ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Τα σκυλιά που έχουν επιλεγεί για τις κυνομαχίες έχουν διανύσει μια βασανιστική πορεία για να ξεσπάσουν και να εκτονώσουν βίαια ένστικτα. Για την ακρίβεια, είναι θύματα κακοποίησης. Το πιτ μπουλ σαν φονική μηχανή είναι καθαρά ένα δημιούργημα του ανθρώπου, μια επένδυση, ένα κεφάλαιο, προκειμένου να καλυφθούν η ανθρώπινη απληστία και ματαιοδοξία. Στην περίπτωση του πιτ μπουλ η εξέλιξη και η ανάπτυξη βίαιης συμπεριφοράς δεν αποτελούν λάθος της φύσης αλλά οφείλονται στην ανθρώπινη παρέμβαση.

Εφιαλτικό σκηνικό. Σοκ προκαλεί η διαδικασία που χρησιμοποιείται για να το προετοιμάσουν και να το εκπαιδεύσουν για κυνομαχία. Η επιλογή ξεκινά από νωρίς. Οπως εξηγεί ο Γιώργος Ψάλλας, πτυχιούχος εκπαιδευτής σκύλων φύλαξης, το σκηνικό της διαδικασίας μεταμόρφωσης είναι εφιαλτικό. «Το “αφεντικό” θα αρχίσει να μην το κοινωνικοποιεί, να μην το φέρνει σε επαφή  με ανθρώπους έτσι ώστε να τους θεωρεί φιλικά προσκείμενους προς εκείνο. Αντίθετα, θα το κρατά κλειδωμένο μέσα σε σκοτεινούς χώρους ή υπόγεια ώστε να μην έχει επαφή με ανθρώπους και με άλλα σκυλιά. Αυτά μεγαλώνουν μέσα στο σκοτάδι, σε συνθήκες δύσκολες και πιέζονται. Η πίεση αυτή κάνει τα ζώα νευρικά με το παραμικρό και σε οτιδήποτε ξένο βρίσκεται δίπλα τους».

Ειδική διατροφή. Επιπλέον τα κυκλώματα ποντάρουν στην ειδική διατροφή δίνοντας στα σκυλιά ωμή τροφή. Αρκετές, δε, φορές χρησιμοποιούν δολώματα από άλλα ζώα για να εθιστούν στο αίμα. Η πλέον επώδυνη φάση που φθάνει στον βασανισμό αφορά τις ειδικές διαδικασίες ώστε να χτίσουν μυϊκό ιστό και να έχουν αντοχή στην πάλη. Τα αναγκάζουν να κουβαλούν  βάρη και παράλληλα τα μαθαίνουν να δαγκώνουν διάφορα αντικείμενα, τα οποία μπορεί να είναι πανιά ή τσουβαλάκια παραγεμισμένα με υλικό αντοχής. Σκοπός είναι να μάθουν να σφίγγουν το δάγκωμά τους ώστε να φτιάξουν ακόμα πιο δυνατές μασέλες. «Τα σκυλιά αυτά επιλέγονται επειδή έχουν τη μυϊκή δύναμη, την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητα, την οποία όμως τους την αυξάνουν μέσα από την κακοποίηση με τελικό σκοπό τη συμμετοχή σε κυνομαχίες» συμπληρώνει ο Γιώρηος Ψάλλας.