Σήμερα θα σας ενημερώσω ότι στα ελληνικά σχολεία υπάρχει –ακόμα! –η πρόβλεψη για τον χαρακτηρισμό της συμπεριφοράς των μαθητών ως «κοσμιοτάτη», «κοσμία» και «επίμεμπτη»!
Ομολογώ ότι πίστευα πως αυτός ο αναχρονισμός –διαγωγή κοσμία είχε λάβει π.χ. ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ είχε χρησιμοποιηθεί για να περιθωριοποιήσει και πολιτικά «ενοχλητικούς» μαθητές –είχε εκλείψει όπως ο νόμος περί τεντιμποϊσμού. Νόμιζα ότι «διαγωγή κοσμία» σήμερα είναι ένα τραγούδι του παλιού πανκ συγκροτήματος Panx Romana, που ακουγόταν την εποχή των καταλήψεων του ’98 και του «Κάτσε καλά, Γεράσιμε».
Ομως έκανα λάθος, όπως μου θύμισαν χθες 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν από τον υπουργό Παιδείας (και πανεπιστημιακό δάσκαλο, μην το ξεχνάμε) Κώστα Γαβρόγλου να καταργήσει το μέτρο αυτό που, όπως λένε, «προσβάλλει τον πολιτισμό και τη νεολαία μας» και να τους ενημερώσει ποια σχολεία έχουν επιβάλει υποβάθμιση διαγωγής στους μαθητές τους την τελευταία πενταετία και αν τα «σχολεία της κοσμίας» τήρησαν τη νομιμότητα.
«Προσωπικό δεδομένο»
Γιατί το λένε; Οπως εξηγούν, στα ελάχιστα σχολεία που ακόμα εφαρμόζουν την πρόβλεψη αυτή (η οποία ουσιαστικά έχει παροπλιστεί) δεν καλείται ο ανήλικος μαθητής ή οι γονείς του στη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, αλλά του απαγορεύεται να παραστεί και να υπερασπιστεί τον εαυτό του, κατά παράβαση του Συντάγματος, του Ποινικού Κώδικα και των Συμβάσεων για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
«Τον μαθητή που τυχόν έχει παραβατική συμπεριφορά το εκπαιδευτικό σύστημα διαθέτει άλλα εργαλεία να τον τιμωρήσει, με σεβασμό των παραπάνω δικαιωμάτων των μαθητών και γονέων τους: π.χ. μπορεί να του επιβάλει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Η αναγραφή άλλωστε της διαγωγής στο σχολικό απολυτήριο, που είναι δημόσιο έγγραφο γενικής χρήσης, δημοσιοποιεί καθ’ όλη την υπόλοιπη ζωή του μαθητή ένα προσωπικό δεδομένο του και ως τέτοια είναι παράνομη» τονίζουν.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ομολογώ ότι μαζί τους είμαι, όμως παρατήρησα ότι ανάμεσα στους 28 είναι και η Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας. Οπότε διερωτώμαι, τι περίμενε και δεν κατάργησε τότε τον αναχρονισμό;
Και κλείνοντας, να αφιερώσω –προς κάθε παραλήπτη –τους στίχους του τραγουδιού «Διαγωγή κοσμία» (1996) του Δημήτρη Δημητράκα με τους Panx Romana, το συγκρότημα για το οποίο σας γράφω παραπάνω, που μου θύμισε η είδηση: «Κοσμία διαγωγή είναι η δική μας φωνή, στον υπουργό με αγάπη τα ενωμένα σχολειά, κοπάνα στη σήψη, τα βιβλία κλειστά, είμαι το μέλλον, εσύ χθεσινός, κατεστημένο ανίας σε τοπίο θολό».

Και ερώτηση για το… Δελφινάριο
Ερώτηση στη Βουλή για το Δελφινάριο; Ναι, αλλά δεν είναι αυτό που νομίζετε. Είκοσι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Γιώργο Κυρίτση και συνυπογράφοντες μεταξύ άλλων τους Νίκο Φίλη, Μάκη Μπαλαούρα, Αριστείδη Μπαλτά, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Νίκο Μανιό, Φωτεινή Βάκη, Αννα Βαγενά και Τάσο Κουράκη, κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Παιδείας για «την αλλαγή θεσμικού πλαισίου για τα δελφινάρια».
Αφορμή, σύμφωνα με τους ίδιους, οι έξι θάνατοι δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. «Η Πρωτοβουλία κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών, καθώς και η Ομάδα για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την αιχμαλωσία των κητωδών» λένε, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς τη μετατροπή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου σε ενυδρείο και εκστρατεία από τα υπουργεία κατά της εκμετάλλευσης των δελφινιών.

Η «φάμπρικα» των τροπολογιών
Μένω στη Βουλή, όπου η «φάμπρικα» των τροπολογιών είναι εδώ και καιρό καθεστώς. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τους λογαριασμούς πληρωμών.
Κατατέθηκαν συνολικά 26 τροπολογίες, εκ των οποίων οι υπουργικές ήταν 16. Οι υπόλοιπες ήταν βουλευτικές. Εννοείται, φυσικά, ότι οι εκπρόθεσμες πλειοψηφούσαν. Στο σύνολο των 26 τροπολογιών εκπρόθεσμες ήταν οι 22. Ενώ σε κάποιες από αυτές δεν υπάρχει σαφής κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο σε μια χαρακτηριστική περίπτωση μάλιστα επισημαίνει στην έκθεσή του ότι «το επισπεύδον υπουργείο δεν έχει ποσοτικοποιήσει τα αποτελέσματα έστω και κατ’ εκτίμηση, ώστε να μπορεί να συναφθεί συμπέρασμα για την τελική επίπτωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων».
Ποιο είναι το επισπεύδον υπουργείο; Το υπουργείο Οικονομικών! Και η εν λόγω ρύθμιση αφορά τη διαδικασία επιβολής και είσπραξης τέλους εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αερολιμένων. Η αντιπολίτευση αντέδρασε για τη συνεχιζόμενη πρακτική μη ορθής νομοθέτησης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια να διερωτάται: «Επιτέλους, πού θα φθάσει η γελοιότητα αυτή;».