«Οι διαφορές παραμένουν και είναι πολύ νωρίς για εικασίες επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων» δηλώνει εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σβήνοντας κάθε ελπίδα για συμφωνία στο Eurogroup στις 7 Απριλίου.
Για μη επαρκή χρόνο μίλησε νωρίτερα και ο Γ. Ντάισελμπλουμ, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup.
Να αποδραματοποιήσουν την κατάσταση προσπαθούν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί σημασία στο γεγονός ότι αυτές συνεχίζονται.
Από την πλευρά της Αθήνας καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην δημιουργηθεί πανικός και αίσθηση ναυαγίου, με κοινοβουλευτικές πηγές να μιλούν και για το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί σε ό,τι αφορά την ψήφιση των μέτρων, εάν κλείσει η συμφωνία στις 7 Απριλίου. Το αργότερο έως την Τετάρτη 12 Απριλίου θα ψηφισθούν, έλεγαν.
Οι δηλώσεις δε για τον πιθανό προγραμματισμό ήρθαν σε συνέχεια καθησυχαστικών δηλώσεων από το Μαξίμου, με κυβερνητική πηγή να επισημαίνει ότι «οι διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που αποκλείεται να υπάρξει αρνητική εξέλιξη και ανατροπή. Η τεχνική συμφωνία θα κλείσει είτε στις 7 Απριλίου, είτε λίγο αργότερα και στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί κατά τον καλύτερο τρόπο το συντομότερο δυνατόν».
«Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν, αλλά οι διαφορές παραμένουν και είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ,όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου.
«Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν και αυτό έχει σημασία» έσπευσαν να δηλώσουν πηγές κοντά στη διαδικασία, στην προσπάθειά τους να αποφορτίσουν το κλίμα μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του IMF.
Τρέχουν να προλάβουν
«Οι συζητήσεις των δανειστών με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, και στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί η ανάλογη σημασία», τονίστηκε στην ιστοσελίδα από πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις.
Πάντως οι πληροφορίες τόσο μετά το Euroworking Group της Πέμπτης όσο και σήμερα Παρασκευή θέλουν να συνεχίζεται η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Τα μεγάλα ανοικτά «μέτωπα» είναι ο χρόνος εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις και το αν θα γίνουν μια και έξω ή σταδιακά, αλλά και τα εργασιακά.
Η κυβέρνηση, κρίνοντας και ότι η απόφαση του χθεσινού Euroworking Group ήταν «να προτείνει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA)», εμφανίζεται διατεθειμένη να καταβάλλει κάθε προσπάθεια μέχρι την τελευταία στιγμή προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στις 7 Απριλίου.
Ο στόχος πλέον είναι έστω και μια πρώτη, μερική συμφωνία, που θα ανοίξει τον δρόμο για την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, που αποτελεί αναγκαίο βήμα για να συζητηθεί κατόπιν η τελική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τα μέτρα για το χρέος, καθώς και τον καθορισμό των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. «Γίνεται αγώνας για να προλάβουμε», ανέφεραν διαπραγματευτικές πηγές στον Capital.
Στο πλαίσιο αυτό οι τηλε-συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών συνεχίζονται σήμερα, Παρασκευή, ενώ αν δεν υπάρξουν καλά νέα, θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο προκειμένου να κλειδώσει η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Εάν όντως οι θεσμοί επιστρέψουν στην Αθήνα από τη Δευτέρα, παραμένει «ζωντανό» το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η τεχνική διαδικασία τις επόμενες ημέρες, περιλαμβανομένων και των εφαρμοστικών διατάξεων που θα συμφωνηθεί να έρθουν στη Βουλή (πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάθεση έως τις 12 Απριλίου), ώστε η αξιολόγηση να κλείσει έως την 21η Απριλίου, οπότε αρχίζει η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ.