Νέο κύκλο ερευνών –και μάλιστα σε διπλό ταμπλό –με τη σφραγίδα της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου σηματοδοτούν όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, μετά την ηχηρή παραίτηση της Ελένης Ράικου από τη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς.
Η ανώτατη δικαστική λειτουργός με τη χθεσινή παρέμβασή της θέτει ουσιαστικά στο μικροσκόπιο των αρμόδιων θεσμικών οργάνων τις καταγγελίες και των δύο συναδέλφων της –της εισαγγελέως Ελένης Ράικου και της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα –με στόχο να μη μείνει καμία σκιά στην ιστορία αυτή, που, όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή, αγγίζει κρίσιμα θεσμικά ζητήματα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.
«Τόσο η αναφορά της ανακρίτριας όσο και το περιεχόμενο των καταγγελιών Ράικου δεν θα μπορούσαν να μείνουν στα χαρτιά και να μην ερευνηθεί κάθε πτυχή τους, καθώς όσα επωνύμως και ενυπογράφως διατυπώνονται είναι πολύ σοβαρά και έχουν να κάνουν με τον πυρήνα της ανεξαρτησίας των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών» έλεγε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ανώτατη δικαστική πηγή, προβλέποντας ότι «η υπόθεση αυτή έχει μέλλον».
Τετ α τετ. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, «κλήθηκαν ήδη από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου τόσο η ανακρίτρια καθώς και ο επόπτης ανακριτών (σ.σ. πρόκειται για τον εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλο) να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς της ανακρίτριας για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναφερόμενες σ’ αυτήν παραλείψεις. Ομοίως θα ελεγχθούν τα καταγγελλόμενα από την εισαγγελέα Διαφθοράς».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από σήμερα οι δύο πρωταγωνίστριες της ιστορίας θα βρεθούν τετ α τετ με την προϊσταμένη της Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου για να εκθέσουν όλα όσα έχουν συμβεί, προκειμένου τα αρμόδια όργανα να τα αποτιμήσουν και να τα αξιολογήσουν.
Ποια θα είναι άραγε η συνέχεια και με ποιον τρόπο θα γραφτεί ο επίλογος; Ουδείς ακόμα δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει καθώς η διπλή έρευνα τώρα ξεκινά.
Η αναφορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη βαρύτητα των καταγγελιών της Ελένης Ράικου, ιδιαίτερη εντύπωση είχε προκαλέσει η αναφορά της ότι «δεν αισθάνομαι να απολαμβάνω τη θεσμική προστασία που δικαιούμαι». Λόγος τον οποίο επικαλείται μαζί με τις σοβαρές καταγγελίες της που συνδέονται με την εν εξελίξει έρευνα για την υπόθεση της Novartis, ζητώντας την αντικατάστασή της.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου, οκτώ μέρες πριν από την παραίτηση Ράικου είχε ήδη αποσταλεί ερώτημα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για την αντικατάσταση ή μη αυτής και εντός των επόμενων ημερών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφασίσει αν το τιμόνι της Εισαγγελίας Διαφθοράς αλλάξει ή όχι χέρια.
Στην ίδια ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημειώνεται ότι «ο ορισμός εισαγγελικού λειτουργού ως εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι, κατά νόμο, το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα εισαγγελέως, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αντικειμενικά όπως η διάρκεια του ήδη υπάρχοντος χρόνου θητείας, η επίδοση και η απόδοση στην άσκηση των καθηκόντων κ.λπ.».