Να ανατρέψει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης η οποία αν και συντάχθηκε με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό ενόψει των νέων μέτρων, επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε άλλη μία διάσταση στην υπόθεση της διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών του Γιάννου Παπαντωνίου, η οποία «μπορεί να βρει και άλλα πράγματα, ενδεχομένως μίζες από την περίοδο του χρηματιστηρίου» όπως είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, δήλωσε ότι «θα τις ξεκουκουλώσουμε τις υποθέσεις» και ότι «η αλήθεια θα βρεθεί, ανεξαρτήτως αν κάποια αδικήματα είναι παραγεγραμμένα». Ο Τσίπρας προανήγγειλε και τη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, ενώ Εξεταστικές Επιτροπές από την επόμενη Βουλή εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε, από την πλευρά του, και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.
«Οσοι λένε ότι αποφασίζουμε να προτείνουμε Προανακριτική για λόγους εντυπωσιασμού λένε ανοησίες» είπε ο Τσίπρας. Εστρεψε μάλιστα τα πυρά του κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά (την οποία ταλαιπωρεί ίωση, παρότι προσήλθε στη μυστική ψηφοφορία), οι οποίοι απουσίαζαν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, καταλογίζοντάς τους ότι επέλεξαν «να φυγομαχήσουν» αν και τα κόμματά τους δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για Προανακριτική Επιτροπή. Και όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας τού αντέτεινε ότι ο Μητσοτάκης ταξίδεψε στη Μάλτα για θεσμική υποχρέωση, εκείνος σχολίασε πως «είχε την ευχέρεια να έρθει και να μιλήσει, αλλά ήταν πολιτική του επιλογή να μην τοποθετηθεί».
Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το αδίκημα της απιστίας για τον πρώην υπουργό Αμυνας επί διακυβέρνησης Σημίτη έχει παραγραφεί από το 2006, δηλαδή εδώ και 11 χρόνια, από τότε που διαπιστώθηκαν πράξεις και παραλείψεις για τις εξοπλιστικές συμβάσεις (2003). Παράλληλα διερωτήθηκε αν η καθυστέρηση αυτή έχει σχέση «με την απροθυμία της Βουλής να ερευνήσει ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, με πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη ή μήπως με κάποιου είδους συνωμοσία σιωπής, ομερτά όπως λένε στη γλώσσα της Μαφίας».
Διαξιφισμοί Τσίπρα – Βενιζέλου. Στράφηκε κατά του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος «παρέχει ασυλία και κάλυψη σε κάθε υπουργό που ζημιώνει το Δημόσιο», κατηγορώντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι το σχετικό άρθρο του Συντάγματος «δεν προέκυψε από παρθενογένεση, προτάθηκε από τον Βενιζέλο –όχι τον Ελευθέριο Βενιζέλο –και ψηφίστηκε από 268 βουλευτές με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με ευρύτατη συναίνεση. Δεν επρόκειτο περί λάθους. Ηταν η θεσμική σας συνεισφορά σε αυτό τον τόπο, η συνταγματική σας ασπίδα να ξελασπώνετε. Ομως δεν καλύπτει το ξέπλυμα» είπε.
Ο Βενιζέλος τον χαρακτήρισε «παντελώς ανιστόρητο». «Οι ρυθμίσεις του Συντάγματος ισχύουν από το 1864. Το 2001 στην αναθεώρηση του Συντάγματος με συντριπτική πλειοψηφία διπλασιάσαμε τον χρόνο παραγραφής των αδικημάτων», είπε και πρόσθεσε: «Να είναι όμως ήσυχος και επαναπαυμένος διότι με τις ισχύουσες διατάξεις, οι ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ θα εξεταστούν με άνεση από την επόμενη Βουλή».
Τρεις λόγους επικαλέστηκε ο Τσίπρας για τη σύσταση Προανακριτικής: πρώτον, «για να πέσει άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις που συγκροτούν το παζλ της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου»· δεύτερον, «γιατί ο κ. Παπαντωνίου δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι δεν ανήκει στην κατηγορία των αλαζόνων, όπως ο Τσοχατζόπουλος που καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος»· τρίτον, «γιατί ψάχνοντας όλο και κάτι βρίσκει κανείς –η Επιτροπή μπορεί να βρει και άλλα πράγματα, ενδεχομένως μίζες από την περίοδο του Χρηματιστηρίου, διότι ουδέν κρυπτόν…».
Για την Υγεία. Οσον αφορά την Εξεταστική για την Υγεία, είπε ότι «δεν θα είστε τόσο ανέμελοι όσο παρουσιάζεστε σήμερα και τζάμπα υπερασπιστές της διαφάνειας». Παρέσχε μάλιστα πλήρη κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, τον οποίο ο Δένδιας κάλεσε να συστήσει ο ίδιος Προανακριτική Επιτροπή, ενώ δήλωσε ότι «όσο είμαστε εδώ κοινοβουλευτική πλειοψηφία –και θα είμαστε, δυστυχώς για εσάς, πολλά χρόνια –καταλαβαίνω την αγωνία σας και πολλών φαντασμάτων του παρελθόντος που βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και ζητούν εκλογές, αλλά εκλογές θα γίνουν το 2019».
Ερωτήματα και ζητήματα ηθικής τάξης ήγειρε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς «οι ελβετικές τράπεζες πρόσφατα –όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε –γνωστοποίησαν στις ελληνικές Αρχές ότι υπάρχουν τρεις λογαριασμοί στο όνομα του κ. Παπαντωνίου και της γυναίκας του» όπως είπε στη Βουλή. Για επιχείρηση εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού του λαού έκανε λόγο από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης είπε ότι «εμείς θέλουμε φως σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στα Εξοπλιστικά». Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για δικαίωσή του για όσα έλεγε σχετικά με τα αίτια της κρίσης καθώς «αποδείχθηκε ότι δεν τα φάγαμε μαζί», ενώ έκανε λόγο για «εγκληματική οργάνωση οικονομικο-πολιτικών συμφερόντων που έφαγε τον μόχθο και τον πλούτο του λαού».