Οκτώ θανατοποινίτες πρόκειται να εκτελεστούν σε διάστημα μόλις 10 ημερών στο Αρκάνσας, «λόγω έλλειψης του φαρμάκου», το οποίο χρησιμοποιείται στις θανατηφόρες ενέσεις.
Παρά τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει ο πρωτοφανής ρυθμός εκτελέσεων – ανάλογα φαινόμενα δεν έχουν στην ιστορία των ΗΠΑ εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα – ο κυβερνήτης του Αρκάνσας Ασα Χούτσινσον επιμένει στη σκληρή γραμμή του διαμηνύοντας με μία δόση ειρωνείας ότι «σε αυτήν την περίπτωση δεν γίνεται διάλογος, δεν πρόκειται για το μέλλον του υγειονομικού συστήματος στις ΗΠΑ».
Με αυτή τη λογική, στις 17 Απριλίου θα έρθει η σειρά των Ντον Ντέιβις και Μπρους Ουάρντ, στις 20 Απριλίου των Στέισι Τζόνσον και Λίντελ Λι, στις 24 Απριλίου των Μάρσελ Ουίλιαμς και Τζάκ Τζόουνς και στις 27 Απριλίου των Τζέισον ΜακΓκίχι και Κένεθ Ουίλιαμς, δηλαδή δύο εκτελέσεις σε τέσσερις ξεχωριστές ημέρες. Θα το αντέξουν οι άνθρωποι που καλούνται να τις φέρουν εις πέρας;
Ενα από τα πιο σοβαρά θέματα που θίγουν όσοι εναντιώνονται στην απόφαση αυτή δεν αφορά τους θανατοποινίτες, αλλά τους ανθρώπους που θα κληθούν να διεκπεραιώσουν τις εκτελέσεις, το προσωπικό που υποχρεούται να θανατώσει κάποιον – εν προκειμένω δύο την ημέρα – στο όνομα της Δικαιοσύνης.
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις στους ανθρώπους που εμπλέκονται στη διαδικασία της εκτέλεσης ελάχιστα προβάλλονται, αν και οι περισσότεροι από αυτούς υποστηρίζουν ότι οι σκηνές αυτές επανέρχονται συνέχεια στους χειρότερους τους εφιάλτες.
Η προμήθεια μιδαζολάμης, της ουσίας που χρησιμοποιείται στις θανατηφόρες ενέσεις και έχει αποδειχτεί προβληματική, λήγει στις 31 Απριλίου. Αυτό ωστόσο, επιμένουν οι επικριτές, δεν δικαιολογεί την απόφαση της πολιτείας του Αρκάνσας.