Ένας άνδρας που έχει μείνει παράλυτος από τους ώμους και κάτω έπειτα από ένα ατύχημα, κατόρθωσε να φάει μόνος του χρησιμοποιώντας τη δύναμη της σκέψης του.
Αυτό έγινε εφικτό χάρη σε εμφυτεύματα στο κεφάλι του, τα οποία λαμβάνουν τα ηλεκτρικά κύματα του εγκεφάλου και τα στέλνουν σε άλλα εμφυτεύματα που έχουν τοποθετηθεί στο χέρι του.
Ο 55χρονος Bill Kochevar, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο νωτιαίο μυελό πριν από οκτώ χρόνια σε ατύχημα με το ποδήλατό του, δήλωσε έκπληκτος και ενθουσιασμένος που ανέκτησε τον έλεγχο του δεξιού χεριού του.
Οι ερευνητές λένε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται εφικτό να αποκατασταθεί η λειτουργία του χεριού σε έναν άνθρωπο με τετραπληγία. Προειδοποιούν όμως ότι η τεχνολογία απέχει ακόμα πολύ από την ευρεία χρήση.
Όπως εξηγούν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, το όλο εγχείρημα άρχισε το 2014, όταν ο κ. Kochevar χειρουργήθηκε για να τοποθετηθούν αισθητήρες στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου του που είναι υπεύθυνος για τις κινήσεις των χεριών.
Στη συνέχεια, πέρασε τέσσερις μήνες χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες για να δίνει εντολές σε ένα τρισδιάστατο εικονικό χέρι.
Όταν ολοκληρώθηκε και αυτό το στάδιο, υποβλήθηκε σε επέμβαση με την οποία εμφυτεύθηκαν 36 ηλεκτρόδια σε όλο το μήκος του χεριού του για να διεγείρονται ηλεκτρικά οι μύες της άκρας χείρας, του αγκώνα και των ώμων.
Τέλος, οι ερευνητές τον εφοδίασαν με έναν αποκωδικοποιητή, ο οποίος «μεταφράζει» τα ηλεκτρικά μηνύματα του εγκεφάλου σε «εντολές» για τα ηλεκτρόδια των χεριών.
Με αυτό τον τρόπο κατόρθωσε ο ασθενής να δώσει εντολή στο χέρι του να κινηθεί.
«Δεν χρειάζεται να συγκεντρωθώ πολύ για να το καταφέρω. Σκέφτομαι απλώς “σήκω” και το χέρι κινείται», είπε ο κ. Kochevar. «Η έρευνα αυτή με βοήθησε να κάνω πάλι κάτι ουσιαστικό. Εκπλήσσομαι κάθε φορά που κάνω κάτι θαυμάσιο. Έφαγα ένα πρέτζελ, ήπια νερό και μια μέρα μού έδωσαν πουρέ τον οποίο έφαγα μόνος μου».
Ο κ. Kochevar κατόρθωσε επίσης να ξύσει το κεφάλι του και το πρόσωπό του χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι στερεωμένο σε ένα ραβδί.
Οι επιστήμονες λένε ότι η νέα έρευνα αντιπροσωπεύει ένα «τεράστιο βήμα προόδου» το οποίο έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον στην καθημερινή πρακτική και όχι μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.
«Η έρευνά μας βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο αλλά πιστεύουμε ότι αυτή η νευροπρόσθεση προσφέρει στους ανθρώπους με παράλυση τη δυνατότητα να ανακτήσουν τη λειτουργία του χεριού τους για να διεκπεραιώνουν καθημερινές δραστηριότητες και να βελτιώνουν την ανεξαρτησία τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Bolu Ajiboye,επίκουρος καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλήβελαντ, στο Οχάιο.
Και πρόσθεσε πως η παρακολούθηση του ασθενούς συνεχίζεται (έως στιγμής έχουν αναφερθεί τα αποτελέσματά του μέχρι το Νοέμβριο του 2016) ενώ γίνονται συνεχείς βελτιώσεις στην τεχνολογία για να αυξηθεί η ακρίβεια και το εύρος των κινήσεων.