για την έκβασή τους.
Οι ειδικοί ελπίζουν ότι με τη βοήθεια του νέου αλγορίθμου θα βελτιωθεί σημαντικά, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς είτε καθυστερούν να συμβουλευθούν ένα γιατρό για τα συμπτώματά τους είτε δεν παραπέμπονται εγκαίρως για κολονοσκόπηση.
Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να διαγιγνώσκεται το 60% των κρουσμάτων όταν βρίσκονται στο στάδιο 3 ή 4 της νόσου, ενώ λιγότερο από το 20% ανιχνεύονται στο στάδιο 1, όταν τα ποσοστά επιβιώσεως είναι πολλαπλάσια.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην Βρετανική Επιθεώρηση Γενικής Ιατρικής (BJGP), ο αλγόριθμός τους βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 11.000 πάσχοντες από καρκίνο ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και από σχεδόν 27.000 υγιείς συνομηλίκους τους (όλοι είχαν ηλικία κάτω των 50 ετών).
Όπως διαπίστωσαν, δέκα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά και τη φλεγμονώδη νόσο σε αυτό.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το αίμα από τον πρωκτό, οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, η διάρροια, οι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής στις αιματολογικές εξετάσεις, ο πόνος στην κοιλιά, τα αυξημένα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και τα αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων.
Όσοι διαπιστώνεται ότι έχουν πάνω από 3% πιθανότητες να πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, πρέπει να παραπέμπονται για επείγουσα κολονοσκόπηση, ενώ όσοι έχουν 1% έως 3% πιθανότητες πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση καλπροτεκτίνης κοπράνων.
Όσοι έχουν 1% κίνδυνο ή χαμηλότερο, δεν χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Ουΐλιαμ Χάμιλτον, καθηγητή Διαγνωστικής Πρωτοβάθμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, λένε ότι ο αλγόριθμός τους είναι ο πρώτος του είδους για τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 50 ετών.
Ωστόσο έσπευσαν να επισημάνουν ότι δεν υποκαθιστά την κρίση του γιατρού, αλλά απλώς του παρέχει περισσότερες πληροφορίες για την παραπομπή του ασθενούς ή μη για περαιτέρω έλεγχο.