Στην κατάργηση του χαρακτηρισμού διαγωγής στα σχολεία προχωρά ο υπουργός Παιδείας, ωστόσο αν καλούνταν κάποιος να χαρακτηρίσει τη διαγωγή του υπουργείου του θα μπορούσε να την αποκαλέσει αντιφατική.
Για το θέμα της διαγωγής (κοσμίας και κοσμιοτάτης) της οποίας ζήτησαν κατάργηση 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι θα φέρει σύντομα διάταξη για την κατάργησή της και κάλεσε την αντιπολίτευση να την ψηφίσει, καθώς είναι «εντελώς αναχρονιστικό μέτρο, που χρησιμοποιήθηκε ενάντια και στους αριστερούς αλλά και σε πάρα πολλούς δημιουργικούς πολίτες αυτής της χώρας».
Ναι, αλλά όχι. Ο Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ότι έχει εγκεκριμένες πιστώσεις για την πρόσληψη 21.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών το ερχόμενο έτος και περίπου 10.000 εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής. Επέμεινε όμως ότι η ρύθμιση για την πρόσληψή τους με έλεγχο από το ΑΣΕΠ για τα επόμενα δύο χρόνια (ψηφίστηκε χθες) δεν έρχεται σε αντίθεση με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών, απλώς «υπάρχει μια δυσκολία στο θέμα διορισμού μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι θα προχωρήσουμε σε διορισμούς. Θα ανακοινώσουμε και τον αριθμό και τη διαδικασία, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» τόνισε. Μόνο που στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναγράφεται ότι «οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα (σ.σ. 2016-2019) τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».
Επιπλέον, ο Κώστας Γαβρόγλου αναγνώρισε ότι οι εργασιακές συνθήκες των αναπληρωτών αγγίζουν τα όρια του απαράδεκτου: «Οι άνθρωποι, ως προς τα θέματα υγείας, δεν μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί. Τρέχουν από το ένα άκρο της Ελλάδας στο άλλο μαζεύοντας μόρια, μακριά από τις οικογένειές τους κ.λπ.» είπε. Σωστή διαπίστωση, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την κατάσταση.
Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει πίσω στο θέμα της μείωσης του αριθμού εισακτέων στις σχολές αιχμής (ιατρικές, νομικές, πολυτεχνικές κ.λπ.) όπως ζητούν γονείς και μαθητές. Και κατηγόρησε τη βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου ότι όταν ήταν εκείνη στο υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε μείωση 10.000 εισακτέων δύο μόλις μέρες πριν από τις εξετάσεις, θυμίζοντας ότι η τωρινή μείωση αφορά 1.000 εισακτέους. Ο Κώστας Γαβρόγλου έκανε λόγο για «ορθολογικοποίηση», ωστόσο η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας σε χθεσινή της ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι ο υπουργός στις 3 Φεβρουαρίου σε συνέντευξή του έλεγε ότι «θέση του υπουργείου είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια», αλλά έπειτα από περίπου έναν μήνα και ενώ οι μαθητές είχαν ήδη καταθέσει τις αιτήσεις συμμετοχής τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η επιλογή εξέτασης σε 5ο μάθημα που δίνει πρόσβαση και σε 2ο Πεδίο, εκδόθηκε η απόφαση για το ψαλίδι εισακτέων (-865 θέσεις) σε τμήματα υψηλής ζήτησης.
Αναταράξεις. Εντάσεις προκαλεί και η υπουργική απόφαση για τα κριτήρια πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής που δημοσιοποιήθηκε χθες, καθώς άλλοι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι υποβαθμίζονται τα πανεπιστημιακά Τμήματα Ειδικής Αγωγής, ενώ άλλοι επιχαίρουν επειδή συνυπολογίζονται μεταπτυχιακά, σεμινάρια κ.ά. Αλλες εντάσεις προκύπτουν και στο ζήτημα της επιλογής νέων διευθυντών σχολείων μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο τρόπο επιλογής τους. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), από την οποία –όπως και από την ΟΛΜΕ –ο Γαβρόγλου ζήτησε συνάντηση για να καταθέσει προτάσεις, απάντησε χθες ότι δέχεται συνάντηση, εφόσον όμως συζητηθούν και όλα τα ανοικτά θέματα, με πρώτα αυτά της προσχολικής αγωγής και των ρυθμίσεων σχετικά με την πρόσληψη αναπληρωτών.
Τέλος, ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε κυρώσεις για υπόθεση ατασθαλιών που έχουν καταγγελθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, τονίζοντας ότι προέκυψαν καταστάσεις που ξέφυγαν τον έλεγχο της νομιμότητας.