Πριν από έναν χρόνο και κάτι –σύμφωνα με τα γεννηματικά λεγόμενα –τους χώριζε άβυσσος. Χθες όμως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αποδεχόμενη την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρασε το κατώφλι του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Αν υπάρχει κάτι που τους έχει φέρει πιο κοντά σε αυτή τη φάση, είναι η κοινή τους εκτίμηση για την κυβερνητική απόδοση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και η πεποίθηση πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Μέχρι εκεί όμως.
Από τη ΝΔ μπορεί να δίνουν έμφαση στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Μητσοτάκη για συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς του δημοκρατικού τόξου –μιας και θεωρούν πως εμφανίζει απομονωμένο πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα και ενδυναμώνει το μήνυμα που εδώ και καιρό προσπαθούν να στείλουν για την αναγκαιότητα της άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Οι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όμως επισημαίνουν ότι δεν ήταν μια καθοριστική συνάντηση. Οπως το θέτουν κομψά, «ο καθένας διεκδικεί τις απόψεις του». Με δυο λόγια, μπορεί οι νεοδημοκράτες να ζητούν εκλογές εδώ και τώρα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ωστόσο μένει σταθερή, όπως τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, στη θέση της περί της ανάγκης εθνικής συνεννόησης. Αυτό που εννοούν είναι πως δεν διαφωνούν με το επιχείρημα ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται επειδή η παρούσα κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά τη χώρα. Αλλά, από την άλλη, συμπληρώνουν, η επαναλαμβανόμενη διατύπωση του εκλογικού αιτήματος επιβαρύνει την ήδη άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Ανησυχία. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται και από τα δύο κόμματα, Μητσοτάκης και Γεννηματά συζήτησαν κυρίως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η οικονομία αλλά και για τις αρνητικές συνέπειες από τη μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Και οι δύο αρχηγοί ανησυχούν, λένε από τα επιτελεία τους, για το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην πραγματική οικονομία, το οποίο με τη σειρά του επιτείνει τις δυσμενείς επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Ολα τα προαναφερθέντα τους οδήγησαν στην κοινή διαπίστωση πως «απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει προοπτική βιώσιμης λύσης και έξοδος της χώρας από την κρίσηείναι να φύγει το ταχύτερο δυνατό η σημερινή αποτυχημένη κυβέρνηση».
Συνεργάτες και των δύο επιμένουν ότι το κλίμα στη συνάντηση, που κράτησε περίπου μία ώρα, ήταν καλό. Τι κι αν στα φωτογραφικά στιγμιότυπα το χαμόγελο της Γεννηματά είναι, όπως πρόσεξαν οι λάτρεις της πολιτικής σημειολογίας, αρκετά σφιγμένο; Αμφότερες οι πλευρές επισημαίνουν ότι σε προσωπικό επίπεδο η «χημεία» των δύο αρχηγών είναι εξαιρετική. «Ιδεολογικά δεν είναι κοντά».
Κυβέρνηση συνεργασίας. Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τονίζουν πως για εκείνους «το πραγματικό δίλημμα παραμένει πρόοδος ή συντήρηση». Υπονοώντας ότι δεν υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού τους η πιθανότητα μιας μετεκλογικής συνεργασίας μόνο με τη γαλάζια παράταξη. Οσα κατά καιρούς έχει πει δημόσια η Φώφη Γεννηματά ισχύουν, συμπληρώνουν. Κάτι που σημαίνει ότι για να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βέβαια, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι συνομιλητές του, φαίνεται να πιστεύει ολοένα και περισσότερο στη δυνατότητα του κόμματός του να κερδίσει τις επόμενες εκλογές με αυτοδυναμία. Παρ’ όλα αυτά, από το περιβάλλον του υποστηρίζουν ότι θέλει να σχηματίσει μια κυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής, είτε είναι είτε δεν είναι αυτοδύναμη η ΝΔ.
Πάντως και από τη ΝΔ ξεκαθάριζαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσπαθεί να δημιουργήσει με αυτή τη συνάντηση –και τις επόμενες που θα ακολουθήσουν με τους Σταύρο Θεοδωράκη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Βασίλη Λεβέντη –ένα ευρύ αντιπολιτευτικό μέτωπο. Ο σκοπός του είναι συμβολικός: «Να αναδειχθεί η βαθύτατη απομόνωση της κυβέρνησης Τσίπρα, όχι μόνο από την κοινωνία αλλά και από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου».