Θυμάστε μήπως τον Νίκο Φίλη, τον παλιό καλό φίλο της στήλης, που ως υπουργός Παιδείας έλεγε και ξαναέλεγε ότι οσονούπω θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για 20.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας;

Ο Φίλης έφυγε από το υπουργείο της Παιδείας χωρίς να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του. Ο διάδοχός του και σημερινός υπουργός Κώστας Γαβρόγλου αποδείχθηκε πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του, αλλά κι εκείνος δεν απέφυγε την αναδίπλωση. Αν και τον Ιανουάριο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ετοιμάζεται διαγωνισμός –ή έστω διαδικασίες –ΑΣΕΠ για μόνιμες προσλήψεις, από τον Φεβρουάριο άρχισε να τα μαζεύει.

Ωσπου πριν από λίγες ημέρες πέρασε μια τροπολογία για τις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών (σε άσχετο νομοσχέδιο, κατά την προσφιλή πρακτική της σημερινής κυβέρνησης) την οποία αν διαβάσει κανείς θα καταλάβει ότι το όνειρο για μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών αναβάλλεται τουλάχιστον ώς το 2020!

Πώς προκύπτει αυτό; Σύμφωνα με χθεσινή καταγγελία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας για την πρόσληψη αναπληρωτών και την Ειδική Αγωγή που στριμώχτηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, αναγράφεται ότι «οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».