Είναι η μεγαλύτερη δίκη κατά της ελευθερίας του Τύπου στην ιστορία της Τουρκίας. Και βρίσκει στο εδώλιο του κατηγορουμένου 29 δημοσιογράφους οι οποίοι διώκονται για πράγματα που έγραψαν στις εφημερίδες τους ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές οι δημοσιογραφικές απόψεις θεωρούνται από την τουρκική κυβέρνηση προπαγάνδα υπέρ του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν έχει στοχοποιήσει ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού.
Στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης όπου πραγματοποιείται η δίκη έδωσαν το «παρών» 25 δημοσιογράφοι, όσοι κρατούνταν τους τελευταίους οκτώ μήνες στις τουρκικές φυλακές. Δύο δικάζονται χωρίς να έχουν συλληφθεί, ενώ οι υπόλοιποι δύο θεωρούνται φυγόδικοι. Οι περισσότεροι εργάζονταν στη «Ζαμάν», την εφημερίδα που τον Μάρτιο του 2016 τέθηκε υπό δικαστική επιμέλεια από τις Αρχές επειδή υποτίθεται ότι ήταν και αυτή όργανο του Γκιουλέν. Την ημέρα εκείνη η ιστορική εφημερίδα πέρασε ουσιαστικά στον έλεγχο του κράτους. «Αυτό σημαίνει πρακτικά το τέλος της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία» θα δήλωνε εκείνη την ημέρα η διευθύντρια της «Ζαμάν» Σεβγκί Ακαρτσεσμέ. Ακριβώς έναν χρόνο μετά, η Τουρκία επιβεβαιώνει τη φήμη της ως «η μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους στον κόσμο».
Στο κατηγορητήριο των 196 σελίδων δεν αναφέρεται ούτε ένα περιστατικό τρομοκρατικής ενέργειας. Οπως επισημαίνει Κέντρο για την Ελευθερία της Στοκχόλμης, οι δημοσιογράφοι δικάζονται για τα άρθρα τους και τα σχόλιά τους. Και σε ένα απολύτως καφκικό περιβάλλον: για τον δημόσιο κατήγορο αρκεί το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι εργάζονταν σε μέσα ενημέρωσης στα οποία μπήκε λουκέτο από τις τουρκικές Αρχές για να θεωρηθούν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Απόδειξη σύνδεσης με το κίνημα του Γκιουλέν θεωρείται και η ύπαρξη λογαριασμού στην τράπεζα Asya. Ενας από τους δημοσιογράφους, ο Σαΐντ Σεφά, κινδυνεύει με ισόβια ποινή κάθειρξης καθώς κατηγορείται για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Ενας άλλος δημοσιογράφος, αρθρογράφος της εφημερίδας «Μεϊντάν», απειλείται με 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ με την ίδια ποινή βρίσκεται αντιμέτωπος του ιδρυτής του ιστότοπου Rotahaber, στον οποίο επίσης έβαλαν λουκέτο. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως 10 χρόνια.
Οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ενώ στο ακροατήριο έδωσαν το «παρών» στελέχη της αντιπολίτευσης. «Τι επαγγέλλεσθε;» ρώτησε ο πρόεδρος έναν από τους κατηγορούμενους. «Ημουν τραγουδιστής παλιά αλλά συνελήφθην για τη δουλειά μου ως δημοσιογράφος» απάντησε εκείνος. «Πόσα χρήματα κερδίζετε τον μήνα;» επέμενε ο πρόεδρος. «Αυτήν την περίοδο βρίσκομαι στη φυλακή. Δεν μπορώ να κερδίσω χρήματα».
Οι πρώτες κάλπες για το δημοψήφισμα
Στη Γερμανία στήθηκαν οι πρώτες κάλπες για το δημοψήφισμα με το οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αυξήσει τις εξουσίες του. Οι περίπου 1,5 εκατ. Τούρκοι της Γερμανίας άρχισαν να ψηφίζουν χθες, ενώ στη χώρα ζουν άλλοι τόσοι πολίτες που όμως δεν έχουν τουρκικό διαβατήριο – περίπου 800.000 από αυτούς είναι τουρκικής καταγωγής. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, το πρωί έξω από το προξενείο της Τουρκίας στο Βερολίνο δεκάδες ψηφοφόροι είχαν σχηματίσει ουρά. Οι κάλπες στη Γερμανία θα μείνουν ανοικτές έως τις 9 Απριλίου, ενώ η καταμέτρηση θα αρχίσει στις 16 του μήνα, δηλαδή την επομένη της ψηφοφορίας στην Τουρκία.
Το «μιντιακό πλοκάμι» του Γκιουλέν
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», οι τουρκικές Αρχές ετοιμάζουν και δεύτερο κατηγορητήριο για το λεγόμενο «μιντιακό πλοκάμι» του FETO, της οργάνωσης του αυτοεξόριστου στην Αμερική ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.