«Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα ερίζουν σίγουρα για το ποιοι, ανάμεσα στον Φρανσουά Ολάντ, τον Μανουέλ Βαλς, τον Μπενουά Αμόν και άλλους, οδήγησαν στη διάλυση του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ενα πράγμα είναι βέβαιο, ο πρώην πρωθυπουργός έπαιξε τον ρόλο του» έγραφε χθες η «Monde», λίγες ώρες αφότου ο Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ψηφίσει Εμανουέλ Μακρόν και όχι Μπενουά Αμόν στον πρώτο προεδρικό γύρο –μια απόφαση που έλαβε, όπως ξεκαθάρισε, «όχι με την καρδιά αλλά με τον νου», γιατί οι Γάλλοι δεν πρέπει να αναλάβουν «κανένα ρίσκο» έναντι της Ακροδεξιάς, του Εθνικού Μετώπου και της Μαρίν Λεπέν. Κι αυτό δεν ήταν το σκληρότερο σχόλιο που άκουσε ή διάβασε ο πρώην πρωθυπουργός του Φρανσουά Ολάντ, ο μεγάλος ηττημένος της primaire που διοργάνωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
«Ανθρωπο χωρίς τιμή» τον χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, επίσης ηττημένος της primaire Αρνό Μοντμπούρ. «Ντρεπόμαστε για λογαριασμό σου» του διεμήνυσε μέσω twitter ο Σοσιαλιστής βουλευτής Πατρίκ Μενουσί. «Η δική μου έννοια της τιμής και της δημοκρατικής ηθικής ήταν να θέσω όλη μου την ενέργεια στην υπηρεσία της νίκης της Αριστεράς το 2012» σημείωσε δηκτικά η Μαρτίν Ομπρί, που είχε ηττηθεί στον δεύτερο γύρο της primaire εκείνης της χρονιάς από τον Φρανσουά Ολάντ. Τη «θλίψη» του εξέφρασε ο πρώτος γραμματέας του PS Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, καλώντας «όλους τους Σοσιαλιστές να ηρεμήσουν».
Ιδεολογικά, ο σοσιαλφιλελεύθερος Βαλς βρίσκεται σαφώς εγγύτερα στον «και αριστερά και δεξιά» Εμανουέλ Μακρόν παρά στον πάλαι ποτέ «αντάρτη» του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πάντα ακραιφνώς αριστερό Μπενουά Αμόν. Συμμετέχοντας στην primaire, ωστόσο, είχε δεσμευτεί προφορικώς και γραπτώς να σεβαστεί το αποτέλεσμα: μέρες τώρα –διότι οι φήμες ήδη οργίαζαν –ο Μπενουά Αμόν και οι υποστηρικτές του στηλίτευαν την προαναγγελθείσα «προδοσία». Μιλώντας χθες από το προεκλογικό του αρχηγείο, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό πως κατάφερε «ένα βαρύ πλήγμα» στη δημοκρατία αθετώντας «τον λόγο που έδωσε, τον λόγο που υπέγραψε ενώπιον του λαού». Και απηύθυνε νέο κάλεσμα, δυο μήνες μετά την κατάρρευση των αρχικών συνομιλιών, τόσο στους κομμουνιστές όσο και στον εκπρόσωπο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, που προηγείται πλέον του Αμόν στις δημοσκοπήσεις, «να ενώσουν τις δυνάμεις τους» στις δικές του.
«Το ύψιστο συμφέρον της χώρας υπερβαίνει τους κανόνες ενός κόμματος ή μιας επιτροπής» υπερασπίστηκε εαυτόν ο Μανουέλ Βαλς. Ούτε ο Μπενουά Αμόν ούτε ο Φρανσουά Φιγιόν μπορούν να είναι πλέον στα μάτια του «χρήσιμες ψήφοι» απέναντι στην Ακροδεξιά. Ο πρώτος διότι «η στρατηγική του οδηγεί στην περιθωριοποίηση», ο δεύτερος διότι «πήρε όμηρο την προεκλογική εκστρατεία και την πολιτική του οικογένεια». Αντιθέτως, ο Εμανουέλ Μακρόν «πρέπει να μας επιτρέψει να αποσοβήσουμε μια νίκη του Εθνικού Μετώπου».
Ο άμεσα ενδιαφερόμενος αντέδρασε με μια ακόμα άσκηση ισορροπίας: ευχαρίστησε μεν τον Μανουέλ Βαλς για τη στήριξή του, υπογράμμισε όμως πως θα είναι «ο εγγυητής της ανανέωσης των προσώπων, της ανανέωσης των πρακτικών». Ο Βαλς ελπίζει αναμφισβήτητα να παίξει κάποιον ρόλο σε μια μελλοντική μακρονική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Μακρόν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα «ανακυκλώσει» κανέναν παλιό υπουργό. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα κρίνουν και το κατά πόσο η ψήφος του Βαλς, πρωθυπουργού του Φρανσουά Ολάντ, του έκανε περισσότερο καλό ή περισσότερο κακό.
Στήθος με στήθος
Μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση στον πρώτο προεδρικό γύρο εξακολουθούν να δίνουν Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν που εξασφαλίζουν, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial, ποσοστό 26% και 25,5% αντίστοιχα. Ακολουθούν, πολύ πιο πίσω, ο Φρανσουά Φιγιόν (17,5%), ο Ζαν-Λικ Μελανσόν (14%) και ο Μπενουά Αμόν (10%).
ΑΙΧΜΕΣ
Η τιμή του λόγου και ο… Ιούδας
«Υπάρχει αναμφισβήτητα ένα θύμα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία: η τιμή του λόγου» έγραφε χθες στο καθημερινό του προεκλογικό μπιλιέτο ο διευθυντής της «Libération» ο Λοράν Ζοφρέν. «Ο Φιγιόν είχε ανακοινώσει πομπωδώς πως θα εγκατέλειπε την κούρσα αν του απαγγέλλονταν κατηγορίες. Είναι πάντα εδώ. Ο Βαλς είχε υποσχεθεί να σεβαστεί τον θεμελιώδη κανονισμό της primaire (χωρίς τον οποίο αυτή δεν έχει κανένα νόημα). Κάνει ακριβώς το αντίθετο. Θα πει κανείς πως δεν είναι ο μόνος. Προηγήθηκαν ο Λε Ντριάν, ο Πουανιάν, η Πομπιλί και μερικοί ακόμα. Αυτοί δεν είχαν όμως υπογράψει κανένα χαρτί» προσέθετε αναφερόμενος σε τρία μέλη της κυβέρνησης που έχουν ήδη εκφράσει τη στήριξή τους στον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Λοράν Ζοφρέν είχε όμως και ένα μήνυμα για τον Μπενουά Αμόν: «Οσο για τον Σοσιαλιστή υποψήφιο, που καταγγέλλει τον Ιούδα, μπορεί επίσης να προβληματιστεί όσον αφορά μια πολιτική γραμμή που αφήνει ελεύθερο τόσο χώρο στο Κέντρο, τη στιγμή που η περασμένη τύχη του PS έγκειτο και στην ικανότητά του να καταλαμβάνει έναν τεράστιο χώρο μεταξύ ριζοσπαστικής Αριστεράς και Δεξιάς. Με το να καταγγέλλει τις προδοσίες του ολαντισμού, φτάνοντας σε σημείο να ψηφίσει πρόταση μομφής εναντίον της ίδιας του της κυβέρνησης, ενθάρρυνε προφανώς αντίστοιχες διαδρομές. Μέχρι τώρα, ο σοσιαλισμός που κληροδότησε ο Μιτεράν ήξερε πώς να παντρεύει τα αντίθετα. Το τέλος μιας εποχής;».