Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι εργοδότες που θα απασχολήσουν εργαζομένους με όρους εξαρτημένης εργασίας και θα τους καταβάλλουν μισθό με δελτίο παροχής υπηρεσιών για πρώτη φορά πρέπει να απογραφούν στο μητρώο εργοδοτών του ΕΦΚΑ. Η διοίκηση του φορέα επισημαίνει ότι με την υπογραφή σύμβασης αντισυμβαλλομένου – ασφαλισμένου, ο εργοδότης υποχρεώνεται να την αναρτήσει ηλεκτρονικά. Στη συνέχεια αφού αποθηκευτεί η σύμβαση δημιουργείται ενημερωτικό e-mail, το οποίο αποστέλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προς τον ασφαλισμένο. Ετσι, ο τελευταίος ενημερώνεται για την υποβληθείσα σύμβαση. Από την ίδια πλατφόρμα ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα να επιλέξει «Αποδοχή» έτσι ώστε να συναινέσει στη σύμβαση, άρα και στις εισφορές που θα του επιβληθούν. Τέλος, οι εισφορές πρέπει να δηλώνονται από τον εργοδότη στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ). Το ίδιο ισχύει και για συμβάσεις που είναι ενεργές πριν από την 1/1/2017 και συνεχίζουν να υφίστανται (π.χ. 10μηνη σύμβαση από 1/9/2016 – 30/6/2017).
Διαβάστε Επίσης
Πώς θα μπει το χαράτσι στα μπλοκάκια
Συνολικές ασφαλιστικές εισφορές 38,1% θα πληρώνουν από κοινού με τους εργοδότες οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι, παλαιοί και νέοι, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Την εγκύκλιο με την οποία δίνονται οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται και θα επιβάλλεται το χαράτσι των εισφορών εξέδωσε χθες η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Για την εφαρμογή του νόμου αναρτήθηκε ήδη στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (ηλεκτρονικές υπηρεσίες) η πλατφόρμα για τη δήλωση των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έναν ή δύο εργοδότες, προκειμένου να επιμεριστούν οι εισφορές. Η είσοδος στη σχετική εφαρμογή πραγματοποιείται με τους κωδικούςπρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την υποβολή της ΑΠΔ. Εν συνεχεία καταχωρίζονται τα στοιχεία της σύμβασης με σχετικέςαναζητήσεις, όπως αυτά κατά σειρά απαιτούνται, κατά τη διαδικασίασυμπλήρωσης και καταχώρισης. Οπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ,συμβάσεις που είναι ενεργές πριν από την 1/1/2017και συνεχίζουν να υφίστανται, θα καταχωρίζονται στην εν λόγω ηλεκτρονική πλατφόρμα (π.χ. 10μηνη σύμβαση από 1/9/2016 – 30/6/2017).Με την αποθήκευση της σύμβασης δημιουργείται σχετικό ενημερωτικό e-mail, το οποίο αποστέλλεται άμεσα στον ασφαλισμένο προκειμένου να λάβειγνώση για την υποβληθείσα σύμβαση. Στον παραπάνω ιστότοπο, στιςηλεκτρονικές υπηρεσίες έχει αναρτηθεί και η σελίδα με τίτλο «ενημέρωσηασφαλισμένου για συμβάσεις της παρ. 9 άρθρου 39 Ν. 4387/2016». Ο ασφαλισμένος οφείλει να επιβεβαιώσει από την ίδια πλατφόρμα τη συναίνεσή του, επιλέγοντας το πεδίο «Αποδοχή» στην αντίστοιχη οθόνη.
Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο, θα υπάρχει αναλογική εφαρμογή του άρθρου 38 του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό (Ν. 4387/2016) που προβλέπει εισφορές για μισθωτή απασχόληση, οι οποίες για κύρια ασφάλιση είναι 6,67% για τον εργαζόμενο και 13,33% για τον εργοδότη. Προϋπόθεση γι’ αυτούς τους εργαζομένους που είναι ασφαλισμένοι είτε στον ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) είτε στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (δημοσιογράφοι), είναι το εισόδημά τους να προέρχεται από ασφάλιση σε ένα ή δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Επίσης, διευκρινίζεται ότι οι εισφορές ασθενείας σε είδος είναι 2,15% για τον ασφαλισμένο και 4,30% για τον αντισυμβαλλόμενο. Για παροχές ασθενείας σε χρήμα, οι εισφορές του ασφαλισμένου είναι 0,40% και του αντισυμβαλλομένου 0,25%. Για την επικουρική ασφάλιση οι εισφορές του ασφαλισμένου είναι 3,5% όπως επίσης 3,5% για τον αντισυμβαλλόμενο. Για τον κλάδο πρόνοιας (εφάπαξ) η εισφορά είναι 4% και επιβαρύνει μόνο τον ασφαλισμένο.
Η εγκύκλιος εξειδικεύει ότι στην παραπάνω κατηγορία εντάσσονται οι εργαζόμενοι που:
1. Απασχολούνται σε έναν ή έως δύο αντισυμβαλλομένους – εργοδότες και αμείβονται αποκλειστικά με δελτίο παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ).
2. Απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλο/άλλους και μέχρι δύο αντισυμβαλλομένους – εργοδότες, για τις παρεχόμενες με ΔΠΥ υπηρεσίες.
3. Απασχολούνται σε έναν εργοδότη και προσφέρουν στον ίδιο εργοδότη διαφορετικές υπηρεσίες μέσω ΔΠΥ. Εξαιρούνται από την εφαρμογή της παραπάνω εγκυκλίου εργαζόμενοι που αποδεδειγμένα εργάζονται ως μισθωτοί παρέχοντας υπηρεσίες εξαρτημένης εργασίας, όπως και εργαζόμενοι που λαμβάνουν μέρος του ποσού που δικαιούνται ως αμοιβή, ως μισθωτοί και μέρος με ΔΠΥ. Το ίδιο ισχύει και για εργαζομένους που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που προέρχονται από το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Επίσης, η εγκύκλιος δεν εφαρμόζεται και για όσους είναι δικηγόροι και εργάζονται με έμμισθη εντολή και το εισόδημά τους προέρχεται από διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών. Για συμβάσεις μικρότερες του ενός έτους, οι εισφορές προκύπτουν με ανώτερο ποσό τα 5.860,80 ευρώ τον μήνα και κατώτατο τα 586,08 ευρώ το μήνα.