Τις δυνάμεις τους μετρούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενόψει της συμφωνίας με τους δανειστές, κλιμακώνοντας την πόλωση και τις επιθέσεις κατά πάντων –ως επικοινωνιακό αντίβαρο για τα μέτρα, αλλά και ως όχημα για να συσπειρωθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Χωρίς να αναφερθεί στη διαπραγμάτευση και χρησιμοποιώντας οξείς τόνους ο Πρωθυπουργός επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ότι «η μάχη κατά της διαφθοράς δεν σταματά» με την Προανακριτική Επιτροπή για τα Εξοπλιστικά. Προανήγγειλε ουσιαστικά νέες Εξεταστικές και Προανακριτικές για διάφορες υποθέσεις, καθώς οι δικογραφίες που φτάνουν στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες πέφτουν βροχή.
«Το μεγαλύτερο έγκλημα είναι η τοξικότητα με την οποία διαποτίσατε την ελληνική κοινωνία» τόνισε απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά το μέτωπο που άνοιξε η κυβέρνηση με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και με τον «αρχιτέκτονα της καταστροφής» –όπως τον αποκάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος –πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Η τακτική αυτή φαίνεται ότι επιβεβαιώνει τις διαρροές πως «βρισκόμαστε κοντά στην τεχνική συμφωνία» ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, αλλά και στην ψήφιση μέτρων που αυτή θα προβλέπει. Το ενδεχόμενο μάλιστα κάποια από αυτά να έρθουν στη Βουλή πριν από το Πάσχα είναι ισχυρό, όπως παραδέχθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξαιρώντας αυτά που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ. Στη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Δυτική Μακεδονία καταβλήθηκε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι για το θέμα της ΔΕΗ, το οποίο ηλεκτρίζει την εσωκομματική ατμόσφαιρα. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου δήλωσε ότι η Επιχείρηση «δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι «η ΔΕΗ δεν πρέπει να χαριστεί».
Από την πλευρά του Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων, ήταν ξεκάθαρος: μίλησε για συλλογικές αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τους πάντες σε κυβέρνηση και κόμμα, δείχνοντας έτσι με έμμεσο τρόπο την πόρτα της εξόδου σε όποιον διαφωνήσει.
Παράλληλα, τα εργασιακά μέσω της διάσωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων αντιμετωπίζονται ως η υπέρτατη μάχη για να δοθεί «αντίδωρο» στους βουλευτές, ενώ στην προσπάθεια να ελεγχθεί και ο κυβερνητικός εταίρος θα υπάρξει συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ. Επίσης έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα στρώσει το χαλί για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε ξανά οποιοδήποτε σενάριο «πολιτικής αλλαγής», δηλαδή οικουμενική κυβέρνηση, εκλογές ή ακόμη και δημοψήφισμα όπως υπαινίχθηκε σε δηλώσεις της η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η αντιπρόεδρος της Βουλής –και στέλεχος της ομάδας των 53+ –εκτίμησε εξάλλου ότι «δεν θα πρέπει να ψηφιστεί μια συμφωνία που θα φέρει δεινά σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες».