Στην Αγκυρα θα βρεθεί, μεθαύριο Πέμπτη, ο αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Ρεξ Τίλερσον, γνωστός και ως «αθόρυβος» επειδή δεν του αρέσει να μιλάει πολύ, θα έχει την πρώτη του επίσημη συνάντηση επί τουρκικού εδάφους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Μεχμέτ Τσαβούσογλου. Το ταξίδι Τίλερσον στην Τουρκία αναμένεται να είναι σύντομο και περιεκτικό.

Σύντομο, γιατί ο τελικός προορισμός του αμερικανού ΥΠΕΞ είναι οι Βρυξέλλες –η έδρα του ΝΑΤΟ –και περιεκτικό γιατί, όπως μαθαίνω, η τουρκική πλευρά προετοιμάζεται εντατικά να του θέσει σειρά σημαντικών ζητημάτων, με κορυφαίο το Κυπριακό. Οι γείτονές μας θα επιχειρήσουν να βολιδοσκοπήσουν τον Τίλερσον για τις προθέσεις των Αμερικανών επί του θέματος, αλλά εκτιμώ ότι εκείνος θα παραμείνει «αθόρυβος».

Εκτός από «αθόρυβος» ο Τίλερσον, ως γνωστόν, ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού που έχει αναλάβει τις έρευνες στο Οικόπεδο 10, το φιλέτο της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι έρευνες αυτές (και για να ακριβολογώ, οι συζητήσεις που είχε γι’ αυτές προσφάτως στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Αναστασιάδης με στελέχη του κολοσσού) καθόλου δεν αρέσουν στην Τουρκία. Και επειδή οι γείτονές μας διανύουν μια μάλλον εξωστρεφή περίοδο, έσπευσαν να δείξουν την ενόχλησή τους.

Ετσι, την ανακοίνωση – αποδοκιμασία του τουρκικού ΥΠΕΞ ακολούθησε μια ακόμη ανακοίνωση. Αυτή τη φορά… προς ναυτιλλομένους! Σήμερα το πρωί, οι Τούρκοι δεσμεύουν περιοχή στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, σε διεθνή ύδατα μεταξύ Καστελλορίζου και Πάφου για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Τυχαίο; Δεν νομίζω!