Τα μικρόβια εισβάλλουν στο σπίτι μας με πολλούς τρόπους και ένας από αυτούς – και ίσως από τους πλέον απρόσμενους – είναι με τα ψώνια του σουπερμάρκετ.
Αυτό αναφέρει ο δρ Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητής Μικροβιολογίας & Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο οποίος μελετά εδώ και δύο δεκαετίες τις αποικίες των μικροβίων που μας περιβάλλουν στους χώρους όπου ζούμε και κινούμαστε. Σε έρευνες που πραγματοποίησε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πιο μολυσμένα αντικείμενα που μπορεί να συναντήσουμε στο σουπερμάρκετ είναι τα εξής:
* Το χερούλι στο καρότσι και στο καλάθι. Δεδομένου ότι το 80% των μικροβίων μεταδίδονται με τα χέρια, λογικό είναι να βρίθουν μικροβίων τα χερούλια των πιο κοινόχρηστων αντικειμένων του σουπερμάρκετ.
«Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να καθαρίζω το χερούλι με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι πριν το πιάσω», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο δρ Γκέρμπα στην τηλεοπτική εκπομπή «Today» του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού NBC.
* Το κάθισμα για τα μωρά. Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν για την τσάντα ή κάποια ψώνια τη θέση που προορίζεται για τα μωρά στο καρότσι του σουπερμάρκετ, καλό είναι να την απολυμαίνετε πρώτα για ευνόητους λόγους, συνιστά ο δρ Γκέρμπα.
* Τα τερματικά πληρωμών με κάρτες. Αν αναλογιστείτε πόσα δάκτυλα πληκτρολογούν τους κωδικούς τους, αφού πρώτα έχουν αγγίξει τα πάντα μέσα στο σουπερμάρκετ, θα καταλάβετε γιατί τα πλήκτρα αποτελούν «άντρο» μικροβίων.
* Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Αποτελούν τον κυριότερο μεταφορέα μικροβίων από το σουπερμάρκετ στο σπίτι, εκτός κι αν τις πλένετε ύστερα από κάθε χρήση.
«Τα υπολείμματα τροφίμων σε αυτές αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων, ιδίως όταν αφήνονται στον ζεστό χώρο του πορτ-μπαγκάζ», εξήγησε ο δρ Γκέρμπα. Ιδανικά, θα πρέπει να τις πλένετε με σαπούνι και νερό έπειτα από κάθε χρήση, καθώς και να έχετε διαφορετικές σακούλες για κάθε είδος για να αποφεύγετε την επιμόλυνση.
* Η βρύση στην τουαλέτα. Οι εννέα στους δέκα ανθρώπους που πηγαίνουν στην τουαλέτα ανοίγουν τη βρύση με βρώμικα χέρια και μόλις σαπουνιστούν την πιάνουν με γυμνά χέρια για να την κλείσουν. Με αυτό τον τρόπο ξαναμολύνουν τα χέρια τους και αφήνουν και μερικά μικρόβια για τους επόμενους χρήστες τους.
Με αυτή τη μέθοδο μεταδίδονται εύκολα επικίνδυνα μικρόβια όπως η σαλμονέλα και το e.coli, είπε ο δρ Γκέρμπα. Η λύση είναι να πιάνετε τη βρύση με χαρτί το οποίο θα πετάτε όταν απομακρυνθείτε από την τουαλέτα.
* Τα φρέσκα προϊόντα. «Δεν ξέρω κανέναν άνθρωπο που να αγοράζει φρέσκα προϊόντα χωρίς να τα εξετάσει με τα χέρια του πρώτα», είπε ο δρ Γκέρμπα. Ωστόσο τα «κτυπήματα» στα φρούτα και τα λαχανικά επιτρέπουν στα μικρόβια να εισχωρούν στο εσωτερικό τους και γι’ αυτό ο καθηγητής συνιστά να μην τα αγοράζετε αν δεν έχουν λεία και ατόφια επιφάνεια.
Ιδανικά θα πρέπει να φοράτε πλαστικά γάντια μιας χρήσης όταν τα εξετάζετε.
* Οτιδήποτε είναι «κτυπημένο», διογκωμένο ή η συσκευασία του μισοανοιγμένη. Είτε πρόκειται για κρέας ή πουλερικό, είτε για θαλασσινά, έτοιμες σαλάτες, συσκευασμένα τυριά, κονσέρβες κ.λπ. οποιοδήποτε συσκευασμένο προϊόν με ατέλειες μπορεί να έχει επιμολυνθεί με βακτήρια και δεν πρέπει να το αγοράζετε, τόνισε ο δρ Γκέρμπα.
* Οθόνες αφής για self-checkout. Αν και υπάρχουν σε λίγα ελληνικά σουπερμάρκετ, στα αντίστοιχα του εξωτερικού είναι πολύ συνηθισμένες. Αναλύσεις του δρος Γκέρμπα έδειξαν ότι πάνω από το 50% των οθονών που εξέτασε έφεραν βακτήρια κοπράνων και μερικές ανθεκτικό χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια παγκοσμίως και μάλιστα με υψηλά ποσοστά αντοχής στα αντιβιοτικά).
Στην πραγματικότητα, «βρήκαμε στις συγκεκριμένες οθόνες αφής περισσότερα ανθεκτικά βακτήρια απ’ ό,τι στα νοσοκομεία», παρατήρησε ο ειδικός.