Ενώ η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές την πώληση εργοστασίων της Επιχείρησης, δίχως ακόμη να έχει καταλήξει στον αριθμό και στο μείγμα, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απέφυγε για άλλη μια φορά, χθες, να το αποκαλύψει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Δυτικής Μακεδονίας, με τους οποίους συναντήθηκε, συνεχίζοντας το κρυφτούλι γύρω από την υπόθεση ΔΕΗ. Αλλά και οι βουλευτές από την πλευρά τους, όπως προκύπτει από τις χλιαρές αντιδράσεις τους μετά τη συνάντηση, φάνηκαν έτοιμοι, προς το παρόν τουλάχιστον, να μην τραβήξουν το σκοινί στα άκρα.
Το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ αναμένεται να παιχθεί την Παρασκευή στην Κοζάνη, όπου ο Γιώργος Σταθάκης θα παραστεί σε συνεδρίαση του Περιφειακού Συμβουλίου, θα περιοδεύσει σε σταθμούς της ΔΕΗ και σε ορυχεία, αλλά και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη ΓΕΝΟΠ, η οποία συγκροτεί το κύριο μέτωπο αντιδράσεων. Ηδη οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ έχουν προαναγγείλει συλλαλητήριο για τις 7 Απριίλου στην περιοχή, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα επιφυλάξουν ιδιαίτερα «θερμή» υποδοχή στον υπουργό την Παρασκευή.
ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ. Είναι ωστόσο σαφές ότι το αφήγημα που προσπαθεί να «σερβρίρει» η κυβέρνηση για να πέσει στα μαλακά η πώληση των μονάδων είναι ότι αυτή δεν συνεπάγεται απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Αλλωστε αυτό προκύπτει και από όσα διημείφθησαν στη συνάντηση του Σταθάκη με τους βουλευτές, παρουσία και του περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη. Ενα επιχείρημα που έσπευσαν να υιοθετήσουν οι 4 βουλευτές (Δημητριάδης, Μουμουλίδης, Θεοφύλακτος, Ντζιμάνης) όπως και ο περιφερειάρχης, παρά το γενονός ότι αποκρύπτει το αποτέλεσμα της συμφωνίας που θα είναι μια μισή ΔΕΗ.
Δεν είναι τυχαία η απάντηση που έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όταν, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε πώληση μονάδων, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας μόνο «υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ».
Σε ένα κρυφτούλι με το επίδικο της διαπραγμάτευσης, κάποιοι από τους βουλευτές Δ. Μακεδονίας με τους οποίους συνομίλησαν «ΤΑ ΝΕΑ» απέφυγαν να απαντήσουν ως προς το τι θα πράξουν οι ίδιοι εάν η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα μιλά για εκποίηση σταθμών.
Επικαλέστηκαν επίσης και αυτοί την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, την υποχρέωση της χώρας να προσαρμοστεί με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στους λιγνίτες, παραπέμποντας σε «εναλλακτικούς τρόπους», πέραν της πώλησης μονάδων, όπως ανενεργά ή υπολειτουργούντα ορυχεία σε Κοζάνη και Φλώρινα (Αχλάδα, Σέρβια) που έχει ή πρόκειται να παραχωρήσει το Δημόσιο σε ιδιώτες.

«ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» ΜΕΣΩ ΣΓΟΥΡΙΔΗ. Ευτυχώς όμως που υπάρχει και ο Παναγιώτης Σγουρίδης και έτσι μάθαμε τους πραγματικούς «εναλλακτικούς τρόπους». Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Σταθάκη προκειμένου να ενημερώσει τα αρμόδια όργανα του κόμματός του, αποκάλυψε ότι «μονάδες της ΔΕΗ θα μπορούν να διεκδικήσουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν και εταιρείες του Δημοσίου, εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε αυτό το αποτέλεσμα». Το πήγε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, αναφέροντας ενδεικτικά ότι στους εν λόγω διαγωνισμούς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, για παράδειγμα, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα ΕΛΤΑ κ.ο.κ.

ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ 17% ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ.Την ίδια στιγμή, ένα χαρτί που η κυβέρνηση ήλπιζε να χρησιμοποιήσει ως «αντάλλαγμα» απέναντι στην πώληση μονάδων φαίνεται ότι καίγεται. Το ποσοστό 17% της ΔΕΗ που η κυβέρνηση επιχειρούσε καιρό τώρα να πάρει από το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να το εντάξει στο Υπερταμείο, παραμένει σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό προκύπτει από πηγές του υπ. Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ενόψει και των αλλαγών που δρομολογούνται στις διοικήσεις των θυγατρικών του Υπερταμείου. Στην πράξη αυτό δεν σημαίνει κάτι όσο το Δημόσιο διατηρεί το μάνατζμεντ και το 34%, δηλαδή την καταστατική μειοψηφία.
Αν το πρώτο κλειδί για να «σερβίρει» η κυβέρνηση τη συμφωνία είναι η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, το δεύτερο είναι η ευρωπαϊκή υποχρέωση για μείωση της δεσπόζουσας θέσης της στον λιγνίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το κομμάτι που θα αφορά τα ενεργειακά και θα έρθει μαζί με τη συμφωνία στη Βουλή να μιλάει γενικά και αόριστα για μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στον λιγνίτη, δίχως αναφορά ή έστω εξειδίκευση σε πώληση μονάδων. Αλλωστε το πόσες και ποιες μονάδες θα πωληθούν θα καθοριστεί από το market του προσεχούς Σεπτεμβρίου που θα κληθεί να διαπιστώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση θα μεταφερθεί τον Δεκέμβριο του 2017. Τότε αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για τον αριθμό και τη σύνθεση του πακέτου των μονάδων, με τη διαδικασία πώλησης να παραπέμπεται για τον Ιούνιο του 2018.