Το αμέσως επόμενο διαθέσιμο ραντεβού στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι τον Σεπτέμβριο! Σημάδι της κρίσης;

«Οχι» απαντά ο πρόεδρος της σχολής, καθηγητής Γεώργιος Ηλιάδης, επισημαίνοντας ότι «οι αίθουσες αναμονής ήταν πάντα ασφυκτικά γεμάτες, απλά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε προσέρχονται πολλοί ασθενείς που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις συμβολικές αυτές τιμές και αρκετοί σταματούν τη θεραπεία τους. Αλλωστε, οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες πανεπιστημιακού επιπέδου αποτελούσαν πάντα πόλο έλξης για τους πολίτες – μεταξύ αυτών και εκείνων που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία».

Το κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος για ένα σφράγισμα σε παιδιατρικούς ασθενείς δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ, όταν στον ιδιωτικό τομέα αγγίζει τα 50 ευρώ, ενώ η πλήρης ορθοδοντική θεραπεία (σιδεράκια) δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ. Αντίστοιχα, η τοποθέτηση οδοντοστοιχίας σε ενηλίκους κοστίζει σε όσους απευθύνονται στη σχολή 250 ευρώ, η θήκη 120 ευρώ και η χειρουργική εξαγωγή δοντιού 40 ευρώ.

Γι’ αυτό και παραδοσιακά τουλάχιστον 5.000 ενήλικοι κλείνουν ραντεβού για αρχική εξέταση. Από αυτούς οι μισοί θα κληθούν για θεραπεία, με την επιλογή των ασθενών να είναι ανάλογη των εκπαιδευτικών αναγκών των φοιτητών.

Η θεραπεία πραγματοποιείται από τους προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας του περιστατικού, υπό την εποπτεία και βοήθεια του διδακτικού προσωπικού της σχολής αλλά και απόφοιτων που προσφέρουν εθελοντική εργασία.

Επιπλέον, μία φορά τον μήνα σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού πραγματοποιούνται χειρουργεία με ολική αναισθησία σε μικρούς ασθενείς με σοβαρά νοσήματα (π.χ. ογκολογικούς, αιμορροφιλικούς και νεφροπαθείς ασθενείς) που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως εξωτερικοί ασθενείς.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει ο Κωνσταντίνος Ουλής, χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται τα αιτήματα για δωρεάν παροχή υπηρεσιών, με τις χορηγίες από ιδιώτες να μην αρκούν πλέον. «Ιδίως στο Εργαστήριο Παιδοδοντιατρικής η πίεση είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω του ότι η κλινική μας καλύπτει σε μόνιμη βάση παιδιά ιδρυμάτων (Σικιαρείδιο Ιδρυμα, ΕΛΕΠΑΠ, Χαμόγελο του Παιδιού) καθώς και παιδιά που νοσηλεύονται κατόπιν εισαγγελικής εντολής στα Νοσοκομεία Παίδων, ειδικούς ασθενείς έως 16 ετών κ.ά.».