Εχουν ενδιαφέρον, ανέκαθεν, οι όποιες πρωτοβουλίες στοχεύουν στο να βελτιωθεί ένα προϊόν. Εν προκειμένω το εγχώριο πρωτάθλημα που κολυμπά στα ύδατα της ανυποληψίας. Πριν από δεκαετίες, ακολουθήσαμε τη μόδα της εποχής και αποφασίσαμε ως βαθμολογικό σύστημα το 3-1-0, αργότερα δοκιμάσαμε διοργάνωση με 14 ομάδες και προέκυψε όντως ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που κρίθηκε την ύστατη ώρα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, ενώ αρκετές φορές πήγαμε και ήρθαμε από τις 16 στις 18 ομάδες. Το τελευταίο, όμως, γινόταν κυρίως με θέα τις πόλεις, τη συμμετοχή ομάδων της επαρχίας και οι κακές γλώσσες επέμεναν ότι έβαζαν και οι πολιτικοί το χεράκι τους ώστε να ικανοποιούνται περισσότεροι και να μεγαλώνει η πίτα. Τι αλλάζει, λοιπόν, τώρα;

Το πρωτάθλημα με 14 πρωταγωνίστριες ΠΑΕ θα το δούμε στην πράξη, όπως και τους παραπάνω αγώνες που θα προκύψουν. Γιατί αναμφίβολα τα play offs σε κορυφή και ουρά είναι ένα ενδεχόμενο να δώσουν κίνητρο και ενδιαφέρον σε αρκετούς. Ή να το πούμε σωστότερα, οι «μικροί» καλούνται να δυναμώσουν, να φτιάξουν αξιόμαχες ομάδες και να παλέψουν σκληρά, αν φυσικά επιθυμούν να μείνουν σε ένα κλαμπ που θα δίνει σκληρή μάχη επιβίωσης.

Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά φαίνεται να προκύπτει από τους αγώνες που θα δίνει ο πρώτος των 26 αγωνιστικών, ως εξτρά πρωτάθλημα, προκειμένου να κρατήσει το προβάδισμά του. Με άλλα λόγια, ο πρωταθλητής θα κρίνεται στα play offs.

Νέα εποχή

Κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα το κατά πόσο είναι δίκαιο το νέο σύστημα. Αρχικά, η μεταφορά των βαθμών της κανονικής περιόδου φαίνεται σωστότερη ως φιλοσοφία σε σύγκριση με τις διαιρέσεις που γίνονται στα μέχρι σήμερα play offs. Αλλά αγώνες κατάταξης και ανακήρυξη του πρωταθλητή από εκεί; Μόνο στο Βέλγιο, από τις θεωρούμενες ως «καλές Λίγκες», συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Εδώ, οι φωστήρες της διοργανώτριας τα έψαξαν όλα, εξέτασαν τα πάντα και δη τα οικονομικά μεγέθη, αγνόησαν όμως το εξής σημαντικό: αν ταιριάζουν τα play offs στην ψυχοσύνθεση του έλληνα οπαδού. Για παράδειγμα, οι αγώνες μπάσκετ, όχι το συναπάντημα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού για τον τίτλο, έχουν ελάχιστους θεατές στις εξέδρες. Επίσης, για να δούμε το ποδοσφαιρικό κομμάτι, εδώ και περίπου μια δεκαετία που γίνονται play offs, τα συγκεκριμένα ραντεβού έχουν κατά βάση άδεια γήπεδα! Κι ας υπήρχε το διακύβευμα της δεύτερης θέσης που οδηγούσε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Το φαγητό μοιάζει ξαναζεσταμένο, η επανάληψη κουράζει και τα ντέρμπι χάνουν την αίγλη και εν τέλει τη σημασία τους.

Από την ώρα, όμως, που οι συντριπτικά περισσότεροι θέλησαν να αλλάξουν το σύστημα, καλώς αυτό να ορίσει. Ολοι και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Διαιτησία

Ο ένας μετά τον άλλον, οι παράγοντες επισκέπτονται την ΚΕΔ. Επί του παρόντος λέγεται ότι εκφράζουν με κόσμιο τρόπο τα παράπονά τους. Αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και το κρίσιμο φινάλε. Τα λανθασμένα σφυρίγματα πολλά θα κρίνουν για το κατά πόσο θα υπάρξει ηρεμία ανάμεσα στους πρωταγωνιστές που κάνουν μόδα τις εκδρομές μέχρι το Γουδή.