Το πακέτο είναι σκληρό. Ασχετα από κάποια γλυκαντικά, τα οποία επιχειρείται να εμφανιστούν ως μικρές νίκες της ελληνικής κυβέρνησης, δεδομένο είναι ότι σύντομα μισθωτοί και συνταξιούχοι των κατώτερων εισοδηματικών κλιμακίων θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις μέσω της μείωσης του αφορολογήτου ενώ ειδικά για τους συνταξιούχους το μαχαίρι στις μηνιαίες αποδοχές τους θα είναι διπλό καθώς θα υποστούν και δραστικές περικοπές.
Oι τελευταίες πληροφορίες φέρνουν στο προσκήνιο έναρξη των περικοπών στις συντάξεις από το 2019, όταν το αρχικό σενάριο των δανειστών προέβλεπε μαχαίρι μια κι έξω, με εξοικονομήσεις 1,8 δισ. ευρώ το 2020.
Η κυβέρνηση επιχείρησε να μοιράσει τον πόνο σε τρία χρόνια. Από το 2020 έως και το 2022. Στο παζάρι με τους δανειστές, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πέτυχε τελικά μεγαλύτερο διάστημα για την εφαρμογή των μειώσεων, αποδεχόμενη όμως να αρχίσουν από το 2019.

Σύμφωνα με μία πηγή, μάλιστα, οι περικοπές θα εφαρμοστούν όχι στη βάση της κατάργησης των προσωπικών διαφορών αλλά στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, κλιμακωτά, για συνολικές αποδοχές άνω των 700 ευρώ. Αλλη πηγή αναφέρει ότι το πακέτο στις συντάξεις συμφωνήθηκε να είναι εμπροσθοβαρές για το 2019, χωρίς να επιβεβαιώνει την κλιμάκωση των περικοπών σε ορίζοντα τριετίας. Μια κι έξω ή σε τρεις δόσεις, μετά το τέλος του προγράμματος οι συνταξιούχοι θα κληθούν να εισφέρουν ακόμα μία φορά τον οβολό τους για να βγαίνουν τα νούμερα του ΔΝΤ.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΕΣ. Στα φορολογικά επίσης προκύπτουν στρογγυλέματα, αλλά ο λογαριασμός είναι αδιαμφισβήτητα βαρύς. Αναζητούνται 1,8 δισ. ευρώ από τις τσέπες των φορολογουμένων στα κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.
Το αφορολόγητο βαίνει προς μείωση (ανοιχτό αν θα εφαρμοστεί από το 2019 ή το 2020) στην περιοχή των 5.900 ευρώ, ενδεχομένως με μια μικρή μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 19% – 20%. Μέχρι τώρα, όμως, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με ετήσιο εισόδημα από 8.636 έως 9.545 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων) είχαν μηδενική φορολογική επιβάρυνση. Από το αφορολόγητο και πάνω και έως τα 20.000 ευρώ εισόδημα (σήμερα) επιβάλλεται ο συντελεστής 22%.
Αν σφραγιστεί σε αυτό το πλαίσιο η συμφωνία, φόρος εισοδήματος πέφτει στις πλάτες ακόμα και των μισθωτών – συνταξιούχων του πεντακοσάρικου.
Στα εργασιακά, το βάρος των εντυπώσεων πέφτει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στις ομαδικές απολύσεις. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία κλείνει με διατυπώσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ στις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές φέρονται να έκαναν πίσω έναντι της αρχικής θέσης (είχε φύγει από καιρό από το τραπέζι) για αύξηση του ποσοστού από το 5% στο 10%. Το τελευταίο διάστημα, ιδίως το ΔΝΤ επέμενε κυρίως στην ανάγκη ομαδικών απολύσεων με μια απλή κοινοποίηση από τους εργοδότες, χωρίς να υπάρχει καμία διοικητική προέγκριση από τον υπουργό Εργασίας ή κάποια επιτροπή. Αυτό, φέρεται να το κέρδισε τελικά εγκαταλείποντας όμως την επαναφορά του λοκάουτ, του δικαιώματος ανταπεργίας των εργοδοτών.
ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ. Με τη συμφωνία μια να κλείνει και μια να παραμένει ανοιχτή τις τελευταίες ώρες, το ενδιαφέρον για τα επόμενα βήματα μεταφέρεται σήμερα στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, την οποία κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να υποβαθμίσουν.
Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν όμως ότι κατά τη διάρκειά του θα φανεί αν η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις αποτελεί επαρκή συνθήκη για την επάνοδο του κουαρτέτου στην Αθήνα (κατά πάσα πιθανότητα από την ερχόμενη Δευτέρα) ώστε να μπουν οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (Staff Level Agreement). Παρά την κυβερνητική αισιοδοξία για SLA έως τις 7 Απριλίου, όσο το κουαρτέτο δεν επανέρχεται στην Αθήνα οι πιθανότητες περιορίζονται.
Χθες το Reuters με τηλεγράφημά του ανέφερε επί της ουσίας ότι η συμφωνία έχει κλείσει. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ «ουδέν σχόλιον, όταν κλείσει η συμφωνία θα το μάθετε επισήμως», ενώ πηγή της Κομισιόν σημείωνε ότι «έχει γίνει πρόοδος, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει συμφωνία». Το τηλεγράφημα του Reuters πάντως στάθηκε ικανό για να καταγραφεί ράλι στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους.