Από την έδρα του, την Καβάλα, το Φεστιβάλ Φιλίππων ρίχνει άγκυρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσιάζοντας ένα μικρό δείγμα της μεγάλης περσινής γιορτής που ήταν αφιερωμένη στον Γιώργο Σεφέρη, με τρεις παραστάσεις καιμια έκθεση. «Το Φεστιβάλ Φιλίππων δεν χρειάζεται τα δικά μου καλά λόγια, πήγε τόσο καλά πέρυσι και ο Σεφέρης ήταν πραγματικά χορηγός αισιοδοξίας» λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Θοδωρής Γκόνης. «Οι δράσεις, οι παραστάσεις, οι συναυλίες, οι εκθέσεις είχαν μεγάλη επιτυχία κατά γενική ομολογία και όλη η πόλη της Καβάλας πανηγύριζε με τον λόγο του Σεφέρη και αυτό δεν είναι καθόλου λίγο στις μέρες που ζούμε. Με τα ποιήματά του και την ποίησή του μιλάει για αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας, αλλά χωρίς η ποίησή του να ξεπέφτει στη ρητορική και στο μελόδραμα».

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, λοιπόν, ανεβαίνουν η παράσταση «Προς τον κύριο Φράνκλιν Α. Φορντ, 27/12/67» σε σκηνοθεσία του ίδιου του Γκόνη (απόψε και αύριο) και η «Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη» με τη Μαρία Χούκλη (Κυριακή 2/4). Στο Φουαγέ του ισογείου θα λειτουργεί έως και την Κυριακή 2 του μήνα η έκθεση με φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη, τις οποίες ζωγράφισε ψηφιακά ο σκιτσογράφοςΔημήτρης Χαντζόπουλος ειδικά για το περσινό 59οΦεστιβάλ Φιλίππων.

Το 60ό Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αφιερωμένο στον σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο. Αρχίζει 20 Ιουλίου με ένα Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και στις Κρηνίδες, όπου πέντε νέες ομάδες (η Ιόλη Ανδρεάδη, η Σύλβια Λιούλιου σε συνεργασία με τον Νίκο Φλέσσα, η Γεωργία Μαυραγάνη, η Αμερικανίδα Λάουρα Τέσμαν και η Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος) θα δημιουργήσουν πέντε νέες παραστάσεις εμπνευσμένες από το αρχαίο δράμα. «Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος είναι ένας άνθρωπος που τιμά με την εργασία του το αρχαίο δράμα. Το camp θα είναι ανοιχτό να το παρακολουθήσουν μαθητές θεατρικών σχολών, θεατρολόγοι και όποιος επαγγελματίας ή ερασιτέχνης ενδιαφέρεται. Φυσικά και μέσα στην πόλη ή στους χώρους που έχει αναδείξει το φεστιβάλ θα γίνουν συναυλίες, εκθέσεις και παραστάσεις, ενώ θα υποδεχτούμε τις μεγάλες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Είμαστε στην τελική ευθεία, θα χρειαζόμασταν ωστόσο κάποια χρήματα γιατί έχουμε ελάχιστα, αλλά προσπαθούμε. Ομολογώ ότι είναι πολύ καλό που η νέα υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σκέφτεται να επαναφέρει τις επιχορηγήσεις και να παίρνουν πιο πολλά χρήματα και τα περιφερειακά θέατρα, αλλά πρέπει και το Φεστιβάλ Φιλίππων να πάρει επίσης. Θα πρέπει η υπουργός να το δει θερμά και θετικά, γιατί η ίδια έχει παίξει στο αρχαίο θέατρο και ξέρει τα βάσανά μας. Το φεστιβάλ το χρηματοδοτεί μόνο ο Δήμος Καβάλας και πρέπει να κάνουμε ειδική μνεία για τη δήμαρχο της πόλης, τη Δήμητρα Τσανάκα που επιθυμεί και θέλει να έχει φεστιβάλ. Και δεν είναι λίγο, να έχεις δηλαδή ένα φεστιβάλ που να παράγεις και όχι μόνο να υποδέχεσαι παραστάσεις. Αυτό είναι το σημαντικό. Είμαστε υπέρ της περιορισμένης τοπικής καλλιέργειας, αλλά που να ανοίγεται σε μεγαλύτερους ορίζοντες, να συνομιλεί με πράγματα και εκτός του τόπου του» λέει ο Θοδωρής Γκόνης.

INFO:

«O Αύγουστος του Σεφέρη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά» (Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 210-4143.310)